Musica Sacra

2018. augusztus 12. 21.00 óra
(esőnap: 2018. augusztus 13.)
Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely


Gioachino Rossini: Petite messe solennelle

Közreműködnek:
Sarah Tisba – szoprán, Chiara Tirotta – mezzoszoprán, Luciano Ganci – tenor, Filippo Polinelli – bariton
Alba Regia Vegyeskar (karnagy: Kneifel Imre), Ars Musica Vegyeskar (karnagy: Szabó Adrienn), Primavera Kórus (karnagy: Horányi Ottília), Vox Mirabilis Kamarakórus (karnagy: Zemlényi Katica), Magyar Rádió Énekkarának tagjai (karnagy: Pad Zoltán), Budapesti Lantos Kórus (karnagy: Gerenday Ágnes), Vikár Béla Vegyeskar, Kaposvár (karnagy: Ludmány Géza)
Alba Regia Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Janos Acs

Székesfehérvár kulturális életének egyik legnagyobb szabású eseménye, a Musica Sacra-hangverseny mára a 2015-ben újjászervezett Alba Regia Szimfonikus Zenekar gondosan ápolt hagyományainak részévé vált. Évről évre elsőrangú művészek közreműködésével csendülnek fel az egyházzene remekművei a koronázó Bazilika romjai fölé emelt hatalmas szabadtéri színpadon, különleges zenei, egyben spirituális élményt kínálva a hallgatóságnak. Az idei esztendőben kiváló olasz énekesek vendégfellépésével Giachino Rossini csodálatos egyházzenei alkotása, a Petite messe solennelle (Kis ünnepi mise) hangzik el az egyesített kórusok és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában, az olasz operazene világhírű szakértője, Janos Acs vezényletével.

Az 1864-ben befejezett kompozíció műfajának különleges képviselője, mely címét eredeti, tizenkét énekesből, két zongorából és harmóniumból álló előadó-apparátusáról kapta. A nagy kórusra és zenekarra átdolgozott változat 1866/67-ben készült, bemutatója 1869-ben volt. A mise zenéjét egyfajta stile misto (kevert stílus) jellemzi: a kifejezetten operai hangvételű, a bel canto varázslatos dallamvilágát megszólaltató áriák mellett a reneszánsz és barokk zenéjét idéző tételek is helyet kaptak benne. A mű kéziratában a Rossinire olyannyira jellemző szarkasztikus humorú, ugyanakkor megrendítően személyes megjegyzéseket olvashatunk. A partitúra utolsó oldalán ez áll: „Istenem! Itt van ez a szegény kis mise. Vajon megszentelt zenét vagy elátkozott zenét írtam? Tudod jól, hogy vígoperák komponálására születtem! Egy kevés tudás, egy kis szív, ez minden. Légy áldott, és adj nekem helyet a Paradicsomban. – G. Rossini. – Passy 1863.”

Szabó Balázs


Támogatók