Királyi napi híreink (2020.08.14.)

Székesfehérvár idén rendhagyó módon ünnepel. A Székesfehérvári Királyi Napok tíznapos rendezvénysorozatát a hagyományos fesztiválnyitány helyett az egyházmegye fogadalmi ünnepével, körmenettel és a Nemzeti Emlékhelyen rendezett tiszteletadással, megemlékezéssel nyitották meg pénteken este.

Spányi Antal megyés püspök imádságos gondolatai és dr. Cser-Palkovics András polgármester megemlékező szavai arra ösztönznek minket, hogy megerősödő hittel építsük városunk, országunk, nemzetünk jövőjét. A hagyományosnál szerényebb, csendesebb, ám lelki tartalomban annál gazdagabb Királyi Napok programsorozata augusztus 23-ig, jövő vasárnapig tart nemzetünk történelmi fővárosában.

Minden évben hagyományosan augusztus 14-én, az országfelajánlás napján tartják a Székesfehérvári Egyházmegye fogadalmi ünnepét. Idén ezzel az eseménnyel nyitották meg a Székesfehérvári Királyi Napok tíznapos programsorozatát. A tradicionális fogadalmi misét országgyűlési képviselőknek, Székesfehérvár és Fejér megye vezetőinek, vezető tisztségviselőinek, a közhivatalok, a közintézmények, a fegyveres és rendvédelmi szervek és az egyház képviselőinek, valamint a meghívott vendégeknek a részvételével tartották a Szent Imre-templomban.

A misét Spányi Antal megyés püspök celebrálta. A főpásztor hangsúlyozta, hogy Nagyboldogasszony vigíliája van, ami nemzeti ünnep a magyarok lelkében és szívében, és ez különösen fontos a Nemzeti Összetartozás Évében. Beszélt arról, hogy Szent István királynak tragikus sorsa volt, a gyermekeit elvesztette, és szétesés fenyegette az életművét is. Küzdenie kellett a külső és a belső ellenségekkel, mert világosan értette a tétet: vagy keresztény lesz a magyar nép, vagy elpusztítják. István szerette a népét, a hatalom szolgálatot, küldetést és nem az uralkodást jelentette számára. Egy úton járt, becsülettel és férfiként, tisztességben és hűségben, meg nem rendülve és el nem csábulva a lehetőségektől. A halála előtti napon Máriának ajánlotta országát, és ezzel megmentette a nemzetünket, az európai népek közösségének elismert és megbecsült tagjainak sorába emelte a magyart. Az ad nekünk reményt az új gondolatok világában, hogy ha meg tudunk maradni a Szent István-i úton, akkor megmaradunk magyarnak és kereszténynek, megmaradunk élőnek. Így gazdagíthatjuk keresztény hagyományunkkal Európát, és nem a felmorzsolódásunkkal. István hitt abban, hogy amit tesz, az jó és szent dolog. Ma is kell az embernek, hogy odaadja az életét valami nagyobbnak, szüksége van az embernek a hit erejére! Kell, hogy tőle tanulva éljük akár hősként az életet, és büszkén védjük meg a múltunk értékeit, hagyományainkat és magyarságunkat! Vállajuk ma is a magyar küldetést, teljesítsük azt, ami a mi dolgunk, hogy méltók legyünk múltunkhoz, méltók legyünk az életre!

A fogadalmi misét követően a résztvevők körmenetben kísérték át a Magyar Szent Család ereklyéit a Nemzeti Emlékhelyre, ahol Szent István sírjánál Székesfehérvár polgármestere mondott emlékező beszédet. Dr. Cser-Palkovics András köszönetét fejezte ki a megyés püspöknek azért, hogy ebben a rendhagyó, embert próbáló évben a legméltóbb módon nyithatjuk meg a Királyi Napokat.

A városvezető a hit fontosságát hangsúlyozta a ma embere számára. „Embert és közösséget megpróbáló időszakot élünk. Egy láthatatlan és igen kicsi ellenség, egy vírus pillanatok alatt változtatta meg életünk oly biztosnak tűnő kereteit, lökött ki bennünket komfortzónánkból. A sokszor túl magabiztos, szinte már nagyképű 21. századi ember megint megtanulhatja (megtanulja vajon?), hogy esendő, hogy igenis szüksége van kapaszkodókra élete során. A legfontosabb kapaszkodó pedig éppen - amit szinte már kidobna az úgynevezett modern világ -, a HIT.”

A köszöntő után Spányi Antal egyházmegyei főpásztor Szent Imre sírjánál újította meg hazánk felajánlását, kérve Isten áldását, Szűz Mária oltalmát és védelmét a városra, az egyházra és az országra. Ezt követően dr. Cser-Palkovics András polgármester, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Törő Gábor és Tessely Zoltán országgyűlési képviselők megkoszorúzták Szent István és Szent Imre sírját, a megyés püspök pedig a nyughelyeken meggyújtotta az emlékezés mécseseit. Az esemény zárásaként a résztvevők körmenetben kísérték vissza a Szent Család ereklyéit a Szent Imre-templomba.



Pénteken nyílt kiállítás az idén 70. születésnapját ünneplő Miklós János keramikus munkáiból a Pelikán Galériában. „A jövő régészeti leletei” című tárlatot dr. Szücsi Frigyes régész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Miklós János önképző alkotóként több évtizede következetesen halad alkotói útján, ahol a magyar őstörténet gyakran adott témát műveinek. A korábbi figuratív elemek most háttérbe szorultak, a természet, az univerzum, az emberi létezés nagyobb dimenziói felől igyekszik közelíteni tárgyaihoz.

Miklós János alkotói hitvallása szerint munkái nem sorolhatók iparművészeti ágba, sokkal inkább szobrok, festmények. Egyedi művek. „Minden alkotásom a természet rendjéből ered, és létünk törékenységét tükrözi. Az anyag súlyossága – miután megformázom – légiessé válik. Égetés után szellemivé és lélekké alakul. Legnagyobb tanítómesterem a természet. Csodák vesznek körül. Akkor vagyok boldog, ha ezt más is érzi a műveimből.”

A kiállítás szeptember 18-ig látogatható.



A rendezvénysorozat első estéjét a fáklyás, belvárosi Titkos túra és a Kertmozi zárta a Zichy-ligetben.



Forrás: ÖKK, Fehérvári Programszervező Kft.



Támogatók