Programok

Az élet magja: IV. Béla megkoronázása

A hetedik „felvonásához” érkezett az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító sorozat: Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla, III. Béla és II. András után 2019-ben a „második honalapító”, IV. Béla király koronázási szertartását és életét viszi színre Szikora János rendező – derült ki a július 11-én Budapesten, a Margitszigeten tartott sajtótájékoztatón.

Középkori óriás sakk: A muhi csata

2019. augusztus 17–19. 16.00 és 18.30 óra
Városház tér


Az élő sakk évszázadok óta a sakkjáték ismert és kedvelt megjelenési formája. A birodalmak harca a szellem letisztult, művészi megjelenési formájában. Az élősakk-játszmák közös jellemzője a Játékmester, a szemben álló felek mozgását magyarázó két Főjátékos, valamint a sakktáblán mozgó összesen 32 figura. A játszmák általában kimerülnek egy rövid bevezetőben, valamint a sakkjáték lebonyolításában. Maga a játék ideje általában nem több 15–20 percnél.

De a mi esetünkben egészen más a helyzet.

Fesztiválnyitány

2019. augusztus 9., péntek 20.30 óra
Városház tér
(Esőhelyszín, módosított programmal: Városháza, Díszterem)

Dramatikus történelmi játék táncosokkal, zenészekkel – Bemutatkoznak az új óriásbábok: IV. Béla és Szent Margit – Látványos fényshow az Országalmánál

Színpompás, látványos megnyitóval kezdődik a Székesfehérvári Királyi Napok tizenkét napos rendezvénysorozata. Az idei évben IV. Béla király koronázása áll az ünnepi események középpontjában: a tatárjárást követően rá hárult az elnéptelenedett ország újjáépítésének feladata, ezért a hálás utókor a „második honalapító” nevet adta neki. 

Táncra, magyar! – ARTE 70

2019. augusztus 20. 19.00 óra
Zichy-színpad
(Esőhelyszín: Vörösmarty Színház)


Táncra, magyar! – ARTE 70
Múlt – jelen – jövő: az Alba Regia Táncegyüttes jubileumi műsora

Szent István ünnepe

2019. augusztus 20.Könnyűzenei koncertek

2019. augusztus 10–19.
Székesfehérvár, Zichy-színpad


A Székesfehérvári Királyi Napok kihagyhatatlan programja a könnyűzenei koncertek sora, idén is izgalmas kínálattal várja a zenerajongókat a Zichy-színpadon.

2019. augusztus 10., szombat 19.30  Budapest Bár
2019. augusztus 16., péntek 19.30 – Operett- és musicalslágerek
2019. augusztus 17., szombat 19.30  Rúzsa Magdi
2019. augusztus 18., vasárnap 19.30 – Blahalouisiana Szimfonik, feat: ARSO 

Koronázási szertartásjáték

2019. augusztus 17–19. 21.00 óra
(esőnap: 2019. augusztus 21.)
Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely

Az élet magja – IV. Béla koronázása

Hetedik „felvonásához” érkezett az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító sorozat: Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla, III. Béla és II. András után 2019-ben a „második honalapító”, IV. Béla király koronázási szertartását és életét viszi színre Szikora János rendező

Koronázási Ünnepi Játékok

2019. augusztus 17–19.


A Székesfehérvári Királyi Napok sorozatának második hétvégéje időutazásra hív: az ország egykori szakrális központjának, az Árpád-házi királyok ősi koronázóvárosának falai közé erre az időre beköltözik a középkor a Városház téren felépített utcarészlettel, a vásári forgataggal, a korhű életképekkel, amelyeknek a nézelődő is részese lesz a játszóknak köszönhetően. A középkori házak előtt asszonyok pletykálkodnak, az ablakból időnként rákiáltanak az arra járóra, s ha nem vigyáz, még nyakon is önthetik egy vödör vízzel. A gyerekek középkori játékokkal játszhatnak, de bábműsor, koncert és számtalan kézműves foglalkozás is szórakoztatja az aprónépet, akik közül a legbátrabbak az idén újdonságként megjelenő lovagi tornán is próbára tehetik magukat. A fából ácsolt, míves pályán akadályok között, például kötélen lengedező zsákokat kerülgetve kell végigmennie a lovagjelöltnek, hogy elnyerje jutalmát, és a leeresztett pallón át belépjen a „várba”.

Támogatók