Programok

Táncra, magyar!

2018. augusztus 20. 19.00 óra
Székesfehérvár, Zichy színpad


A Vajdasági Cirkalom Táncegyüttes, az Alba Regia Táncegyüttes, a Miskolci Szinva-völgy Táncegyüttes és a Salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes közös műsora, kísér a Galiba zenekar

Helyszín: Zichy színpad (Esőhelyszín: Vörösmarty Színház)

Népművészeti Fesztivál

2018. augusztus 20.


A tavalyi sikere után idén is lesz Népművészeti Fesztivál, amely augusztus 20-án a magyar népzene és néptánc mellett a falusi élet hagyományait is bemutatja a Fő utcán, ahol népi mesterségeket gyakorló mesterekkel is találkozhatunk majd. 2018-ban augusztus 20-án a dunántúli tájegységek néphagyományaival, azok őrzőivel találkozhatnak a látogatók a belvárosban.

Szent István ünnepe

2018. augusztus 20.


Szent István napján az óriásbábok újra megjelennek a belvárosban: a hivatalos ünnepséget a fehérvári királyok menete, a Kárpát-medencei néptáncegyüttesek felvonulása (Vajdasági Cirkalom Táncegyüttes, Alba Regia Táncegyüttes, Miskolci Szinva-völgy Táncegyüttes, Salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes) vezeti fel a hagyományőrzők kíséretében. A napot és a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozatát hagyományosan ünnepi tűzijáték zárja.

Musica Sacra

2018. augusztus 12. 21.00 óra
(esőnap: 2018. augusztus 13.)
Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely


Gioachino Rossini: Petite messe solennelle

Közreműködnek:
Sarah Tisba – szoprán, Chiara Tirotta – mezzoszoprán, Luciano Ganci – tenor, Filippo Polinelli – bariton
Alba Regia Vegyeskar (karnagy: Kneifel Imre), Ars Musica Vegyeskar (karnagy: Szabó Adrienn), Primavera Kórus (karnagy: Horányi Ottília), Vox Mirabilis Kamarakórus (karnagy: Zemlényi Katica), Magyar Rádió Énekkara (karnagy: Pad Zoltán), Budapesti Lantos Kórus (karnagy: Gerenday Ágnes), Vikár Béla Vegyeskar, Kaposvár (karnagy: Ludmány Géza)
Alba Regia Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Janos Acs

Könnyűzenei koncertek

2018. augusztus 10–19.
Székesfehérvár, Zichy színpad


A Székesfehérvári Királyi Napok kihagyhatatlan programja a könnyűzenei koncertek sora, az idén Pál István Szalonna és bandája, valamint Ferenczy György és a Pesti Rackák lemezbemutató koncertje, a Magna Cum Laude, Szabó Balázs Bandája és a Fehérvár Big Band szving estje várja a zenerajongókat a Zichy színpadon.

augusztus 10.,  péntek        21.30 óra   Rock’n roll táncház
augusztus 16.,  csütörtök    19.30 óra   Magna Cum Laude
augusztus 18.,  szombat     19.30 óra    Egy este New Yorkban
augusztus 19.,  vasárnap    19.30 óra   Szabó Balázs Bandája

Koronázási szertartásjáték

2018. augusztus 18–19. 21.00 óra
(esőnap: 2018. augusztus 21.)
Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely


Koronázási szertartásjáték – II. András
Csillaghullásban álmodó

A Koronázási Szertartásjátékban idén II. András koronázását láthatja a közönség a Nemzeti Emlékhelyen felépített színpadon. A látványos előadásban a színészek mellett táncosok és zenészek, valamint a határon túlról érkező gyermekek is közreműködnek.

Koronázási Ünnepi Játékok

2018. augusztus 17–19.


Immár hatodik alkalommal rendezik meg Székesfehérváron 2018. augusztus 17-19. között a Koronázási Ünnepi Játékokat. Az összművészeti fesztiválnak köszönhetően az ország egykori szakrális központjának, az Árpád-házi királyok ősi koronázóvárosának falai közé erre az időre beköltözik a középkor a Városház téren felépített utcarészlettel, a vásári forgataggal, a korhű életképekkel, amelyeknek a nézelődő is részese lesz a játszóknak köszönhetően. A középkori házak előtt zajlik az élet: az asszonyok pletykálkodnak, közben jár a kezük, az ablakból időnként rákiáltanak az arra járóra, s ha nem vigyáz, a turista részese lehet egy kiadós veszekedésnek is. A téren ott áll majd a kaloda is, de aggodalomra nincs ok, aki megbánja bűnét, azt gyorsan szabadon eresztik a porkolábok. A belvárosban királylányok, királyfik, lovagok jönnek-mennek, gólyalábasok, légtornászok csalogatják a programokra a járókelőket, zenészek járják az utcákat és időről időre megjelennek az óriásbábok is, hogy méltóságteljesen végigvonuljanak a Fő utcán. A gyerekek középkori játékokat próbálhatnak ki, de bábműsor, koncert és számtalan kézműves foglalkozás is szórakoztatja az aprónépet a város minden pontján. A hagyományőrző csapatok táborában kézbe foghatjuk a fegyvereket, pajzsokat, a bemutatóikon megcsodálhatjuk az íjászok, a bajvívók, a lovasok ügyességét, gyorsaságát. Ez a három nap izgalmas időutazás, élmény minden korosztály számára.

VI. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál

2018. augusztus 16.


A Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál névadója, Fricsay Richárd alezredes a magyar katonazene történetének emblematikus egyénisége, aki Székesfehérváron példaértékű kulturális életet teremtett. Az augusztus 16-i fesztiválon a fehérvári helyőrségi zenekar mellett vendégegyüttesek töltik meg pergő katonazenével a belváros tereit.

Résztvevő zenekarok:
MH Budapest Légierő Zenekar
MH Debrecen Helyőrségi Zenekar
MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar
MH Tata Helyőrségi Zenekar

Támogatók