Programok

Táncra, magyar!

2018. augusztus 20. 19.00 óra
Székesfehérvár, Zichy színpad


A Vajdasági Cirkalom Táncegyüttes, az Alba Regia Táncegyüttes, a Miskolci Szinva-völgy Táncegyüttes és a Salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes közös műsora, kísér a Galiba zenekar

Helyszín: Zichy színpad (Esőhelyszín: Vörösmarty Színház)

Népművészeti Fesztivál

2018. augusztus 20.


A tavalyi sikere után idén is lesz Népművészeti Fesztivál, amely augusztus 20-án a magyar népzene és néptánc mellett a falusi élet hagyományait is bemutatja a Fő utcán, ahol népi mesterségeket gyakorló mesterekkel is találkozhatunk majd. 2018-ban augusztus 20-án a dunántúli tájegységek néphagyományaival, azok őrzőivel találkozhatnak a látogatók a belvárosban.

Szent István ünnepe

2018. augusztus 20.


Szent István napján az óriásbábok újra megjelennek a belvárosban: a hivatalos ünnepséget a fehérvári királyok menete, a Kárpát-medencei néptáncegyüttesek felvonulása (Vajdasági Cirkalom Táncegyüttes, Alba Regia Táncegyüttes, Miskolci Szinva-völgy Táncegyüttes, Salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes) vezeti fel a hagyományőrzők kíséretében. A napot és a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozatát hagyományosan ünnepi tűzijáték zárja.

Musica Sacra

2018. augusztus 12. 21.00 óra
(esőnap: 2018. augusztus 13.)
Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely


Gioachino Rossini: Petite messe solennelle

Közreműködnek:
Sarah Tisba – szoprán, Chiara Tirotta – mezzoszoprán, Luciano Ganci – tenor, Filippo Polinelli – bariton
Alba Regia Vegyeskar (karnagy: Kneifel Imre), Ars Musica Vegyeskar (karnagy: Szabó Adrienn), Primavera Kórus (karnagy: Horányi Ottília), Vox Mirabilis Kamarakórus (karnagy: Zemlényi Katica), Magyar Rádió Énekkarának tagjai (karnagy: Pad Zoltán), Budapesti Lantos Kórus (karnagy: Gerenday Ágnes), Vikár Béla Vegyeskar, Kaposvár (karnagy: Ludmány Géza)
Alba Regia Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Janos Acs

Könnyűzenei koncertek

2018. augusztus 10–19.
Székesfehérvár, Zichy színpad


A Székesfehérvári Királyi Napok kihagyhatatlan programja a könnyűzenei koncertek sora, az idén Pál István Szalonna és bandája, valamint Ferenczy György és a Pesti Rackák lemezbemutató koncertje, a Magna Cum Laude, Szabó Balázs Bandája, az Anna and the Barbies Kiss Tibivel és a Fehérvár Big Band szving estje várja a zenerajongókat a Zichy színpadon.

augusztus 10.,  péntek        21.30 óra   Rock’n roll táncház

augusztus 16.,  csütörtök    19.30 óra   Magna Cum Laude

augusztus 17.,  péntek       19.30 óra   Anna and the Barbies, vendég: Kiss Tibi (Quimby)

agusztus 18.,   szombat     19.30 óra    Egy este New Yorkban

augusztus 19.,  vasárnap    19.30 óra   Szabó Balázs Bandája

Koronázási szertartásjáték

2018. augusztus 18–19. 21.00 óra
(esőnap: 2018. augusztus 21.)
Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely


Koronázási szertartásjáték – II. András
Csillaghullásban álmodó

A Koronázási Szertartásjátékban idén II. András koronázását láthatja a közönség a Nemzeti Emlékhelyen felépített színpadon. A látványos előadásban a színészek mellett táncosok és zenészek, valamint a határon túlról érkező gyermekek is közreműködnek.

Koronázási Ünnepi Játékok

2018. augusztus 17–19.


Immár hatodik alkalommal rendezik meg Székesfehérváron 2018. augusztus 17-19. között a Koronázási Ünnepi Játékokat. Az összművészeti fesztiválnak köszönhetően az ország egykori szakrális központjának, az Árpád-házi királyok ősi koronázóvárosának falai közé erre az időre beköltözik a középkor a Városház téren felépített utcarészlettel, a vásári forgataggal, a korhű életképekkel, amelyeknek a nézelődő is részese lesz a játszóknak köszönhetően. A középkori házak előtt zajlik az élet: az asszonyok pletykálkodnak, közben jár a kezük, az ablakból időnként rákiáltanak az arra járóra, s ha nem vigyáz, a turista részese lehet egy kiadós veszekedésnek is. A téren ott áll majd a kaloda is, de aggodalomra nincs ok, aki megbánja bűnét, azt gyorsan szabadon eresztik a porkolábok. A belvárosban királylányok, királyfik, lovagok jönnek-mennek, gólyalábasok, légtornászok csalogatják a programokra a járókelőket, zenészek járják az utcákat és időről időre megjelennek az óriásbábok is, hogy méltóságteljesen végigvonuljanak a Fő utcán. A gyerekek középkori játékokat próbálhatnak ki, de bábműsor, koncert és számtalan kézműves foglalkozás is szórakoztatja az aprónépet a város minden pontján. A hagyományőrző csapatok táborában kézbe foghatjuk a fegyvereket, pajzsokat, a bemutatóikon megcsodálhatjuk az íjászok, a bajvívók, a lovasok ügyességét, gyorsaságát. Ez a három nap izgalmas időutazás, élmény minden korosztály számára.

VI. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál

2018. augusztus 16.


A Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál névadója, Fricsay Richárd alezredes a magyar katonazene történetének emblematikus egyénisége, aki Székesfehérváron példaértékű kulturális életet teremtett. Az augusztus 16-i fesztiválon a fehérvári helyőrségi zenekar mellett vendégegyüttesek töltik meg pergő katonazenével a belváros tereit.

Résztvevő zenekarok:
MH Budapest Helyőrségi Zenekar
MH Debrecen Helyőrségi Zenekar
MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar
MH Tata Helyőrségi Zenekar

Támogatók