Királyi napi híreink (2020.08.17.)

Az ingyenesen látogatható Osszáriumban különleges szakvezetésekkel, a Táncházban folkesttel, koncerttel és folkkocsmával várták a Király(nyi) Napozókat. A Bory-várban átadták a Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíjat, a Deák Dénes-díjat és a Deák Dénes-ösztöndíjat.

A Székesfehérvári Királyi Napok alatt az Osszárium továbbra is ingyenesen látogatható 9.00–20.00 óráig.

Augusztus 23-ig minden nap 14.00 órakor részt vehetnek Libor Csilla antropológus  „… a halál árnyékában járok” – Mit rejtegetnek számunkra a Királyi Bazilika csontvázai? szakvezetésén is. Hétfőn és kedden 16.30 órakor Gärtner Petra művészettörténész is tárlatvezetést tart a mauzóleumban a 20. század egyik leghíresebb magyar művésze, Aba-Novák Vilmos nyomában. A szakvezetések ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek (jelentkezés: bejelentkezes@szikm.hu). A Mauzóleum falfestményeiről számos érdekesség mellett a szakvezetés információi között szerepelt például a kezek megalkotásának és szimbólumának jelentősége, az északi fal központi Szent Jobbjának és a szemközti fal uralkodóinak esküre emelt kezeivel.


Augusztus 24-ig minden nap 10.00–19.00 óra között a Nyitott Városháza program keretein belül a koronázási jelképek mellett a történelmi Városháza termei is megtekinthetők.

A Bory-várban átadták a Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíjat, a Deák Dénes-díjat és a Deák Dénes-ösztöndíjat.

A Deák Dénes Díjat az idei évben Kovács György címzetes igazgató vehette át Székesfehérvár kulturális életében végzett kiemelkedő alkotó, építő munkássága, valamint közösségteremtő tevékenysége elismeréseként. Szeredi Merse Pál művészettörténész nyerte el a Deák Dénes Ösztöndíjat, aki a magyar avantgárd művészet befogadástörténete Bécsben és Berlinben az 1920-as évek első felében téma kutatására kapott támogatást. Polgármesteri keretből dr. Gergely Anna történész részesül támogatásban a „Lakatos Alfréd, „a zsidóság Rembrantja” – egy elfeledett székesfehérvári festőművész pályaképe” téma kutatásához.

A Lánczos-Szekfű Ösztöndíjak átadása előtt Bobory Zoltán, az alapítvány elnöke köszöntötte a díjjazottakat. Alföldi Laura Karcok című kisregényének megjelentetését támogatja az alapítvány. Büki Zsuzsanna, Székesfehérvár képzőművészeti életének jeles személyisége a „Falak és kapuk” zárt és nyitott… munkacímű elképzeléseinek megvalósításához kért és kapott támogatást. A Fekete Sas Társaság novelláskötetének nyomdai előkészítését támogatja a kuratórium. A kötet igaz történeteket tár fel a Fekete Sas Szálló múltjából. Gál Csaba Ellenszer című verskötetének megjelentetését támogatja a kuratórium. „A székesfehérvári káptalan archontológiája és oklevéladó tevékenysége az Árpád-korban” című téma feldolgozására kapott támogatást dr. Kertész Balázs levéltári tudományos munkatárs. László István Határvonalon – két világ mezsgyéjén című regényének megírásához, míg Megyeri Zoltán a székelyudvarhelyi Orbán Alapítvány mindennapjait bemutató film szakmai munkálatainak – forgatókönyv, vágás, utómunka – megvalósításához kapott támogatást. Nehrer György tizenhárom érdekes novellája kerül egy kötetbe, amelyek története a Fekete Sas Szállodához és Székesfehérvárhoz kapcsolódik.

Ocskó-Kű Kata a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakának hallgatója az elnyert ösztöndíjjal újabb látványtervezői és jelmezkészítői alkotómunkáját valósíthatja meg. A Primavera Vegyeskórus Egyesület a Magyar Requiem kottagrafikájának elkészítésére adott be pályázatot, amely rendkívül igényes és képet ad a kórus eddigi eredményes, gazdag múltjáról, valamint bemutatja azt az értékmentést, amit a kórus már évtizedek óta elkezdett, és a megvalósítás most egy újabb szakaszához érkezett. Simek Valéria Hittem, szerettem című kötete megírásához, Szabó Anikó textiltervező „Földek-lakástextil kollekció” elkészítéséhez nyert támogatást. Száraz Pál „Holdfényben” című novelláskötetének megjelentetését is támogatásra érdemesnek találták. Szelessné Csizmadia Márta gobleinszövés, zászló- és címertervezés, -készítés, történelmi viseletek varrásában teremtett sok-sok értéket. Viselettárát barokk ruházattal szeretné bővíteni. A Tarsoly Ifjúságért Egyesület a Székesfehérváron élő, nyugállományban lévő, hivatásos katonák életét örökíti meg, és ezzel is hozzájárul városunk katona múltjának feltárásához. A Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesület tagjai elkötelezettek a művészet, a történelem és a hagyományőrzés iránt. Az egyesület vezetői hiánypótló, értékteremtő, ugyanakkor értékeket és értékes embereket bemutató programsorozatot dolgoztak ki, a Közéleti és Kulturális Szalon folytatásához nyert támogatást. Vörös Janka, a fiatal énekesnő egy új dalához készít videoklipet, amelynek felvétele fehérvári helyszínen, fehérvári táncosok közreműködésével készül, professzionális formában.



Az este ma is Király(ny)i Napoké a Táncházban.

A „Határon innen” folkest fellépői a devecseri Fláre Beás zenekar, a Tököli Délszláv Nemzetiségi Együttes, valamint az Alba Regia Táncegyüttes 20 éves Senior csoportja. A Nagyteremben a KOLO Együttes koncertje, táncháza, az udvaron a Tilinkó zenekar folkkocsmája zárta a napot.



Forrás: ÖKK, szekesfehervar.hu, facebook.com/kiralyinapok, Fehérvári Programszervező Kft.



Támogatók