Királyi napi híreink (2020.08.19.)

Művészkorzó borrendi programokkal az Öreghegyen, Király(ny)i Napok a Táncházban és katonai térzene a Belvárosban.

Hagyományosan Szent István ünnepének előestéjén gyűltek össze az öreghegyiek: a városrészben idén a Belvárosból már ismert Művészkorzó programjait élvezhette a közönség, a színpadon bemutatkoztak a borrendek, két új borlovagot avattak, majd megáldották az új kenyeret. Dr. Cser-Palkovics András köszöntőjében az örömét fejezte ki, hogy hosszú idő után, ha szerényebb formában is, de találkozhatnak egymással az emberek – és szép ünneplést kívánt mindenkinek Szent István napjára.

Nagy Benedek "A szőlőműves" című szobrának megkoszorúzásával kezdődtek a programok Öreghegyen. Délutántól gyermekfoglalkozásokat tartottak a Bory téren, a színpadon pedig zene és tánc teremtett jó hangulatot, a Főnix Rock and Roll SE és a Felicita KTSE táncosainak köszönhetően. Fellépett a Köfém Nyugdíjasklub Férfikara, majd operett- és musicalslágerekkel Váradi Eszter Sára, a Vörösmarty Színház és Füredi Nikolett, a Budapesti Operettszínház színművészei. A rendezvényt a Sub Rosa régizenei együttes utcazenéje zárta.



A Király(ny)i Napokon kézműves foglalkozást és népi gyermekjátszót tartott a Galiba zenekar a Tükrös teremben, majd az estet és a minifesztivált Coco Loco zenekar koncertje, közben pedig a „Csak egy tánc volt…”, az Alba Regia Táncegyüttes rendhagyó slágermúzeuma zárta az udvaron és a Nagyteremben.



A Székesfehérvári Királyi Napok elmaradhatatlan része a katonazene. Idén a rendkívüli intézkedések miatt a hagyományos fesztivál nem valósulhatott meg, ám a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar ezt nem hagyhatta szó, azaz zene nélkül. A muzsikusok a Belvárosban adtak térzenét a vendégek nagy-nagy örömére.

A pergő katonazene, a változatos alakzatokkal és koreográfiákkal tűzdelt produkciók rendkívül népszerűek Székesfehérváron, és mindig rengeteg látogatót vonzanak a Belvárosba. Az idei lett volna a nyolcadik Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztivál, ám a védelmi intézkedések miatt ezúttal vendégegyüttesek nélkül zajlott a katonás esemény szerdán este.

A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar Ruff Tamás őrnagy vezetésével a Városház térről indulva a Fő utcán át a Hotel Magyar Király előtti térig, majd a visszafelé tartó útvonalon szórakoztatta a sétálókat könnyed tér- és menetzenével. A repertoárban szerepeltek magyar történelmi indulók, más népek katonaindulói, valamint Fricsay Richárd, a katonamuzsika emblematikus figurájának tollából származó indulók az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből. Vidám, hangulatos produkcióikat nagy-nagy tapssal jutalmazta a közönség.



Forrás: ÖKK, szekesfehervar.hu, facebook.com/kiralyinapok, Fehérvári Programszervező Kft.



Támogatók