Királyi napi híreink (2020.08.21-23.)

Elkezdődött a középkor hangulatát idéző Koronázási Ünnepi Játékok, amely három napon át várja az érdeklődőket a Belvárosban. A Koronázási szertartásjátékot idén rendhagyó helyszínen, az Aranybullánál rendezik meg. Felavatják Áron Nagy Lajos festő emlékművét, újra látható a Nemzeti Emlékhelyen a muhi csatát megelevenítő, élő sakkjáték. Lesz kisvonatos kirándulás Sóstóra és fáklyás esti városnézés is. A kertmozizókat hétvégén két új vígjáték várja.

Augusztus 21-23-án 10 és 19 óra között, a Koronázási Ünnepi Játékokon ismét beköltözik a középkor a Belvárosba: a Várfal parktól a Zichy ligetig sok helyen találkozhatnak a sétálók a hagyományőrző csapatokkal, akik bemutatják a korabeli katonaéletet, a harcászati eszközöket és a fegyvereket. Régizene együttesek muzsikálnak a Városház téren és a Zichy ligetben, ez utóbbi helyszínen, illetve az Országzászló téren játékok sokasága és kézműveskedés várja a kisgyerekeket.



Folytatódik a 2013-as Szent István Emlékévben elindított Koronázási szertartásjáték-sorozat. Idén rendhagyó helyszínen, az Aranybulla Emlékműnél épített színpadon, pénteken, szombaton és vasárnap 21.00 órától láthatják a nézők a IV. (Kun) László – Törékeny gyémánt című produkciót.

A nyolcadik „felvonásához” érkezett az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító sorozat: Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla, III. Béla és II. András, IV. Béla után 2020-ban IV. (Kun) László király koronázási szertartását és életét viszi színre Szikora János rendező. A koronázás színpada idén a Csúcsos-hegy tövében épül fel, azon a helyen, ahol II. András a hagyomány szerint kihirdette az Aranybullát. A horizontot körbe a távoli Vértes, a Velencei-hegység, a Velencei–tó és Székesfehérvár tornyai szegélyezik. A táj lélegzetelállító szépsége méltó keretbe foglalja majd a minden bizonnyal legtragikusabb sorsú Árpád-házi uralkodó történetét. IV. (Kun) László alig volt 10 éves, amikor megkoronázták, és nem volt még 28, amikor bérgyilkosai pontot tettek tragikus története végére. Az utolsó előtti Árpád-házi uralkodó koronázása számos meglepő és életével kapcsolatosan kevéssé közismert tény bemutatása mellett izgalmas történelmi összefüggések felismerésével is megajándékozza majd mindazokat, akik idén is ellátogatnak a Koronázási szertartásjátékra. A felnőtt IV. (Kun) Lászlót Sarádi Zsolt, míg gyermeki énjét Szikora Ármin János alakítja. Mihályi Győzőt idén Kézai Simon szerepében láthatja a közönség. László édesanyja, Kun Erzsébet Varga Gabriella, a Koronázó érsek Kelemen István, Anjou Izabella Ladányi Júlia, Joachim bán Keller János, Édua Varga Lili, Köpcsecs Pálya Pompónia, Mandula Kerkay Rita, valamint a papok és püspökök Juhász Illés és Strasszer Domonkos lesznek. A szertartásjáték hagyományait követve a jelmeztervező Kovács Yvette Alida, a koreográfus: Horváth Csaba, a zeneszerző Szirtes Edina, a forgatókönyvíró és rendező Szikora János.



Augusztus 21-én, pénteken 10.00 órakor avatják fel az 1987-ben elhunyt Áron Nagy Lajos kétszeres Munkácsy-díjas festőművész emlékművét a róla elnevezett téren. 15.00 és 19.00 órakor ismét látható a Nemzeti Emlékhelyen a középkori élő sakkjáték, ami a magyar történelem egyik sorsfordító eseményét, a muhi csatát kelti életre valós sakklépésekben, fehérvári középiskolások közreműködésével. A Matuz János rendezte előadás a tavaly májusi bemutatása óta több alkalommal is nagy sikert aratott a fehérvári közönség körében. Sóstóra kisvonatos kirándulást szerveznek, este pedig Titkos túrán, fáklyás sétán vehetnek részt az érdeklődők Székesfehérvár belvárosában. A Városháza Díszudvarán pénteken 21.00 órakor a Kertmoziban az Amíg a lagzi el nem választ című spanyol romantikus vígjátékot, szombaton 21.00 órakor a Pesti balhé című magyar akció vígjátékot vetítik.



Forrás: ÖKK, www.koronazas.hu, Fehérvári Programszervező Kft.



Támogatók