Királyi híreink - 1. nap

A minden évben nagy izgalommal várt Székesfehérvári Királyi Napok összművészeti fesztivál végre elkezdődött. A Szent István ünnepe köré szervezett programsorozat a történelmi főváros legfontosabb eseménye, amely 2022-ben ismét igazi kulturális csemegékkel várja a fehérváriakat és a városba látogatókat.

A 2022-es Székesfehérvári Királyi Napok dramatikus történelmi játékkal kezdődött: Az Élet pecsétje című produkcióval augusztus 12-én, pénteken 21 órakor a Zichy-színpadon az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára emlékeztünk. Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár és Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere.

A játékos, fordulatos nyitóelőadásban, melyet Matuz János írt és rendezett, II. Andrást Mihályi Győző, Szent Erzsébetet Varga Gabriella alakította Strasszer Domonkos Mesélő mellett.

Közreműködött az Alba Regia Táncegyüttes Pulutyka csoportja, a Step and Style Studio táncosai, a MusiColore Énekegyüttes, valamint „A jeruzsálemi” című élősakk-előadás válogatott szereplői, a Vasvári Pál Gimnázium diákjai.
Az est folytatásában az épületvetítéseké és fényfestéseké volt a főszerep. Ahogy a következő két napban, úgy az első estén is 20.30 órától 23.00 óráig a Bartók Béla térre látogatók kerékpáron ülve, azt hajtva irányíthatták a Vörösmarty Mihály Könyvtár épületének falán megjelenő animációt. A játék Falvay Miklós médiaművész alkotása.
21.30, 22.00, 22.30 órakor a Székesfehérvári Járásbíróság homlokzatán ismét 3D animációi és a panoramikus vetítései által világhírűvé vált Bordos László Zsolt munkáiban gyönyörködhet a közönség.
21.00, 21.30, 22.00 órakor a – Székesfehérvári Királyi Napok ideje alatt 9.00 és 20.00 óra között ingyenesen látogatható – Nemzeti Emlékhelyen, a mauzóleum falán is 3D fényfestéssel várják az arra sétálókat.

A zene sem maradhatott ki a nyitányból: 22.00 órakor Hamvas és a Zene a Múzeum akusztikon – Duo RedWhite koncertet és borkóstolót tartottak a Szent István Király Múzeum Díszudvarán.

Fotó: Kiss László, Lőrincz Miklós, Simon Erika
További programjainkról az alábbi linkre kattintva tájékozódhatnak.

Támogatók