Királyi híreink - 2. nap

Folytatódott a Fehérvári Mézünnep és a fényfestések sora, a Zichy ligetben Családi piknik, a múzeumban játszóház, előadások, bemutatók, a Városház téren Fúvós örömzene várta szombaton a látogatókat. Elkezdődött a Királyi Napok Folkfesztivál.

Az árnyas fák alatt igazi családi kikapcsolódást kínált a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a Zichy ligetbe látogatóknak 2022. augusztus 13-án, szombaton tíz órától: ringató, hangszerbemutató, bringasuli, mese, tánc, kézműves foglalkozás, népi játszótér, állatsimogató – senki nem unatkozott az idei pikniken sem.

A Szent István Király Múzeumban középkori játszóház várta a családokat, a történelem iránt érdeklődők részt vehettek a Királyaink érméken kiállításmegnyitón és az azt követő előadáson.

A Városház téren a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar és Várpalotai Bányász Fúvószenekar 70 muzsikus részvételével adott nagykoncertje örvendeztette meg az arra sétálókat.
Hét órakor a Zichy-színpadi ünnepélyes megnyitón elkezdődött a 2022-es Királyi Napok Folkfesztivál dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjével és az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola, valamint az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportjának műsorával.
Nyolc órakor a Közép-Dunántúl régió gyermek- és ifjúsági tánccsoportjainak Pannónia szívében című gálaműsorában részt vett a székesfehérvári ARAMI Pulutyka csoport, a badacsonytördemici Tördemic Néptáncegyüttes SZÍN-VONAL AMI, a tatabányai Csutri Táncegyüttes, a komáromi Garabonciás Táncegyüttes, a kisbéri Langallik Táncegyüttes, valamint a tatai Pötörke Táncegyüttes és a Tata Táncegyüttes.
Kilenc órakor az Alba Regia Táncegyüttes Hagyományérzők című gálaelőadásával zárultak a nagyszínpadi programok. Az Alba Regia Táncegyüttes a „Hagyományérzők” című műsorát 2022. május 29-én mutatta be a Százhalombattai Barátság Kulturális Központ színháztermében, a Martin György Néptáncszövetség által szervezett Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán. A minősítő versenyen az öttagú szakmai zsűri az együttes produkcióját Kiváló Minősítésben részesítette. A Székesfehérvári Királyi Napokon, a Királyi Napok Folkfesztivál megnyitóján a táncegyüttes nyolc koreográfiát mutatott be.
A Királyi Napok Folkfesztivál a Malom utcai Táncházban folytatódott a Góbé és a Tilinkó zenekar koncertjével.
A belvárosban est folytatásában továbbra is az épületvetítéseké és fényfestéseké volt a főszerep. 20.30 órától 23.00 óráig a Bartók Béla térre látogatók kerékpáron ülve, azt hajtva irányíthatták a Vörösmarty Mihály Könyvtár épületének falán megjelenő animációt. A játék Falvay Miklós médiaművész alkotása. 21.30, 22.00, 22.30 órakor a Székesfehérvári Járásbíróság homlokzatán ismét 3D animációi és a panoramikus vetítései által világhírűvé vált Bordos László Zsolt munkáiban gyönyörködhet a közönség. 21.00, 21.30, 22.00 órakor a – Székesfehérvári Királyi Napok ideje alatt 9.00 és 20.00 óra között ingyenesen látogatható – Nemzeti Emlékhelyen, a mauzóleum falán is 3D fényfestéssel várják az arra sétálókat.
Fotó: Bácskai Gergő, Kerkay Zita, Kiss László, Lőrincz Miklós, Simon Erika Szűcs Gábor
További programjainkról az alábbi linkre kattintva tájékozódhatnak.

Támogatók