Királyi híreink - 3. nap

Újabb családi piknik, mézlovagrendi programok, szentmisék, középkori játszóház, fényfestések – és természetesen folytatódott a Királyi Napok Folkfesztivál. Így telt a Székesfehévári Királyi Napok harmadik napja, 2022. augusztus 14-e.

A Fehérvári Mézünnep 2022. augusztus 14-én a mézlovagrendek programjaival zárult. A Fő utcán és az Országzászló téren fogadták a Székesfehérvárra érkező mézlovagrendeket, akik a Mézkirálynővel együtt mézosztással, a Fehérvári Huszárok Egyesülete tagjainak és a tatai Bajor Bőrnadrágos Banda fúvószenekar kíséretében vonultak fel a belvárosban. Köszöntőjűk után a mézlovagavatás következett, ahol köszöntőt mondott dr. Cser-Palkovics András polgármester, Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke, a 2022. év Mézkirálynője, Lódi József, a Szent István Mézlovagrend nagymestere és Kiss Norbert, a Méhészek Fejér Megyei Egyesületének elnöke. Déltől a Ciszterci templomban mézszentelő szentmisét tartottak.
Második alkalommal rendezett pikniket a Széna Téri Általános Iskola előtti téren a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ. A program feltöltődést, kikapcsolódást kínált a családoknak, ifjabbaknak és idősebbeknek egyaránt zumbával, jógával, interaktív zenés-mozgásos programmal, koncerttel, szörpkóstolóval és egy igazán izgalmas hétpróbával.
A Szent István-székesegyházban hat órakor kezdődő fogadalmi szentmise előtt a Magyar Szent Család – Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre – ereklyéit ünnepélyes körmenetben kísérték át a Püspöki palotából a Szent István-székesegyházba, a mise után pedig vissza. A teljes egészében felújított templomot a szentmise keretében dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áldotta meg.

A Szent István Király Múzeumban ismét középkori játszóház várta a családokat.

A Királyi Napok Folkfesztivál délután a Királyi játéktérrel a kisgyermekes családokra gondolt, ahol kézműves foglalkozással és a Sárkányölő Sebestyén című előadással várták őket a Táncházban. A Zichy-színpadi Királyi Táncpódiumon ezúttal a Fitos Dezső Társulat Taven baxtale! / Jó szerencsét című előadását láthatta a közönség. A Táncházban a Besh o drom és a Galiba zenekar kocnertjével zárták az estét, éjszakát.
A belvárosban est folytatásában továbbra is az épületvetítéseké és fényfestéseké volt a főszerep. 20.30 órától 23.00 óráig a Bartók Béla térre látogatók kerékpáron ülve, azt hajtva irányíthatták a Vörösmarty Mihály Könyvtár épületének falán megjelenő animációt. A játék Falvay Miklós médiaművész alkotása. 21.30, 22.00, 22.30 órakor a Székesfehérvári Járásbíróság homlokzatán ismét 3D animációi és a panoramikus vetítései által világhírűvé vált Bordos László Zsolt munkáiban gyönyörködhet a közönség. 21.00, 21.30, 22.00 órakor a – Székesfehérvári Királyi Napok ideje alatt 9.00 és 20.00 óra között ingyenesen látogatható – Nemzeti Emlékhelyen, a mauzóleum falán is 3D fényfestéssel várják az arra sétálókat.
Fotó: Kerkay Zita, Lőrincz Miklós, Önkormányzati Kommunikációs Központ, Simon Erika, Tóth Balázs, Várnagy Karolina 
További programjainkról az alábbi linkre kattintva tájékozódhatnak.

Támogatók