Királyi híreink - 5. nap

Kedden a múzeumban különleges tárlatvezetést, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban díjátadót tartottak. A városba látogatók tovább élvezhették a Királyi Napok Folkfesztivál programjait és a mauzóleumi fényfestést. Újabb francia vígjátékkal várta nézőit a Barátság mozi kertmozija.

Ünnepélyes keretek között, hagyományosan a Székesfehérvári Királyi Napok keretében - 2022. augusztus 16-án, kedden - adták át a Szent István Emlékérmet és Díjat. A város legrangosabb civil elismerését idén Juhász Judit rádiós újságíró, az Antall-kormány szóvivője, a Magyar Katolikus Rádió alapítója és korábbi vezérigazgató-helyettese, a Magyar Művészeti Akadémia sajtófőnöke kapta. Az eseményen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára méltatta a díjazott életművét, munkásságát.

A Szent István Király Múzeum három kiállítóhelyét is érintette a A királyi bazilika minden tekintetben címmel rendezett tárlatvezetés, mely a királyi bazilikáról szólt. Reich Szabina régész, Kulcsár Géza művészeti író és Izinger Katalin művészettörténész kalauzolta a népes hallgatóságot. A koronázótemplom-séta résztvevői bejárták a Királyok és Szentek kiállítást, a Nemzeti Emlékhelyet és a Közösség - Építés kiállítást a Csók István Képtárban.

A Királyi Napok Folkfesztivál délután ismét a Királyi játéktér, este Királyi Táncpódium, Királyi Folkfesték és FÉSZER Folkesték programokkal színesítette a Székesfehérvári Királyi Napokat. A Táncházban a kézműves foglalkozást követően a legkisebbeket a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia várta, este az Aurevoir. és a Galiba zenekar muzsikált.
A Zichy-színpadon a Magyar Állami Népi Együttes előadásában a Kolozsvári piactéren című produkciót láthatta a közönség. 
A Bartók Béla téren a Barátság mozi kertmozijában a Családból is megárt a sok című francia vígjáték második részét vetítették, az Irány Portugália!-t.
21.00, 21.30, 22.00 órakor a – Székesfehérvári Királyi Napok ideje alatt 9.00 és 20.00 óra között ingyenesen látogatható – Nemzeti Emlékhelyen, a mauzóleum falán továbbra is 3D fényfestéssel várják az arra sétálókat.
Fotó: Bácskai Gergely, Királyi Napok Folkfesztivál, Önkormányzati Kommunikációs Központ, Simon Erika, Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ  
További programjainkról az alábbi linkre kattintva tájékozódhatnak.

Támogatók