Királyi híreink - 6. nap

Szerdán a Bory-várban ünnepélyes díjátadót tartottak, a múzeumban koncerttel várták a vendégeket, folytatódott a fényfestés a Nemzeti Emlékhelyen és véget ért a Királyi Napok Folkfesztivál.

A koronázóvárosban élő és tevékenykedő, vagy a várossal szellemi kapcsolatban álló alkotók munkáját segíti már három évtizede két ösztöndíj program Székesfehérváron. 2022. augusztus 17-én, szerdán a Bory-vár Százoszlopos udvarán adták át a Lánczos Kornél-Szekfű Gyula-ösztöndíjakat, valamint a Deák Dénes-díjat és -ösztöndíjat. Ez utóbbiakat évente egy-egy személy veheti át – idén Biczó Piroska régész és dr. Czetz Balázs főlevéltáros, történész –, míg a Lánczos Kornél-Szekfű Gyula-ösztöndíjjal több alkotót is segítenek, idén a beérkezett pályázatokból 21 nyert támogatást. Az Aranybulla-emlékév tiszteletére a Vörösmarty Társaság irodalmi díjat alapított. Az Aranybulla-díj elnyerésére egy irodalmi pályázatot írt ki. A beérkezett művek közül a négy legjobbat értékelte a szakmai zsűri.
A Szent István Király Múzeum Díszudvarán adott koncertet Rechner-Sajgó Kata (ének), Békefi Róbert (gitár), Rechner Balázs (banjo, gitár, szájharmonika), azaz a JackBerry Band.
A Királyi Napok Folkfesztivál  idei utolsó Királyi játékterén a Guliba Társulat várta a gyermekeket a kézműves foglalkozás után. A Királyi Táncpódiumon zárásként Mindenek szerelme címmel Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Pál István „Szalonna” és Bandája, valamint a Jászság Népi Együttes adta elő közös műsorát. A Királyi Folkfesték idei utolsó fellépője Puszták Népe Front volt. Az estet, és ezzel a folkfesztivált a Paraba világzenei klubbal zárták.
21.00, 21.30, 22.00 órakor a – Székesfehérvári Királyi Napok ideje alatt 9.00 és 20.00 óra között ingyenesen látogatható – Nemzeti Emlékhelyen, a mauzóleum falán továbbra is 3D fényfestéssel várják az arra sétálókat.
Fotó: Önkormányzati Kommunikációs Központ, Simon Erika, Szent István Király Múzeum  
További programjainkról az alábbi linkre kattintva tájékozódhatnak.

Támogatók