Királyi híreink - 8. nap

A pénteki programok is nagyon izgalmasnak ígérkeztek: Koronázási Ünnepi Játékok, Öreghegyi mulatság, Koronázási szertartásjáték, Wolf Kati és a Budapest Jazz Orchestra koncertje, múzeumi programok – de az időjárás sajnos közbeszólt. Műsor- és helyszínváltozásokkal folytatódott a fesztivál 2022. augusztus 19-én.

A Koronázási Ünnepi Játékok háromnapos rendezvénysorozata a középkorba repíti a városba látogatókat. Királylányok és lovagok jönnek-mennek, mesterek szorgoskodnak az utcákon, tereken, mutatványosok, zenészek, boszik és jósok csalogatnak. A gyerekek középkori játékokat próbálhatnak ki, de bábműsor, koncert és számtalan kézműves foglalkozás is szórakoztatja az aprónépet a belváros minden pontján.
A hagyományőrző csapatok táborában kézbe foghatjuk a fegyvereket, pajzsokat, a bemutatóikon megcsodálhatjuk az íjászok, a bajvívók, a lovasok ügyességét, gyorsaságát. Ám idén a kalandokkal teli, izgalmas időutazást felülírta a zord idő. Az óriásbábok a várható viharos széllökések miatt nem mehettek ki az utcára, a délutáni programokat a szervezőknek le kellett mondaniuk.
A Szent István Király Múzeum Díszudvarán ma is gyermekprogramok várták a családokat, délután dr. Rábai Krisztina A középkori Magyarország könyvkultúrája című előadását hallgathatta meg a Rendház közönsége. A Királyok és Szentek – Az Árpádok kora kiállítás tárlatvezetésére és Koronázási szertartásjáték alkotóival történő beszélgetést módosított programmal tartották meg: Látrányi Viktória vendégei Závodszky Noémi, Strasszer Domonkos és Körtvélyessy Zsolt voltak.

Az Öreghegyi mulatság helyszíne idén az időjárás miatt rendhagyó volt, a Bory tér helyett ezúttal az Öreghegyi Közösségi Házban tartották meg a nagyszabású esemény színpadi programjait, a köszöntőket, az új kenyér- és boráldást és a megyei borrendek találkozóját. Mindenki meglepetésére még a gólyalábas mutatványosok is befértek a házba.


A Koronázási szertartásjáték előadásait későbbi időpontokban tartják meg: a Vörösmarty Színház döntésének értelmében a pótelőadásokra tervezetten augusztus 26-án, 27-én és 28-án kerülhet sor.


A Zichy-színpadon estére várt The Big Rock Band – Wolf Kati és a Budapest Jazz Orchestra koncert sajnos elmaradt.
Fotó: Bácskai Gergely, Önkormányzati Kommunikációs Központ, Szent István Király Múzeum
További programjainkról az alábbi linkre kattintva tájékozódhatnak.

Támogatók