Királyi híreink - 9. nap

A gondtalan fesztiválozáshoz a továbbra is kedvezőtlen időjárás miatt program- és helyszínváltoztatásokkal indult a szombat, de délutánra visszatért a jobb idő, megtelt a belváros és folytatódhatott az élménygyűjtés.

A Székesfehérvár fanfár jelezte az ünnepség kezdetét 2022. augusztus 20-án, szombaton délelőtt a Városháza Dísztermében. A Himnusz hangjait követően Matuz János Ércnél maradandóbb című szövegösszeállításában a II. András által 800 éve kiadott Aranybullából hallhattak részletet a jelenlévők és a közvetítést élőben követők, akiket dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntött. Ezt követően Magyarország köztársasági elnöke mondott ünnepi beszédet. Novák Katalin örömmel fogadta el a város meghívását, hogy a keresztény Magyarország történelmi fővárosában közösen ünnepeljen.
Augusztus 20-a a magyarság legfontosabb ünnepe, Szent István király napja, a magyar államalapítás és a keresztény magyar állam ünnepe. Ennek alkalmából a megújult Szent István-székesegyházban Spányi Antal megyés püspök a város papságával közösen celebrált ünnepi szentmisét.
A Népművészeti Fesztivál közreműködői az előre meghirdetett helyszínek helyett a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sor 3. szám alatti épületébe, majd az időjárás javulásával az épület elé költöztek.
A Koronázási Ünnepi Játékok hagyományőrzői kitartottak táboraik mellett, a viharok ellenére is a Zichy ligetben maradtak, és napközben egyre több látogatók fogadtak. 
Néhány programelem viszont szintén a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központba költözött: a kézműves foglalkozások, gyermekjátékok, a jósok és boszorkányok sikátora, a Magyar Hagyományőrző Faművesek, a Letterpress Workshop, de mire Jobku és Dzsevu interaktív, akrobatikus történelemóra-színházát már az eredetileg tervezett Zichy ligeti lelátó előtt tarthatták meg.
Az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület a Szent István Király Múzeum Díszudvarára hirdetett történelmi európai harcművészeti bemutatóját a Csók István Képtárban tartották meg, ahol a vállalkozó kedvűek középkori vívóleckét is vehettek: a bemutatók szünetében lehetőség volt közelebbről megszemlélni és kipróbálni a különböző fegyvereket. A Rendház épületében múzeumpedagógiai foglalkoztatót tartottak. Az épület elől pedig elindult és végigvezette a belvároson a bátor jelentkezőket az A kolostor rejtélye című élőszereplős nyomozós játék.
A hagyományoknak megfelelően a Nemzeti Emlékhelyen, Szent István szarkofágjánál tisztelgett Székesfehérvár városa és Fejér megye a nemzeti ünnepen. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Molnár Krisztán, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, majd a résztvevők virágelhelyezéssel rótták le kegyeletüket az államalapító emléke előtt. A jeles eseményt a Fehérvári királyok menete vezette fel a Fő utcán óriásbábokkal, hagyományőrzőkkel a Hotel Magyar Királytól a Koronázó térig.
Az óriásbáb-család idén két új taggal, IV. (Kun) László és III. András királyokkal már 23 tagúra nőtt.
Szent István ünnepén hagyományosan díszközgyűlést tartott Székesfehérvár képviselőtestülete, amelynek ezúttal a Városháza Díszterme adott otthont. A Székesfehérvári Királyi Napok hagyományos programelemeként rendezték meg idén is a Kárpát-medencei borlovagrendek országos találkozóját, ezúttal a Hotel Magyar Király épületében.
A nap zárásaként Székesfehérvár művészeti csoportjai ünnepi gálaműsorral köszöntötték az Aranybulla-emlékévet. Az összművészeti előadás előtt köszöntőt mondott dr. Cser-Palkovics András polgármester a Zichy-színpadon. A 200 fős produkcióban közreműködött az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar, az Alba Regia Táncegyüttes, a Főnix Rock and Roll SE, a Step and Style Studio, a Székesfehérvári Balett Színház, a MusiColore Énekegyüttes és a Vox Mirabilis Kamarakórus. Az este során Kovács Áron és Ruff Nikolett énekesek is színpadra léptek. A pezsgő, változatos előadás bővelkedett magyar előadók és zeneszerzők - a klasszikus és popzenei műfajt összekötő - műveiben. Az est különlegességét az adta, hogy szinte majd‘ minden műsorszámban egyszerre volt jelen zenekar, énekkar és tánckar, legyen szó balettról, nép- vagy éppen modern táncról. A jól ismert népdalok, Máté Péter Hazám, az István, a király rockopera két dala mellett, az Angyalbőrben-t és a Valaki mondja meg című számot is együtt énekelte a közönség a fellépőkkel. A produkciót Ruff Tamás, Majoros Róbert és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetése állította össze Ignácz Attila technikai tervezővel, Ruff Tamás zenei vezető és karmesterrel. Az összekötő szöveget Novák Péter írta.
A Koronázási szertartásjáték előadásait későbbi időpontokban tartják meg: a Vörösmarty Színház döntésének értelmében a pótelőadásokra tervezetten augusztus 26-án, 27-én és 28-án kerülhet sor.
Fotó: Bácskai Gergely, Kiss László, Önkormányzati Kommunikációs Központ, Simon Erika, Szent István Király Múzeum, Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
További programjainkról az alábbi linkre kattintva tájékozódhatnak.

Támogatók