Királyi híreink - 10. nap

Véget ért a 2022-es Székesfehérvári Királyi Napok összművészeti fesztivál. A hét végére az időjárás sok esetben felülírta a terveket, de reméljük, így is mindenki jól érezte magát, és újabb élményekkel gazdagodva várja a következő rendezvénysorozatot.

A vasárnap újra a program- és helyszínváltozás bejelentésével kezdődött.
A Koronázási Ünnepi Játékok hagyományőrzői továbbra is kitartottak táboraik mellett a Zichy ligetben, de néhány programelem ismét a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sor 3. szám alatti épületébe, illetve az elé költözött: a kézműves foglalkozások, gyermekjátékok, a jósok és boszorkányok sikátora, a Magyar Hagyományőrző Faművesek, a Letterpress Workshop, a történelmi öltöző, a középkori konyvkötő műhely valamint Jobku és Dzsevu interaktív, akrobatikus történelemóra-színháza. A kiszámíthatatlan időjárás és a széllökések miatt a Koronázási Ünnepi Játékok óriásbábjait ma sem tudták bemutatni az előre meghirdetett helyszíneken.
Változott a Középkori élő sakk: A jeruzsálemi előadás menetrendje is. A 10.00 órára meghirdetett bemutató elmaradt, a 13.00 órára tervezett előadást a Zichy liget helyett a Széphő Székesfehérvári Épületfenntartó és Hőszolgáltató Zrt. (Honvéd utca 1.) tanácstermében tartották meg, ahol limitált volt a létszám, 60 fő tudta megnézni II. András sakkjátszma formájában megelevenített keresztes hadjáratát.
A Szent István Király Múzeum Székesfehérvári Királyi Napokat záró programjai között az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület  történelmi európai harcművészeti bemutatója, múzeumpedagógiai foglalkoztató, A kolostor rejtélye című élőszereplős nyomozós játék, Prof. Dr. Horváth Attila alkotmánybíró, egyetemi tanár és Szilasi Alex Liszt Ferenc-díjas zongoraművész A himnuszok oknyomozó története – érdekességek, rejtélyek az egyes országok himnuszairól című  előadása, valamint a Királyok és Szentek – Az Árpádok-kora kiállítás szubjektív tárlatvezetése és kerekasztal-beszélgetés szerepelt.
A Fehérvári Civil Központ adott otthont a Magyarországnak édes oltalma eseménynek: a Szabad Színház bemutatta Adorján Viktor Árpád ébredése című történelmi látomásjátékát, majd Állam, hatalom, nemzet… címmel Váczi Márk történésszel beszélgetett Vakler Lajos újságíró. A program zárásaként levetítették a Szent László nyomában Erdélyben dokumentumfilmet, amelyet Vakler Lajos, Megyeri Zoltán és Szentmiklósi Dávid készített.
A Zichy-színpadi előadások sorát a Sister Act – Tóth Gabi és Tóth Vera közös koncertje zárta.
A Koronázási szertartásjáték előadásait későbbi időpontokban tartják meg: a Vörösmarty Színház döntésének értelmében a pótelőadásokra tervezetten augusztus 26-án, 27-én és 28-án kerülhet sor.
Fotó: Bácskai Gergely, Önkormányzati Kommunikációs Központ, Simon Erika, Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
További programjainkról az alábbi linkre kattintva tájékozódhatnak.

Támogatók