27. Öreghegyi mulatság

Öreghegyen hosszú évek óta hagyomány, hogy a Szent István napját megelőző napon rendezik meg a városrész legnagyobb ünnepét, az Öreghegyi Mulatságot. Idén sem volt ez másként, a 27. rendezvényen a szórakoztató zenés-táncos színpadi műsorszámok mellett a meghívott borrendek felvonulásával, az Öreghegy Bora 2018 címek kihirdetésével, kenyér- és boráldással várták a vendégeket. Új hagyományt teremtettek azzal, hogy ezentúl minden évben közös borkóstolásra invitálják a résztvevőket. Az ünnepen ott voltak Opole és Cento testvérvárosok küldöttségei is.

Az Öreghegyi Mulatság a leghosszabb hagyományokkal rendelkező augusztusi esemény, melyen nemcsak a városrész, de egész Székesfehérvár lakosságát megvendégelik. Vasárnap kora délután operettműsorral kezdődtek, majd a Boka Boogie Band és a Felicita Táncklub műsorával folytatódtak a programok a Bory-vár előtti téren. Hagyományosan az Öreghegyi Borháztól – ezúttal a Kákics együttes vezetésével – felvonultak, majd a színpadon bemutatkoztak a borrendek. A házigazda Noé-hegyi Szent István Borlovagrend meghívására idén Adonyból, Balatonfüredről, Csókakőről, Enyingről, Keszthelyről, Kisfaludról, Mórról és Velencéről érkeztek a borkultúrát ápoló közösségek. Bemutatták a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend új vezetését és Holczheim Anna regnáló borkirálynőt, aki tősgyökeres öreghegyi lakos és szőlész-borász mérnökként végzett a Pannon Egyetem Georgikon Karán. A borlovagrend leköszönt elnökségi tagjai átvették díszokleveleit, valamint a Pro Noé Hegyi Szent István Érdemérem kitüntetéseket. Mészárovics Imre, a borrend új elnök-nagymestere pohárköszöntőjében hangsúlyozta: élénk figyelemmel kísérik az öreghegyi szőlészet és borászat alakulását.
Idén új hagyományokat teremtettek: a vendég borrendekkel közösen megkoszorúzták a Szőlőműves szobrát a Pozsonyi – Fiskális utak kereszteződésben, illetve ezentúl minden alkalommal közös borkóstolásra invitálják az Öreghegyi Mulatság résztvevőit. Ismertették a 8. Öreghegyi Bormustra eredményeit. Tőke József, a Csordás-Nagy pince és Csurgai Horváth Antal elismerő oklevelet vettek át. Az Öreghegy Fehérbora 2018 címet Pásztor István és a Pásztor pincészet, az Öreghegy Vörösbora 2018 címet Mészárovics Imre nyerte el.
A mulatság ünnepi köszöntőkkel, majd kenyér- és boráldással folytatódott. Östör Annamária öreghegyi önkormányzati képviselő szavai szerint a rendezvény segít abban, hogy Öreghegy bemutatkozzon a székesfehérváriaknak. A városrészük folyamatosan épül, szépül és fejlődik. Dr. Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, idén is nagyon sokan jönnek el az Öreghegyi Mulatságra, hogy találkozzanak ismerős családokkal, barátokkal és együtt jól érezzék magukat. A lengyel Opole testvérvárossal 40, az olasz Cento-val 20 éves testvérvárosi kapcsolatokat ápol Fehérvár, a küldöttségeket külön üdvözölte a polgármester. Invitálta a lakosságot az augusztus 20-i eseményekre, kiemelve, hogy Szent István ünnepe igazából Székesfehérvár ünnepe. Opole és Cento alpolgármesterei, Maciej Wujec és Simone Maccaferri szintén köszöntötték a Mulatság résztvevőit. Az új kenyeret és a bort hagyományosan Tornyai Gábor plébános áldotta meg. Mint mondta: „Minden évben, amikor az új kenyeret ünnepeljük, a megújulást is ünnepeljük, azt, hogy van mit ennünk, innunk, van mit tennünk az asztalunkra. Keresztény emberként az Isten gondoskodó szeretetét ünnepeljük ezekben a napokban. A kenyérben benne van a munka és az áldás, ami Istentől származik!” Az áldás után közös borkóstolásra és koccintásra hívták a résztvevőket, majd a cento-i John Strada Trio lépett színpadra. A Öreghegyi Mulatság utcabállal, tűzijátékkal és az Il Silenzio-val zárul a késői órákban.

Támogatók