A Bánk bánnal zárult a Székesfehérvári Királyi Napok

Vasárnap este a nemzeti ünnepen zárult a Székesfehérvári Királyi Napok. Az összművészeti fesztivál záróprodukciójában a Zichy-színpad közönsége mintegy 150 művész előadásában hallhatta a Bánk bán koncertszerű feldolgozását. Az előadás előtt Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszöntötte a nagy számban megjelent közönséget.

Többek között néptáncok a Folkfesztiválon, katonazene és fúvósok, Öreghegyi Mulatság, Kertmozi, könnyűzenei koncertek, hagyományőrző programok és bajvívó torna várta a Székesfehérvári Királyi Napok résztvevőit az elmúlt egy hétben. A rendezvénysorozatot a nemzeti ünnepen egy igazán színvonalas produkció, Erkel Ferenc Bánk bán című operájának koncertszerű előadása zárta a Zichy-színpadon. A nagyszámú közönséget az előadás előtt dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte.


Ahogy a polgármester beszédében fogalmazott, Székesfehérvár nagyon sokat köszönhet Szent Istvánnak: „Nagy büszkeséget is ad a városnak, de egyben érezzük  a felelősséget is. Talán ezért is tudnak sok százan, több intézmény és közösség együttműködni minden esztendőben, hogy a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozat valóban egy összművészeti csoda legyen.” A városvezető hozzátette, kevés magyar város mondhatja el magáról, hogy egy ekkora összművészeti, kulturális kavalkádot szinte teljesen saját erőből meg tud szervezni, köszönhetően annak a rengeteg kulturális intézménynek, közösségnek, aki nap mint nap tevékenykedik a városban. A polgármester kiemelten köszönte annak a sok száz embernek a munkáját, aki bármilyen formában is tett az idei Székesfehérvári Királyi Napok sikereiért, valamint jó szórakozást kívánt a kiváló művészeket felvonultató záró előadáshoz.A polgármesteri köszöntő után következett a Székesfehérvári Királyi Napok záróprodukciója, Erkel Ferenc Bánk bán című operája. A Katona József drámája nyomán született, Egressy Béni librettójára komponált nemzeti opera bemutatása óta a hazai operai alaprepertoár része, a Magyar Állami Operaház leggyakrabban játszott darabjainak egyike. A Székesfehérvári Királyi Napok közönsége Rékai Nándor és Nádasdy Kálmán átdolgozásában hallhatta a művet.A mintegy 150 művészt felvonultató produkcióban az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, az Alba Regia Vegyeskar, az Ars Musica Kamarakórus és a Primavera Kórus működött közre Kneifel Imre, Szabó Adrienn és Szarka Andrea karnagyok vezetésével, Dobszay Péter vezényletével. Bánk bán szerepében Fekete Attilát, Melinda szerepében Zemlényi Esztert, láthatták és hallhatták a Zichy-színpadon. A további szerepekben Laczák Boglárka, Tötös Roland, Szélpál Szilveszter, Réti Attila, Rezsnyák Róbert és Gábor Géza szólistákat tisztelhette a közönség. Az előadást a Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János rendezte.

Forrás: Önkormányzati Kommunikációs Központ

Támogatók