A kultúra híd a nemzetek között

Ünnepi fogadáson vehettek részt a Városháza Dísztermében szerdán délelőtt a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztiválon résztvevő csoportok. A Baskír Köztársaság, Belgium, Csehország, Franciaország, India, Indonézia, Görögország és Mexikó táncosait Székesfehérvár polgármestere köszöntötte. A fesztivál délután belvárosi felvonulással, majd este gálával zárul a Zichy színpadon.

A fesztivál régi, szép hagyománya, hogy a Székesfehérvári Királyi Napok kapcsán a Nemzetközi Néptáncfesztivál tánccsoportjai ellátogatnak a Városházára. Az idei évben sem volt ez másképp, szerdán délelőtt Székesfehérvár polgármestere a Díszteremben köszöntötte a baskír Dustar, a bolgár Zarya, a cseh Rosenka, a francia Lou Trelus,   görög Alonaki, az indiai Raaga, az indonéz Lises Stkip és a mexikói Guijarro táncegyütteseket, illetve a szervezőket, Majoros Andor fesztiváligazgató vezetésével.

Dr. Cser-Palkovics András köszönetét fejezte ki a csoportoknak azért, hogy megismertetik a várossal saját kultúrájukat, ezzel mosolyt csalva a fehérvári nézők arcára. „Székesfehérvár a magyarok ezeréves múltú történelmi fővárosa, az egykori királyok koronázóvárosa, a magyar kultúra egyik bölcsője, amelyre mi nagyon büszkék is vagyunk. Nem véletlen, hogy Önök a város legfontosabb ünnepi fesztiválján, annak is egyik kiemelt programján, a Nemzetközi Néptáncfesztiválon vannak jelen. A kultúra az, amely hídként összeköti a különböző nemzeteket egymással, éppen ezért köszönöm, hogy elhozták saját zenéjüket, táncaikat ide a koronázóvárosba!” – fogalmazott a polgármester, aki reményét fejezte ki, hogy a vendégek jól érzik magukat, sok élménnyel gazdagodnak és szívesek visszatérnek majd a városba.

A köszöntő után a csoportok énekkel és zenével köszönték meg a polgármester szavait, majd átnyújtották ajándékaikat. A XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál délután már záró programjához érkezik. Az együttesek felvonulása 18.30 órakor indul a Táncházból, a menet a Malom utca – Mészöly Géza utca – Mátyás király körút – Alba Pláza – Liszt Ferenc utca – Városház tér - Fő utca – Zichy- színpad útvonalon halad majd végig. A fergeteges záró gálát 20.00 órától kísérheti végig a közönség a Zichy színpadon.

Támogatók