A látványos fények mestere

A Székesfehérvári Királyi Napok nyitányán, augusztus 9-én fénybe öltözik az Országalma. A látványos, zenére komponált fényshow megálmodója és létrehozója egy alig húszéves fehérvári fiatalember, Lukácsovics Máté, akit már óvodásként is érdekelt a hang- és fénytechnika.

A mosolygós, szimpatikus fiatalember munkáját két évvel ezelőtt már láthatta a fehérvári közönség, akkor is ő tervezte a megnyitóra a fényjátékot. Az idei négy-öt percesre tervezett varázslat az akkoriból is vesz át elemeket, de újdonságokat is hoz – magyarázza Máté. Több lámpa is lesz, de ennél fontosabb, hogy minőségben sokkal jobbak lesznek, és a time code-nak nevezett technikának köszönhetően óraműpontossággal lehet tervezni a fények és a zene „együttműködését” – ettől lesz igazán látványos és különleges az Országalmát középpontba helyező fényjáték, amelyhez hasonlót kevés helyen láthat a közönség. Fejben már régen megszületett az elképzelés, amit a héten a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársaival egyeztetett Máté. Papíron megtervezett egy modellt, most jöhet a 3D-s tervezés, a programozás a most kézhez kapott zenékre, ami hosszú éjszakákat vesz igénybe – mondja, és persze folyamatosan alakul, ahogyan jönnek az ötletek, illetve a megrendelő kérései.

Máté októberben lesz húszéves, de már ismert fény- és látványtervező. Kicsi kora óta érdekli a technika, azt mondja, már az óvodában eldőlt, hogy az ő élete a hangok vagy a fények világában lesz teljes. Gyerekként sokat járt a szüleivel színházba, már ott elvarázsolták a kialvó és újra felgyulladó fények, a hangosítás, mindaz, ami színészek játékát körbeveszi. Diákként tagja volt a Táska Rádió szerkesztőségének, 2016-ban már besegített a Fezen fesztiválon afféle gyakornokként, aztán 2017-ben ő tervezte a két nagy színpadot, az egyiket ő is világította – meséli, amikor a kezdetekről kérdezem. Ekkor még a Vasvári Pál Gimnázium diákja volt, de már dolgozott Pesten különféle bulikban. Egy ilyen alkalommal ismerkedett meg a Margaret Island zenekarral, tetszett nekik, amit csinált és felkérték: dolgozzon velük. Azóta a Biebers mellett ők az állandó megrendelői, az idei nyarat is végigturnézza velük, de a Sziget fesztiválon is ott lesz: a Party Aréna vendégei szintén Máté fényeit élvezhetik majd a nagy Dj-k zenéit hallgatva. Büszkén említi azt is, hogy a kecskeméti Mercedes gyárban az egyik új autótípus bemutatójának tervezésében, kivitelezésében is részt vett – a videót látva mondhatjuk, a büszkeség indokolt, a rendkívül látványos fények bárhol megállták volna a helyüket. Máté nem titkolt álma, hogy külföldön is kipróbálja magát – de addig itthon igyekszik egyik helyről a másikra odaérni, ami a zsúfolt koncertszezonban nem kis feladat. Néha nem ártana, ha sokszorozni tudnám magam – mondja a fiatalember, aki év közben az Óbudai Egyetem műszaki menedzser szakán is helyt áll. Az egyetemet biztosan elvégzem, de az én pályám az, amit most csinálok, nem hiszem, hogy bármi el tudna ettől a világtól távolítani – szögezi le mosolyogva.

Támogatók