Art Café a Vörösmarty Színháznál

Elindult a Fehérvár TV-ben az Art Café élő adása: hagyományainkat követve 2019-ben is ezekkel a beszélgetésekkel „számolunk vissza” a Székesfehérvári Királyi Napok nyitónapjáig.

„A színpadkép legyen meglepetés”

Art Café címmel láthattak műsort hétfő este a Fehérvár Tévé nézői, amelyben Látrányi Viktória szerkesztő-műsorvezető a Koronázási szertartásjáték rendezőjét, Szikora Jánost, a Vörösmarty Színház igazgatóját, Kubik Annát, a darabban IV. Béla feleségét, Laszkarisz Máriát alakító színésznőt és Szirtes Edina Mókus zeneszerzőt kérdezte. Az élő adás vendége volt Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője, aki a pénteken kezdődő Székesfehérvári Királyi Napok programjairól beszélt.

Hegedűszóra figyeltek fel hétfő este a Vörösmarty Színház előtt sétálók: Szirtes Edina Mókus, a Koronázási szertartásjáték zeneszerzője az idei produkciót kísérő zenéből mutatott meg egy kis részletet. A művész kicsivel később már mikrofonnal a kezében arról beszélt Látrányi Viktóriának, hogyan készült a darab zenéje, a történelmi tények ismeretében milyen érzéseket igyekszik közvetíteni a közönségnek. Szirtes Edina hangsúlyozta, ez a zene alkalmazott muzsika, hiszen az a feladata, hogy erősítse azt, amit a darab szövegével elmondanak a színészek. A zene folyamatosan alakul, ahogyan az előadás megkívánja. A szerzőnek el kell ezt fogadnia – mondta zenész, aki megjegyezte: az évek alatt kimaradt zenerészletekből akár egy koncertre valót is össze lehetne már állítani.

Az előadásban Laszkarisz Máriát alakító Kubik Anna a hétfő délelőtti olvasópróba kapcsán arról beszélt, hogy egy egész egyetemi szemeszterre való tudásanyagot hallottak a darab szereplői Szikora János rendezőtől. A szerep különleges, ahogyan a darab, az előadás helyszíne is – mondta a színésznő, aki arról is beszélt: hazajött Székesfehérvárra, hiszen a Versünnepen zsűritagként jelen van évek óta. A próbán nagy örömmel látta, hogy az ott megismert fiatalok közül is szerepelnek néhányan a darabban.

A szertartásjáték rendezője, Szikora János hangsúlyozta: az előadással, az uralkodó életének bemutatásával szeretné kitágítani azt az általános tudást, aminek birtokában vagyunk az iskolai tanulmányok nyomán. Különösen fontosnak tartja IV. Béla életében a gyerekkori traumát, azt a tényt, hogy szemtanúja volt anyja, Gertrudis királyné megölésének. A megtorlatlanul hagyott gyilkosság miatt lázadt az apja, II. András ellen – amikor pedig maga lett uralkodóvá, hasonló helyzetbe került: fia, István fegyverrel indult ellene. Elhangzott, hogy a darabban ismét színre lépnek határon túli fiatalok is, őket a Városházán köszöntik kedde, este pedig már részesei lesznek a próbának, amelyek mostantól intenzíven, éjszakába nyúlóan folynak majd a Nemzeti Emlékhelyen. A műsorvezető a színpadképről is kérdezte a rendezőt, aki csak annyit mondott: legyen ez meglepetés a közönségnek. Annyi biztos, hogy az immár 21 tagú óriásbáb-család fontos szereplője lesz az előadásnak.

A Székesfehérvári Királyi Napok programjairól Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője adott áttekintést. A pénteki fesztiválnyitánnyal kapcsolatban elmondta, a hagyományos elemeket most is láthatjuk majd a Városház téren, ahol először egy zenével, tánccal színesített dramatikus történelmi játékot mutatnak be, majd a város polgármestere kapcsolja fel az eseménysorozatot végigkísérő fényeket, a IV. Béla életének eseményeiről mesélő mozgó történelmi képregényt, amelyet a ciszter templom és a Rendház épületének falán követhetünk végig. ltáványos lesz az Országalmát körbeölelő fényshow, és az a zenés mapping, amelynek „első felvonását” tavaly láthatták a nézők a Járásbíróság homlokzatán. A világszerte ismert és elismert Bordos László Zsolt idén még a múlt évinél is káprázatosabb programmal lepi meg a fehérváriakat – hallottuk Benkő-Igaz Krisztinától, aki azt is elmondta: a szervezők csapata mellett nagyon sok önkéntes lesz tevékeny részese a rendezvénysorozatnak, amelyben a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál mellett a Fehérvári Fúvós Fesztivál, a Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál, a Népművészeti Fesztivál várja a közönséget. A középkort idéző Koronázási Ünnepi Játékok három napja igazi időutazás a vendégeknek lovagi tornával, az élő óriás sakk előadással, a függőleges színházzal, a hagyományőrzők bemutatóival, amelyek mellett számtalan gyerekprogram is várja a látogatókat.

A néptáncosok szíve-lelke benne van a fesztiválban

A keddi élő adásban Juhász Zsófia, az Alba Regia Táncegyesület elnöke, Majoros Róbert művészeti vezető, Cser-Palkovics András polgármester, Lábodi Ádám és Mihályi Győző színművészek, valamint Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója volt Látrányi Viktória szerkesztő-műsorvezető beszélgetőtársa.

Huszonnegyedik alkalommal táncol a világ Székesfehérváron a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválon, amely attól működik ilyen jól, hogy nagyon széles az önkéntes bázisa: az művészeti iskolásoktól kezdve a felnőtt együttes tagjain át a szeniorokig mindenki szívét-lelkét teszi bele a fesztiválba – fogalmazott Juhász Zsófia, aki arról is beszélt: a szervezők számára minden évben fontos, hogy ne zárják be a fesztivált a Táncház falai közé. A belváros terei alkalmasak arra, hogy ott különböző programokat alakítsanak ki, így idén is lesz királyi játéktár, gyerekjátszó és térzene, hogy minél több oldalukra megismerhesse a közönség az ide érkező együtteseket. Ebben az évben nyolc csoport fogadta el a meghívást – mondta el Majoros Róbert művészeti vezető. A kolumbiai együttest a tavalyi mexikói turnén ismerték meg, nagyon energikus, profi csapatról van szó, biztosan nagy élmény lesz az itteni fellépésük. Az indonézek már jártak nálunk egyszer, rajtuk kívül Brazília, Kanada, Macedónia, Szlovákia, Tajvan és Törökország egy-egy csoportja mutatja be hazája táncait, viseleteit, zenéit a Zichy-színpadon és a folkesteken a Malom utcai Táncházban. A házigazda Alba Regia Táncegyüttes mellett a Debreceni Hajdú Táncegyüttes és a Szinvavölgyi Néptáncműhely is megmutatja magát a fesztiválon. Majoros Róbert arról is szólt, hogy a külföldi fesztiválokon tapasztaltakon felbuzdulva tavaly már több csoportot elvittek fehérvári szociális intézményekbe fellépni, hogy azokhoz is eljusson a világ, akik nem tudnak kimozdulni – idén három intézmény lakói élvezhetik majd a külföldi együttesek műsorát.

A város polgármestere számára a találkozások idejét is jelenti a Székesfehérvári Királyi Napok másfél hetes programkavalkádja. Cser-Palkovics András arról beszélt, jó látni, ahogyan a teraszok megtelnek, jó hangulatban beszélgetnek az emberek, miközben élvezik a színvonalas programokat, amelyek igazi értékeket közvetítenek. Az eligazodásban idén egy applikáció is segíti majd a Fehérvárra érkezőket, akik között minden bizonnyal ott lesz majd az a záhonyi család, akikkel tavaly találkozott a városvezető: ők minden évben ezekre a napokra időzítik a szabadságukat, visszatérő vendégek lettek a királyi városban.

Visszatérő vendég, a szertartásjáték „hangja”, a 2013 óta minden esztendőben szereplő Mihályi Győző színművész is – ő az összes eddigi szertartásjátékban fellépett, az idén hetedszer játszik nyáron Fehérváron, ahová, mint mondta, mindig szívesen jön, mert egy hangulatos, élhető városban tölthet el szép, élményteli napokat. Először szertartásmesterként láthattuk őt, aztán volt koronázó érsek, mesélő, narrátor – idén is ebben a szerepben lép színre augusztus 17-én, 18-án és 19-én a Nemzeti Emlékhelyen. Nagy élmény ez minden alkalommal – hangsúlyozta, már csak a hely szelleme miatt is, hiszen a szertartásjáték szövege ott hangzik el, ahol a koronázás valójában megtörtént, ez felemelő érzés minden játszó számára. A határon túlról érkező gyerekek is átérzik ezt – mondta a színész, fegyelmezetten, a rendezőre figyelve tették a dolgukat a tavalyi előadásban is, jó volt velük együtt dolgozni, biztosan így lesz ez idén is.

A címszereplőt alakító Lábodi Ádám különleges helyzetben van, hiszen az esti szertartásjátékot megelőzően, délelőtt egy utcaszínházi előadásban is szerepel. Jobku és Dzsevu akrobatikus történelemórája évek óta sokak kedvenc programja, az Egger Gézával közös produkció kicsit másképp, humoros, kifordított helyzetből néz rá az éppen aktuálisan koronázandó király korszakára. Az idei kettős szerep miatt volt is egy kis „konfliktusa” önmagával – mondta a színművész, de megoldotta. hogy hogyan, az kiderül másfél hét múlva az Országzászló téri színpadon.

Az élő adás vendége volt Egerházi Attila balett igazgató is, hiszen a város balettszínházának tagjai is szerepelnek a fesztiválnyitányon. A dramatikus játék, amelyet Matuz János rendez, tulajdonképpen egy összefoglalója a pénteken kezdődő rendezvénysorozatnak, ízelítőt ad a közönségnek a következő napok programjaiból, felkészíti őket arra, hogy be tudják fogadni mindazokat az élményeket, amelyek rájuk várnak. Az igazgató arról is beszélt, hogy a nemzetközi társulat tagjainak különleges élmény egy ilyen, a magyar történelmet bemutató előadás részesének lenni, kíváncsiak rá, emelkedett hangulatban készülnek a péntek esti fellépésre, büszkék rá, hogy részt vehetnek a megnyitó műsorában.

Táncban csapnak össze a magyar és a tatár seregek

A Városház téren és a Nemzeti Emlékhely mellett sétálva is érdemes megállni egy kis időre ezekben a napokban, hiszen az érdeklődő járókelők részesei lehetnek a próbafolyamatnak, beleláthatnak kicsit a színház világába. A téren a fesztiválnyitányra, néhány lépéssel arrébb az idei szertartásjátékra készülnek a szereplők. A szerdai Art café adásában Látrányi Viktória műsorvezető a Székesfehérvári Királyi Napok megnyitóját rendező Matuz Jánost, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsát, a szertartásjáték két szereplőjét, Varga Lili és Sághy Tamás színművészeket kérdezte. A beszélgetés második felében a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar karmestere, Ruff Tamás őrnagy a Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztiválról beszélt.

Fehérvár legnagyobb kulturális fesztiváljára készülünk, ehhez illően egy nagyon látványos, több művészeti ágat ötvöző nyitánnyal várjuk a közönséget augusztus 9-én, pénteken 20.30 órakor az Országalmánál – Matuz János elmondta: a színészek mellett három különböző táncos csoport vesz részt az előadásban, amelyet a japán mangák világát idéző animáció kísér. A zene, amely idén is Cserta Balázs munkája, nagyszerű, öröm rá játszani – emelte ki a rendező, aki arról is beszélt: két különböző táncművészeti ág köré szervezte az előadást. A Székesfehérvári Balett Színház tagjai a modern, kortárs tánckoreográfiával a mongol sereget jelenítik meg a színpadon, míg az Alba Regia Táncegyesület táncosai a néptánc erejével a magyar sereg robosztusságát mutatják meg a színpadon. Az előadás egy pontján a Megadance Táncstúdió fiataljai is fellépnek, a megnyitó így táncművészeti szempontból is különleges esemény lesz, ilyet még nem látott a fehérvári közönség – hangsúlyozta Matuz János, aki izgalmas meglepetést is ígért péntekre.

A produkcióban az ifjú Béla herceget alakító Csengey Mártont Vakler Lajos szerkesztő-riporter kérdezte. A fiatal diákszínjátszó elmondta: nagy megtiszteltetés számára a felkérés, és örül, hogy ismét Matuz Jánossal dolgozhat, akitől előzőleg az ide Floralián bemutatott ókori komédiában kapott szerepet. Akkor ifjú szerelmest játszott, most pedig egy drámai karaktert formál meg, ezzel újabb oldalát mutathatja meg a közönségnek. Izgalmas időutazásként jellemezte a készülő előadást, amelyben IV. Béla fiatal hercegként és királyként is megjelenik.

Matuz Jánosnak lesz még dolga a fesztivál idején, hiszen az Emlékhelyek Napján már látott középkori óriás sakk előadást most több alkalommal is bemutatják a Koronázási Ünnepi Játékok idején, amikor egy egészen új produkcióval is találkozhat a közönség. Matuz János elárulta: régi vágya volt, hogy egyszer végre szülessen egy olyan mese, amelyben valaki repül – ez az álom most a tehetséges fehérvári légtornászoknak köszönhetően beteljesül. A függőleges színházat, ahol a szereplők a levegőben „mesélik” a Varázsló meséjét, három napon át élvezhetjük majd a Városház téren augusztus 17–18–19-én.

A műsor színésznő vendége, Varga Lili mindkét előadásban fellép, a két rendező egymástól függetlenül kérte fel Szent Margit szerepére. A megnyitó egy esszencia, a szertartásjáték viszont bővebben kibontja Szent Margit jellemét, életét – mondta a színésznő, aki szerint külön érdekessége az előadásnak, hogy a szülő-gyermek viszonnyal foglalkozik, azzal, hogyan hat ki ez az uralkodók életére. Érdekes, hogy ismétli magát az élet, az új generáció is elköveti ugyanazokat a hibákat, amelyeket az elődök is elkövettek. Szent Margit alakjában azt tartja fontosnak, hogy ahogyan az egyháznak felajánlott lány tartja magát a fogadalmához, hiába akarja apja, a király férjhez adni. „Ezt adtad nekem életfeladatnak, ezt én végigviszem: nagyon karakán ez a szembenállás” – fogalmazott Varga Lili.

A szertartásjátékban a tatár sereg kegyetlen, erős kezű vezérét, Batu kánt alakítja idén Sághy Tamás, de mert az idei darabban több utalás is van az előzőekre, a tavaly játszott II. András alakjában is megjelenik majd a színpadon – derült ki a beszélgetésből. A Vörösmarty Színház művésze elmondta: érdekli a történelem, amikor ilyen darabot játszik, mindig élvezi, hogy „hivatalból” foglalkozhat vele. Hatásos, izgalmas a IV. Béla életét bemutató történet, és benne a kán szerepe is – mondta Sághy Tamás, aki szerint az Árpád-ház története legalább olyan érdekes sztori, mint a Trónok harca. A színész arról is beszélt, napról napra jobban érezhető az érdeklődés, a nézők megállnak, figyelik a próbát, ez fontos a szereplőknek is.

A műsor második felében az idén már hetedik Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztivál volt a téma. Ruff Tamás őrnagy, a házigazda fehérvári zenekar karmestere felelevenítette a kezdeteket: 2013-ban, a Szent István-emlékévben érkezett a felkérés, hogy legyenek részesei az ünnepnek. A fesztivál akkora sikert aratott, hogy azóta is megszervezik minden augusztusban. Idén Budapestről, Tatáról és Szolnokról érkeznek a vendégzenekarok, amelyekkel már a fesztivál kezdete előtt, negyed öttől találkozhat a közönség az Alba Plaza és a Vörösmarty Színház előtt, valamint az Országalmánál. A térzenék után a Városház téren kezdődik a program, ahol az Amerikában gyepshow-nak nevezett szakalaki bemutatókat láthatja majd a közönség. Minden zenekarnak van valami sajátossága, erőssége, de mindegyik produkció nagy élmény lesz – ígérte a karmester, aki arról is beszélt: a fehérváriak szívesen kísérleteznek, kalandoznak a műfajokban. Arra törekszenek, hogy minden korosztályt megérintsenek a zenével – mondta. Ahogyan minden évben, most is hoznak majd új darabot, amely remélhetőleg hallgatóságnak. A beszélgetésben megemlékeztek a névadóról is, aki különleges helyet foglal el a város zenei életében: Fricsay Richárd nemcsak a katonazenében teremtett értéket, nagy hatással volt Fehérvár kulturális életére – nem véletlenül nevezték el éppen róla azt a zenei díjat, amellyel a városban élő, működő zenészek teljesítményét ismerik el minden évben a zenei világnapon.

Támogatók