Art Café a Városház térről

Elindult a Fehérvár TV-ben az Art Café élő adása: ahogyan tavaly, 2018-ban is ezekkel az adásokkal „számolunk vissza” a Székesfehérvári Királyi Napok nyitónapjáig. A Pátria Kávézó teraszán a programsorozat szervező, résztvevői érkeznek, hogy Látrányi Viktória szerkesztő-műsorvezető kérdéseire válaszolva megismertessék a nézőket, az arra járókat a fesztivál részleteivel, a felkészülés érdekességeivel.
A hétfő esti első beszélgetés elején Juhász Zsófia, az Alba Regia Táncegyesület elnöke és Majoros Andor fesztiváligazgató a XXIII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválról beszélt. Megtudtuk: három földrészről nyolc csoport érkezik ebben az évben Fehérvárra, de ahogyan mindig, a fesztivál most is lehetőséget ad a megyei együtteseknek is a bemutatkozásra. A nyitó felvonulás, az esti, Zichy színpados fellépések, a folkestek a Táncházban rengeteg embert vonzanak minden évben, ez biztosan így lesz most is – hangzott el. A fesztivál idején a belváros szinte minden pontján táncolnak majd, de ezen kívül idén tovább is lépnek – mondta Juhász Zsófia: idén a fesztivál olyan otthonok felé nyit, amelyekben idős emberek, fogyatékkal élők laknak, olyan emberek tehát, akik nem tudnak eljönni a Belvárosba, hogy a táncok szépségét élvezzék. A fesztivál szlogenjét így akár módosíthatjuk is: a világ hozzánk jön, a fesztivál pedig házhoz megy – tette hozzá Majoros Andor, aki a közönség figyelmébe ajánlotta a Góbé zenekar táncházbeli fellépését, a királyi gyerekjátszót, amely egyre kedveltebbek, és a kicsik mellett a szülőket is megmozgatja. Az is elhangzott: ez a fesztivál attól különleges, hogy egy táncegyüttes a házigazda, és hogy a szűk szervező csapat mellett számos önkéntes is segíti a lebonyolítást – erre az éppen a téren sétáló önkéntes lányok igazán jó példát is szolgáltattak az adás idejében.

Az adásban bemutatkozott a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje is, velük is találkozhatnak majd a Székesfehérvári Királyi Napok látogatói, de már eddig is részesei voltak az óriásbábos felvonulásoknak. Az Országalma előtt tartott rögtönzött bemutatójuk jó felvezetése volt a műsor második felének, amelyben a téma a Koronázási szertartásjáték volt. A felkészülés részleteibe Matuz János dramaturg és Varga Gabriella színművész, Merániai Gertrúd megformálója avatta be a nézőket. A színésznő arról beszélt, a nyaralásra egy hosszú tanulmányt kapott Matuz Jánostól, amely számos történelmi érdekességet tartogatott. Az első olvasópróba is különleges volt, olyan, mint egy történelemóra. Egy ilyen előadásnál nagy szükség van erre, hogy a szereplők tudják, hol, milyen időben történnek az események. Lúdbőrös érzés az egykori Nagyboldogasszony-bazilika helyén játszani – mondta a színésznő, Matuz János arról beszélt, ez az első olyan előadás, amelyben kettős koronázásról van szó. Egy 800 éves perpatvar közepébe csöppenünk: a vita arról zajlott, hogy az esztergomi érsek vagy a veszprémi püspök koronázza meg a királynét. Felhívta a közönség figyelmét arra is, hogy jegyezzék meg Róbert püspök nevét: ő ugyanis, immár esztergomi érsekként, jövőre visszatér majd, ő lesz, aki megkoronázza IV. Bélát.

Az Art Café élő beszélgetéseinek második „felvonásában” kedden kora este a közönségkedvenc katonazenekari találkozóról és a Koronázási szertartásjátékról is szó esett a Városház téren, a Pátria teraszán.

Látrányi Viktória szerkesztő-műsorvezető elsőként Ruff Tamással, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar karmesterével és Schmidt Zoltán dandártábornokkal beszélgetett a VI. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Találkozóról. A vendégek elmondták: nagy öröm, hogy egyre többen jönnek, élvezik a zenét a belvárosban, több ezren vesznek részt a térzenéken, nézik végig a szakalaki bemutatókat. Ez egyfajta kapcsolattartási lehetőség a civilek és a katonák között – emelte ki a dandártábornok. A rendezvény már nevében is különleges, hiszen egy igen jelentős, a Monarchia idejében tevékenykedő katonazenész emlékét őrzi, aki sokat tett Székesfehérvár zenei életéért. Az idei rendezvényen Budapestről, Tatáról és Debrecenből érkeznek vendégek a házigazda fehérváriak mellé – hangzott el, és ebben az évben is nagyszerű élmények várnak a közönségre, hiszen jól felkészült, igényes zenekarok vesznek részt a találkozón – mondta Ruff Tamás. A beszélgetésben arról is szó esett: a katonaság szigorú rendje, fegyelme nagyon is jól összeilleszthető a művészettel, hiszen aki hangszeren játszik, annak igenis fegyelmezettnek kell lenni, különösen, ha ezt egy zenekarban teszi. A helyőrségi zenekar egyébként évente 140 alkalommal szerepel különféle rendezvényeken, koncerteken, a felkészülést, a próbákat is hatékonyan, jól kell szervezni, ahhoz, hogy minőségi teljesítménnyel álljanak a közönség elé.

A minőségről a Városház téren sétálók ízelítőt is kaptak, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar rögtönzött kis koncerttel lepte meg az arra sétálókat.

A műsor második felében Cser-Palkovics András polgármester és Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, a szertartásjáték rendezője volt a vendég. A polgármester a háttérben épülő színpadokra utalva – az Országalmánál a pénteki megnyitóra készülnek, a Nemzeti Emlékhelyen a szertartásjátékra – azt mondta: közel vagyunk már a fesztiválhoz, amit nagyon sokan várnak. A megnyitó nagyszabású és látványos lesz, a Mátyás-évhez kapcsolódva az uralkodó korát idézi meg. A Székesfehérvári Királyi Napok évről évre sok embert mozgat meg, és nem csak fehérváriakat, hiszen tele vannak a szállodák, rengeteg turista is tölti meg a belvárost ebben a másfél hétben. Szikora János elmondta: a Koronázási szertartásjáték szerdai próbájára már jön a zenekar is és azok a határon túli gyerekek is, akiknek idén tábort is szerveztek, ahol megismerkedhettek II. András korával. Azt szeretnénk elmesélni, amit a történelemkönyvek nem tanítanak – hangsúlyozta a rendező, aki szerint a történelemben nagyon fontos a személyiség. Az idei előadásban a királynégyilkosság fontos szerepet játszik: ebben az előadásban egy fajta koncepciót láthatnak a nézők Gertrúd brutális megöléséről, nem azt, amit a Bánk bán történetből ismerünk. Gertrúd mellett Szent Erzsébet alakja jelentős az előadásban: az Árpád-házi szentek között talán ő a legismertebb a világon. Ő a királykisasszony, aki tevékenységével, a szegények támogatásával kivívja a környezete ellenérzését. Közben pedig háromgyerekes anya és feleség – igazán szép történet az övé. Alakjáról a színházban kiállítást is rendeztek – hívta fel a figyelmet Szikora János.

Cser-Palkovics András arról is szólt, hogy az idei szertartásjáték megelőlegezi a közeledő jelentős évfordulókat: a város alapításának 1050., valamint az idei főszereplő, II. András által megfogalmazott Aranybulla kiadásának 800. évfordulóját. A városlakók figyelmébe ajánlotta a sok program közül a II. András életét bemutató mozgó történelmi képregényt, a II. Andrásról szóló kiállítást, a Musica Sacra koncertjét, a Koronázási szertartásjátékot, de a kínálat nagyon gazdag, jöjjön mindenki, élvezze a következő másfél hetet.

A Fehérvár TV szerdai Art Café című műsora is a pénteken kezdődő Székesfehérvári Királyi Napok részleteibe vezette be a nézőket: az élő adásnak zenészek, színészek és a 11 napos eseménysorozat főszervezője volt a vendége.

Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője, aki az egész ünnepi programsorozatot összefogja, elsőként a pénteki megnyitóról beszélt Látrányi Viktória szerkesztő-műsorvezetőnek, hiszen az adás hátterében is folyt a Városház téri színpad építése. Mint mondta, minden évben igyekeznek újdonságot csempészni a műsorba – idén például a megnyitót záró fényshow is új lesz. A pénteken 20.30-kor kezdődő esemény a Mátyás-emlékévhez csatlakozva Mátyás és Beatrix esküvőjét jeleníti meg táncosok, zenészek, zászlóforgatók közreműködésével, de az eseményről természetesen nem hiányozhatnak a királyi óriásbábok sem. A megnyitó végén szokás szerint felkapcsolódnak az ünnepi fények, és elindul a Fő utcán a mozgó történelmi képregény is, bemutatva II. Andrást, az idei ünnepségsorozat főszereplőjét.
Nem ez lesz az egyetlen fényjáték: Benkő-Igaz Krisztina felhívta a figyelmet arra a különleges 3D-s épületvetítésre, amely ezen a hétvégén lesz látható a Székesfehérvári Járásbíróság homlokzatán, és Falvay Miklós fényjátékaira is, amelyek a rendezvénysorozat második felében színesítik az estéket.

A műsorban szóba kerültek a könnyűzenei koncertek is: rögtön a megnyitó után Szalonna és Bandája, valamint Ferenczi György és az Első Pesti Rackák tartanak lemezbemutató koncertet, de jön majd Szabó Balázs Bandája, a Magna Cum Laude, Anna and the Barbies Kiss Tibivel, a Fehérvár Big Band pedig sztárfellépők közreműködésével fergeteges swingestre készül. A második hétvégén, a Koronázási Ünnepi Játékok idején hagyományőrző csapatok töltik meg a Zichy ligetet, a Fő utcán és a Városház téren is középkori forgatagba csöppenhet minden erre járó.

A műsor vendége volt Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója és Bondor Erika, a zenekar koncertmester-helyettese is, akik a Musica Sacra koncert próbájáról érkeztek. Mint mondták, az idei hangverseny kisebb jubileumot is jelent, hiszen ez lesz az ötödik koncert, és több korábbi hangversenyhez hasonlóan ezúttal is olasz szerző egyházzenei művét választották, Rossini Kis ünnepi miséjét. A művet neves olasz szólisták közreműködésével adják elő, a karmester Janos Acs lesz. Major István szerint Rossini remekműve spirituális élményt nyújt a hallgatóság számára, különösen ezen a szakrális helyszínen – és javasolta a nézőknek, hogy keressenek rá az interneten, hallgassanak bele, garantáltan kedvet kapnak a jegyvásárláshoz.
A vendégek nem titkolták, hogy kíváncsian várják az ünnepi eseménysorozat többi programját is, főként a nemzetközi néptáncfesztivált és a Koronázási szertartásjátékot. Produkcióval is készültek: egy másik olasz zeneszerző, Boccherini darabjával szórakoztatták a tévénézőket és a Városház téri járókelőket.

A műsor második felének témája a Koronázási szertartásjáték volt: Sághy Tamás, aki a II. Andrást formálja meg a produkcióban és Závodszky Noémi, aki Zsófia grófnét, Szent Erzsébet kiállhatatlan anyósát alakítja, egyaránt arról beszélt, hogy nagy örömmel vették a felkérést ezekre a szerepekre. Mint mondták, mindketten harmadszor vesznek részt a szertartásjátékban, és az évad végéhez közeledve már faggatták Szikora János rendezőt, hogy idén is számít-e rájuk a különleges produkcióban. Sághy Tamás elárulta, hogy elég sűrű volt a nyári programja, például 18 előadása volt az Egri Pinceszínházban, és egy nagyjátékfilmet is forgatott, így késve kapcsolódott be az itteni próbafolyamatba, de hamar behozta a lemaradást.

Závodszky Noémi elárulta, hogy a produkció különleges ötvözete a színháznak és a filmnek, hiszen, miközben az óriási színpadon játszanak, arra is ügyelniük kell, hogy mi látszik a ledfalon, ahol az operatőrök jóvoltából egész közeli jeleneteket láthatnak a nézők. Beszélt az összetett szerepekről is, amelyet játszaniuk kell, saját karaktereik mellett megidézve a kort is. Mint mondta, ő a valós történelmi személyiségeket szereti hitelesen eljátszani, a történelmi hűséghez ragaszkodva.

Támogatók