XXIII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál: Fejér megyei csoportok interaktív táncháza

2018-08-11 10:30 Mátyás király-emlékmű, Fő utca

10.30 Galiba zenekar
11.30 Táncol”KODÓ” Táncegyüttes, Székesfehérvár – kísér a Galiba zenekar
12.30 Ikarus Senior Táncegyüttes, Székesfehérvár – kísér a Galiba zenekar
13.30 Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes, Dunaújváros – kísér a Szedtevette zenekar
14.30 Sárréti Csókavirág Táncegyüttes, Sárbogárd – kísér a Szedtevette zenekar
15.30 Mezőföld Népi Együttes, Alap – kísér a Szedtevette zenekar


TÁNCOL"KODÓ" TÁNCEGYÜTTES, Székesfehérvár
Az együttes 1993-ban alakult Székesfehérváron, főiskolai hallgatókból. A megalakuláskor és az azt követő években elsősorban a Kodolányi János Főiskola rendezvényein, iskolai évnyitón, diplomaátadón szerepeltek. A csoport 2001-ben megújult, átszerveződött: jelenleg két korcsoportban (általános iskolástól a felnőtt korosztályig) mintegy hetven fő látogatja a próbákat. Az elsősorban autentikus folklórral foglalkozó csoport fontos feladatának tartja a népi kultúra megismerését, magas szintű elsajátítását, továbbörökítését. A repertoárban a Kárpát-medence tánchagyományai, szokásai elevenednek meg. Az együttes nemzetközi fellépéssel is büszkélkedhetnek: felléptek Olaszországban, Finnországban, Németországban, Ausztriában és Ukrajnában is. A csoport művészeti vezetői: Tombor Bea, Örökös Aranygyöngyös táncos, és Hahn-Kakas István Örökös Aranysarkanytyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere. Az Aprók csoport vezetői: Tombor Bea és Cserta Gábor néptáncpedagógusok. A csoport a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán (2010) a Jól minősült fokozatot érte el. Augusztus 11-én az együttes műsorában gömöri, szilágysági, rábaközi férfi táncokat láthatnak a Táncol"KODO" felnőtt együttesétől, valamint felcsíki táncokat a Táncol"KODO" Aprók csoportjától. A muzsikát a Galiba zenekar szolgáltatja.  

IKARUS SENIOR TÁNCEGYÜTTES, Székesfehérvár
Tíz évvel ezelőtt, 2008-ban csupán egyetlen produkció erejéig álltak össze a táncosok, akik ma az együttest alkotják. A tagok többsége az Ikarus Táncegyüttesben táncolt korábban, de vannak köztük olyanok is, akik a gyerekeiken keresztül ismerkedtek meg a néptánccal. A csoport vezetését egy évig Gula Miklós vállalta, aztán Gőbölös Gábor vette át tőle a stafétát, jelenleg is ő irányítja a húsz fő körüli együttes munkáját. Az Ikarus Senior közösségét a magyar néphagyományok iránti tisztelet és az egymás iránti barátság tartja össze és sarkallja a mind alaposabb munkára. Hetente egyszer próbálnak, a fellépéseiket a vidéki táncosok lakhelyéhez is igazítják. Koreográfiáikban a magyar nyelvterület néptánc-hagyományaiból merítenek, büszkék rá, hogy viseleteiket és pántlikájukat maguk készítik. Az együttes rendszeresen részt vesz Székesfehérvár és Fejér megye néptáncos rendezvényein, például az Összerázó Néptáncgálán, de felléptek már többször a Székesfehérvári Királyi Napokon is. 2011-ben a Fejér Megyei Amatőr Néptáncegyüttesek III. Minősítő Fesztiválján arany minősítést értek el. Augusztus 11-én műsorukban moldvai, szilágysági, rábaközi táncokat láthatnak a nézők, de megmutatják azt is, milyen a bodnártánc és bodrogközi csárdás, végül pedig egy zoborvidéki asszonycsúfolót láthatunk, hallhatunk tőlük. Az együttest a Galiba zenekar kíséri.

DUNAÚJVÁROSI VASAS TÁNCEGYÜTTES, Dunaújváros
A Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes 1952-ben alakult, a Sztálin Vasmű dolgozóiból, Forrai Kálmán vezetésével. Az azóta eltelt több mint hat és fél évtizedben sok ezer táncos ismerkedett meg ebben a remek kis közösségben a néptánc, a népzene, a népi kultúra sokszínűségével. 1968-ban a Dunaújvárosi III. Vasas Táncfesztivál hozta meg az első Kiváló Együttes címet a Vasas táncosainak. A következő években számos fesztiválon szerepeltek sikerrel itthon és külföldön is. A nyolcvanas években a néptánc koreográfiák mellett táncszínházi sorozatot mutatott be a Vasas, ezekkel a produkciókkal a lehetséges összes nívódíjat, együttesi és koreográfusi díjakat begyűjtötte. A kilencvenes években elnyerték a Dijoni Folklór Olimpia Ezüstláncát, az együttes 1992-től 1999-ig kihagyás nélküli szereplője volt az év legjobb gyermek és felnőtt együtteseit, koreográfiáit felvonultató Néptáncantológiáknak. Jártak az USA-ban, Thaiföldön, Portugáliában, Szicíliában, Francia- és Olaszországban is. A Vasas táncosai adták az alapját az 1999-ben a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza hivatásos tánctagozataként megalakult „Dunaújváros Táncszínházának” is. Az együttes jelenleg öt csoportban mintegy százötven fiatal táncol az MMK Nonprofit Kft., a Vasas Táncegyüttes Alapítvány, valamint a Violin Alapfokú Művészetoktatási Intézmény támogatásával. 2017-ben a 65. születésnapját ünnepelte az együttes, amely évente több tíz előadással lepi meg rajongóit. Utánpótlás csoportjaik sikeresen mérettetek meg a „Fölszállott a páva” című tehetségkutató műsorban. 2012 szeptembere óta Szőke Genovéva és Suplicz Mihály művészeti vezetése alatt, Turóczi Rita és Pásztor Máté csoportvezetőkkel működik a táncegyüttes. Augusztus 11-én a Vasas Táncegyüttes Páratlan szépség című táncjátéka mesés utazásra csábítja a nézőket. Adott egy kétes szépségű lányka, aki a párkeresés rögös útjára lépve bejárja Tolnát, Baranyát. Utazása során a nézők megismerkedhetnek a rábaközi, a szatmári, a szilágysági, a kalotaszegi, somogyi és a moldvai táncok szépségével. Hogy a lányka sikerrel jár-e az utazás végén? Kiderül a műsorból. A táncjáték koreográfusa: Szőke Genovéva és Suplicz Mihály.


SÁRRÉTI CSÓKAVIRÁG TÁNCEGYÜTTES, Sárbogárd
Néhány néptáncot, néphagyományokat kedvelő ember, valamint egy kiváló néptáncpedagógus és egy művelődési ház vezető összefogásával alakult meg 2010. október 5-én az együttes a sárbogárdi József Attila Művelődési Házban. Első rövid műsorukat már karácsony előtt bemutatták a sárszentmiklósi iskola aulájában. Többen ekkor csatlakoztak a társasághoz. A létszám egyre duzzadt, gyorsan eljutottak addig, hogy már nem fértek el a kezdetekkor megszokott próbateremben. Meglepetésként érte a szervezőket is, milyen sokan jönnek, hogy szabadidejüket is feláldozva ott lehessenek a próbákon. Tanár, asztalos, ügyvéd, orvos, varrónő és még sorolhatnánk, de a lényeg: a sokféle foglalkozású emberek kedd esténként mind táncosokká válnak, a csoportvezető intésére melegítenek, énekelnek és táncolnak, de a hétköznapokban is igazi közösséget is alkotnak. Nyolc év alatt sokféle fellépésen vettek részt Székesfehérvártól Debrecenig. Többször is minősültek, minden alkalommal arany minősítést kaptak a szakemberektől. Tavaly a Csókavirág Zakopánéban járt, egy nemzetközi fesztiválon vendégszerepeltek nagy sikerrel: az előkelő Ezüst fokos díjat hozták haza. Augusztus 11-én ezt a különleges programot láthatják a nézők, a színpadon Sárköz, Madocsa és Bogyiszló táncai elevenednek meg egy nagy Sárközi vendégségben. A Sárbogárdi Sárréti Csókavirág Népi Együttes mellett a Tehetség Táncműhely és a pusztahencsei Vadvirág Népi Együttes néhány tagja is fellép.

MEZŐFÖLDI NÉPI EGYÜTTES, Alap
A Mezőföld Népi Együttes 2007 óra dolgozik jelenlegi formájában. A községben az 1970-es évektől nagy hangsúlyt fektetnek hagyományaik ápolására, megőrzésére és továbbadására. A 2007-ig működő Pávakör tagjai tartották életben a meglévő hagyományokat. A csoport akkori tagjai között táncolt Fekti József és Ulicza Jánosné, mindketten a Népművészet mesterei, akiknek táncai, dalai felkerültek az UNESCO által ratifikált kulturális örökség listájára. A csoport jelenleg a Pávakör és a Mezőföld Táncegyüttes tagjaiból áll, így három generáció dolgozik együtt. Az együttes Fejér megyében elsőként lett tagja a Muharay Elemér Népművészeti Szövetségnek. A szövetség által 2012 szeptemberében szervezett Hagyományőrző együttesek bemutató színpada és minősítése című versenyen a Minősült együttes címet szerezték meg. Saját hagyományaik mellett a Kárpát-medence tájegységeinek táncaival is megismerkedtek. Évente megrendezik a Pünkösdi Néptánctalálkozót, amelyen a megyei együttesek mellett erdélyi és felvidéki barátaik is rendszeresen fellépnek. Az együttes vezetője Köő Imréné, művészeti vezetők: Sándorfi Judit és Hajdara Tamás. Augusztus 11-én műsorukban jászsági táncok, tirpák és mezőföldi táncok (pünkösdölő népszokás) szerepelnek. A táncházi részben gyerekjátékokra várják a közönséget. Az együttest a Szedtevette zenekar kíséri.


Galiba zenekar
Az Alba Regia Táncegyüttes kísérő zenekara 1996-ban jött létre, magyar népzenét játszik. A zenekar három fővel – Darányi Ágnes (hegedű), Kömíves Zoltán (brácsa), Csikós Péter (bőgő) – alakult. Az együttes számára szakmai segítséget – kezdetektől fogva – Szőnyegi Tibor, Virágvölgyi Márta, a Méta és a Dűvő zenekar tagjai nyújtottak, illetve nyújtanak.
Először a Fehérvár környéki tánccsoportok zenei kíséretét látták el (abai Sárvíz Művészeti Alapiskola, bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola), majd több alkalommal távolabbi csoportokét is, bel- és külföldön egyaránt.
Az Alba Regia Táncegyesület segítsége révén a zenekar próbalehetőséget kapott a Malom utcai Táncházban. Először az ARTE utánpótlás csoportjait, később a nagy együttest is kísérték – ehhez nagyobb létszámú zenekarra volt szükség (cimbalom, pengetős- és fúvós hangszerek). A mai felállás néhány tagcsere után alakult ki: hegedűn Pál Éva és Csikós Angéla, brácsán Kömíves Zoltán, nagybőgőn Csikós Péter, cimbalmon Gólya Márton és Enyedi Tamás, fúvós hangszereken pedig Cserta Balázs játszik.

Támogatók