Látványos felvonulással, ünnepélyes mézlovagavatással zárult a Fehérvári Mézünnep

A mézlovagrendek találkozójával, felvonulással és mézlovagavatással zárult a Fehérvári Mézünnep vasárnap. A második alkalommal megrendezett háromnapos eseményen kóstolókkal, a méz egészségre gyakorolt jótékony hatásairól szóló előadásokkal várták az érdeklődőket a helyi méhészek az Országzászló téren.


A Székesfehérvári Királyi Napok „édes” felvezető eseménye, a Szent István Mézlovagrend által második alkalommal megrendezett Fehérvári Mézünnep. A pénteken kezdődött programsorozat ünnepélyes keretek között zárult vasárnap. Kora délután taláros menet indult az Országzászló térről a Palotai kapu térre, majd a Városház téren át vissza. A díszbe öltözött mézlovagrendek tagjai méltó kíséretet adtak a Fő utcán át végigvonuló mézkirálynőnek, aki a házigazda, Szent István Mézlovagrend nagymestere, Lódi József kíséretében tette meg első hivatalos útját megválasztását követően. Borszéki Viktóriát a hónap elején, Európa legnagyobb méhészeti rendezvényén, a jászberényi Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozón választották meg. A vonuló fehérvári mézlovagok idén is megajándékozták a nézelődőket egy-egy adag aranyló édességgel.

Az Országzászló téren dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a Kárpát-medence településeiről (Berettyóújfalu, Csíkszék, Gyergyószék, Gyula, Kaposvár, Nikla, Nyárádszereda, Temerin, Somogyvár) érkezett mézlovagrendeket. Örömét fejezte ki, hogy a Királyi Napok felvezető hétvégéjén ismét eljöttek a méhészek Székesfehérvárra. A háromnapos találkozó a szakmai beszélgetések mellett remek lehetőséget adott arra is, hogy a vármegye méhészei bemutatkozzanak, megismertessék színes termékpalettájukat az érdeklődőkkel. A magyar gasztronómiához kötődő méz nemcsak ízében finom, hanem az egészséget is szolgálja.

Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér vármegyei szervezetének elnöke röviden szólt a lovagrendek alakulásának történetéről. A lovagrendek, így a Szent István Mézlovagrend munkájának is köszönhetően már széles körben ismert a méhek világa és a méz egészséges jótékony hatása. Folyamatos feladatot jelent minden lovagrendnek a mézzel kapcsolatos edukáció terjesztése. Az elnök szólt a Magyar Élelmiszerkönyv azon módosításáról, amely szerint a mézes üvegeken kötelező lesz feltüntetni a származási ország szerinti összetevőket. Ez a hamarosan jogerőre emelkedő módosítás abban segíti a vásárlót, hogy tudatosan válasszon a hazai és a külföldről érkező, kevert minőségű méz között.

Megtiszteltetésnek érzem, hogy mézkirálynőként az első nyilvános szereplésem a Királyok városában volt, emelte ki köszöntőjében a hónap elején frissen megválasztott 2023-as Mézkirálynő. A gyulai Borszéki Viktória szívügyének érzi a magyar méhészek támogatását.  A magyar méz nagyköveteként feladata a termelői magyar mézet és a különböző méhészeti termékeket megismertetni minél szélesebb körben. A méhészettel való találkozásáról elmondta, a párja első generációs méhész és közel három éve kezdte őt bevezetni a méhészkedés rejtelmeibe. Ma már saját méhcsaládjai is vannak.  Már ekkor magával ragadta ez a világ, és szeretne tevékeny részesévé válni a méhésztársadalomnak. Fontos számára a mézfogyasztás népszerűsítése és kiáll a méhek nélkülözhetetlensége mellett.

A mézlovagrendek célja hazánkban, hogy a jól megtermelt magyar mézet itthon fogyasszák el, hangsúlyozta Lódi József. A nagymester ezt követően felkérte a mézkirálynőt, hogy üsse lovaggá a Szent István Mézlovagrend frissen választott tagját, Antal-Lukácsi Júliát. Az udvarhölgy, aki férjével, Antal István mézlovaggal az általuk létrehozott Apiterápiás Házban a méhekkel, a kaptár levegőjével gyógyítanak.

Forrás: Önkormányzati Kommunikációs Központ

Támogatók