Fények és fényjátékok

Idén ismét különleges fényfestészeti műalkotások színesítik a történelmi belvárost.
Fények és fényjátékok

Mozgó történelmi képregény – augusztus 9–20.

A Székesfehérvári Királyi Napok népszerű látványossága minden este 21 órától várja a járókelőket a Belvárosban, ahol a Ciszter templom és a Szent István Király Múzeum Rendház épülete szolgál vetítővászonként. A mozgó történelmi képregényt hetedik éve Magyarósi Éva képzőművész, animációsfilm-rendező készíti. Az alkotásból IV. Béla király életét ismerhetjük meg. A képregény első kockáin a gyermek Bélát látjuk, aki hétéves korában szemtanúja volt anyja, Gertrudis királyné meggyilkolásának. 14 évesen feleségül vette Laszkarisz Máriát – házasságukból tíz gyermek született. A további képeken láthatjuk a tatárjárást, a muhi csatát, Margit felajánlását Istennek az ország megmentéséért, majd az ország újjáépítését.

Mapping: zenés 3D-s épületvetítés – augusztus 9–11.

Második alkalommal lesz architekturális épületvetítés a Székesfehérvári Járásbíróság épületén a 3D animációi és a panoramikus vetítései által világhírűvé vált Bordos László Zsolt munkáival. Az épület architektúrájához igazodó, 2- és 3D-s elemekkel készült tízperces zenés mapping anyag nem pusztán színezi, hanem meg is mozdítja, átrendezi a felületeket, ennek köszönhetően a nézők lenyűgöző látvány részesei lehetnek három estén át.

Kirakós játék 3D-s fénykockákkal – augusztus 17–19.

A Székesfehérvári Királyi Napok második felében, a Koronázási Ünnepi Játékok alatt a Fő utcán, a Virágórával szemközti ház homlokzatán különleges, 3D-s kirakós játék várja a látogatókat. Az épület felső részén 27 virtuális kockát látunk majd, amelyeket a tengelyük mentén el lehet forgatni. A kockák minden oldalán a valódi épület adott részlete szerepel – kicsit másképp, egy-egy építészeti vagy grafikai stílus jegyeit magán viselő „átiratban”. A játékosok feladata, hogy az általuk kiválasztott stílus összes elemét megtalálják és „kiforgassák” a program indításakor összekevert kockák között. A játékba bárki bekapcsolódhat, a kockákat az Országzászló téren felállított szenzorok segítségével lehet majd irányítani. Az interaktív fényjáték ötletgazdája és megvalósítója Falvay Miklós médiaművész.

Támogatók