Érzik és őrzik a hagyományt

Kicsiktől a nagyokig szombaton este minden „albás” megmutatta, mi is az a NÉPTÁNC. 2022. augusztus 13-án elkezdődött és 17-éig Királyi játéktér, Királyi Táncpódium, Királyi Folkesték és FÉSZER Folkfesték programokkal vár minden néptánckedvelőt a a Királyi Napok Folkfesztivál.

„Ess, eső, ess, zab szemesedjen, búza bokrosodjon…” – a Királyi játéktér gyermekjátszójában ez a dal is visszhangzott a Zenepavilon kupolája alatt. Csakazértis, merthogy szombat délután eleredt az eső a családi pikniken, de a Szedtevette és Kneifelné Laczkó Kriszta rajongói nem hagyták magukat: sok jó ember kis helyen is elfér alapon fedél alá húzódtak, és énekeltek, mondókáztak, táncoltak nagy örömmel. Sok ismerős arcocska mosolygott a táncház vezetőjére, de az is gyorsan feloldódott, aki még sosem járt ilyen mulatságban.
Az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola és az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportjának műsorával indult a Királyi Napok Folkfesztivál esti programja 2022. augusztus 13-án, majd a közép-dunántúli régió gyermek- és ifjúsági tánccsoportjai mutattak be egy fergeteges, majd egyórás produkciót a Zichy-színpadon. A folkfesztivált, az Alba Regia Táncegyüttes Hagyományérzők előadása előtt dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitotta meg. Az este a Malom utcai Táncházban a Góbé és a Tilinkó zenekar koncertjével zárult.
A folytatásban is színvonalas előadásokat, különleges koncerteket, táncos folkesteket és izgalmas gyermekprogramokat ígérnek.
Délutánonként a Malom utcai Táncházban a Királyi játéktér programjai 15 órától kézműves foglalkozással kezdődnek, 16 órakor gyermekelőadással folytatódnak: vasárnap a Sárkányölő Sebestyén című vásári marionettjátékkal, hétfőn Netz-es gyerekek címmel családi örömzene, örömtánc produkcióval, kedden a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia és szerdán a Guliba Társulat előadásával. Belépőjegyek a Táncházban vásárolhatók a készlet erejéig.
A Királyi Táncpódium ingyenes előadásait a Zichy-színpadon 20.00 órakor láthatja a közönség: vasárnap a Fitos Dezső Társulat Taven baxtale!, hétfőn a Duna Művészegyüttes Szerelmünk, Kalotaszeg, kedden a Magyar Állami Népi Együttes Kolozsvári piactéren előadását, szerdán pedig Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Pál István „Szalonna” és Bandája, valamint a Jászság Népi Együttes közös műsorát, a Mindenek szerelme című produkciót.
A Táncházban 22 órakor kezdődnek a Királyi Folkesték: vasárnap a Besh o droM, hétfőn a Cimbaliband, kedden az Aurevoir. és szerdán a Puszták Népe Front zenekar koncertjével. Belépőjegyek a Táncházban vásárolhatók a készlet erejéig.
A FÉSZER Folkestéken keddig 24 órakor a Galiba zenekar muzsikáját élvezve térhetnek nyugovóra a Táncházba látogató, aludni nem akaró vendégeik, szerdán pedig 23 órakor a Paraba világzenei klubbal zárul a 2022-es Királyi Napok Folkfesztivál. Belépőjegyek a Táncházban vásárolhatók a készlet erejéig. 
Fotó: Lőrincz Miklós

Támogatók