Hagyomány és munka – a szőlő és a bor alapja

Hagyományos borrendi találkozót rendezett Székesfehérváron a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége. A delegáció részvételével megtartott konferencián a borospincékről, présházakról, valamint a Mátyás királyhoz kapcsolódó évfordulókról is tartottak előadást, majd bemutatták a királyról elnevezett emlékbort. A nagyközönség a belvárosi felvonuláson találkozott a borrendek lovagjaival, akik a Zichy színpadon tartott ceremónián tagjaik közé fogadták Szideropulosz Jorgoszt és Dr. Takács Lászlót. Köszöntő beszédében Róth Péter alpolgármester kifejezte: „Hagyomány és munka, ez a szőlő és a bor alapja – és ez az alapja Székesfehérvárnak is.”

Szombaton rendezték a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének Szakmai Napját és Konferenciáját, valamint a Magyarországi és Kárpát-medencei Borlovagrendek Országos Találkozóját – közel 40 borrendi küldött részvételével.
A konferencián előadás hangzott el borospincékről, présházakról, a borkészítés magyar építményeiről, Mátyás király születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulójáról, majd bemutatták a királyhoz kapcsolódó Jubileumi Emlékbort és a Zengő Zászlósbor. A nagyközönség a délután folyamán megnézhette a borrendek felvonulását a Városház tértől, a delegációt a Zichy színpadig a Kákics zenekar kísérte. A rendezvényen bemutatták a borrendi delegációkat, majd a Hegybíró kürtjének megfújását követően a Noé-hegyi legendát hallhatta a közönség, amiből kiderült, hogy Marcus Aurelius császársága alatt hogyan gyógyította meg az uralkodói parancsra a súlyos betegséggel küzdő gyerekeket a helyi bor; valamint az is, hogy éppen a szőlő és a bor megmentőjének, Noénak a nevét kapta a dicső hegy. Mészárovics Imre elnök-nagymester köszöntötte a rendezvény résztvevőit, majd Róth Péter alpolgármester tolmácsolta fővédnöki gondolatait, felidézve a 80 évvel ezelőtti eseményeket, amikor 1938. augusztus 20-án az utolsó országgyűlést tartották meg Székesfehérváron. Ekkor iktatták törvénybe Szent István emlékét, és eldöntötték, hogy a korábbi egyházi ünnep az állami ünnep rangjára emelkedik.
A borrendek országos találkozójának apropóján kifejezte: „Megemlékeznek Szent Istvánról, ünnepelnek velünk, ünneplik a munkát és ünneplik a hagyományt. Hagyomány és munka, hiszen ez a szőlő és a bor alapja – és ez az alapja Székesfehérvárnak is.” – fogalmazta meg büszkeségét az alpolgármester. Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége elnöke, a rendezvény szakmai fővédnöke méltatásában köszönetet mondott a városnak, majd a bor szeretetéről és ennek a büszke érzéséről szólt. A találkozón a közönségnek bemutatták Holczheim Anna regnáló borkirálynőt, tősgyökeres öreghegyi lokálpatriótát, aki szőlész-borász mérnöki szaktudását a családi szőlőbirtokukon kamatoztatja, és a tagi pincészeteket és a Zászlósbort népszerűsíti. 
A borrendek zászlósborait a Székesfehérvár Vasútvidék – Jó Pásztor Plébánia esperese, Tóth Tamás plébános áldotta meg. A rendezvényen borlovag-avatási ceremónia következett, miután mindkét jelölt kiválóan teljesítette a borkóstolási próbát: Dinnyés Ferenc kancellár lovaggá ütötte Szideropulosz Jorgoszt, aki Pákozdon művel szőlőt, valamint Dr. Takács László gazdálkodót, agrármérnököt, aki Velencén termel bort.

Támogatók