Idén jubilál a Musica Sacra

A Szent István ünnepe köré szervezett augusztusi Székesfehérvári Királyi Napok programsorozat kiemelkedő eseménye a Musica Sacra-koncert, amely igazi kuriózum a komolyzene kedvelői számára. Immár ötödik éve a legszebb egyházzenei művek csendülnek fel a koronázó Bazilika romjai fölé emelt hatalmas szabadtéri színpadon, különleges zenei, egyben spirituális élményt kínálva a hallgatóságnak ezen a szakrális helyszínen. A rendezvénysorozat 2014-ben indult útjára azzal a céllal, hogy nyaranta nagyszabású komolyzenei esemény zárja le a Harmonia Albensis templomi koncertsorozat és vezesse be a Székesfehérvári Királyi Napok összművészeti fesztivált. A város kulturális életének egyik legnagyobb szabású eseménye mára az Alba Regia Szimfonikus Zenekar gondosan ápolt hagyományainak részévé vált.
Az elmúlt öt évben hazai és nemzetközi világsztárokat, elsőrangú művészeket láthatott, hallhatott a közönség ezen a színpadon: többek között Miklósa Erikát, Rost Andreát, Lukács Gyöngyit, Komlósi Ildikót, Pataki Adorjánt, Alexandru Agache-t, Dolhai Attilát, Kálmándy Mihályt, László Boldizsárt vagy a moszkvai Bolsoj Színház vezető szólistáit. A koncertek állandó közreműködői a város kórusai, de több további hazai kórus is rendszeresen elfogadja a szervezők meghívását, hogy együtt szólaltassák meg Verdi, Puccini és Rossini egyházi vonatkozású műveit. A szimfonikus zenekart négy ízben Drahos Béla dirigálta, 2015-ben pedig Carlo Ponti Jr. állt a zenekar élén.

Az idei esztendőben kiváló olasz énekesek vendégfellépésével Giachino Rossini csodálatos egyházzenei alkotása, a Petite messe solennelle (Kis ünnepi mise) hangzik el az egyesített kórusok és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában, az olasz operazene világhírű szakértője, Janos Acs vezényletével.

Támogatók