Két év után újra: királyok a Belvárosban

2022-ben a júliusi hétvégék már a Székesfehérvári Királyi Napokra hangolnak: az augusztus 6-ig tartó sorozatban szombat délutánonként óriásbábok, régizenészek és hagyományőrző csapatok várják a belvárosban járókat, akik este hattól a Zichy ligetben hallgathatnak muzsikát. Július 9-én, szombaton 17 órától Géza fejedelem, Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre vonul fel és mutatkozik be a Fő utcán.

A Királyok a Belvárosban sorozat évek óta nagy népszerűségnek örvend, a szombati programokon rendre sokan összegyűlnek, hogy találkozzanak a királyi óriásbáb-család tagjaival. Július 9-én, szombaton 17 órától Árpád fejedelem, Szent István király és felesége, Boldog Gizella, valamint Szent Imre herceg „fogadja” az alattvalókat a belvárosban.

Az óriásbábokat minden alkalommal hagyományőrző csapatok kísérik végig a Fő utcán, és bemutatókat is tartanak: ezúttal a Fejér Baranta HSE tagjai vesznek részt a menetben. A 2005-ben alakult egyesület célja, hogy kutassa, gyakorolja, bemutassa és oktassa a magyar nép évszázadokon át ismert és alkalmazott fegyveres és puszta kezes küzdelmi formáit. A botokkal vívott párbajok vagy a karikás ostorral végzett látványos gyakorlatok minden alkalommal nagy sikert aratnak a nézők körében.

A menet 17 órakor indul a Vörösmarty Színháztól, a bemutatók a Varkocs-szobornál, a Mátyás király-emlékműnél és az Országalmánál lesznek. Az aláfestő zenét a Sub Rosa régizenei együttes szolgáltatja, az óriásbábokat Szabó Miklós Bence mutatja be a közönségnek.

A program zárásaként 18 órától a Zichy ligetben a Duo RedWhite csellóduó koncertjét hallhatják a zenekedvelők. A duó 2018-ban alakult és gyorsan népszerűek lettek a városban és azon kívül is. A két fiatal művésznő, Hérics Csenge és Mády-Szabó Eszter klasszikus zenészek, duójukban ebből a mederből kilépve elsősorban a közismertebb, könnyedebb stílusokat célozták meg. Játékukat a szabadság, a szárnyalás, a zene iránti elköteleződés és alázat jellemzi, folyamatosan bővülő repertoárjukban filmzenei részletek, pop és rock átiratok, valamint híresebb klasszikus zenei dallamok is szerepelnek.

 

Támogatók