Könnyűzenei koncertek

2018. augusztus 10–19.
Székesfehérvár, Zichy színpad


A Székesfehérvári Királyi Napok kihagyhatatlan programja a könnyűzenei koncertek sora, az idén Pál István Szalonna és bandája, valamint Ferenczy György és a Pesti Rackák lemezbemutató koncertje, a Magna Cum Laude, Szabó Balázs Bandája, az Anna and the Barbies Kiss Tibivel és a Fehérvár Big Band szving estje várja a zenerajongókat a Zichy színpadon.

augusztus 10.,  péntek        21.30 óra   Rock’n roll táncház

augusztus 16.,  csütörtök    19.30 óra   Magna Cum Laude

augusztus 17.,  péntek       19.30 óra   Anna and the Barbies, vendég: Kiss Tibi (Quimby)

agusztus 18.,   szombat     19.30 óra    Egy este New Yorkban

augusztus 19.,  vasárnap    19.30 óra   Szabó Balázs Bandája

Rock’n roll táncház
augusztus 10., péntek 21.30 óra
Zichy színpad


A Székesfehérvári Királyi Napok megnyitóján Ferenczi György és az Első Pesti Rackák, valamint Pál István Szalonna és Bandája közös lemezbemutató koncertje várja a nagyérdeműt. A Rock’n roll táncház kicsit és nagyot megmozgat majd, ebben biztosak vagyunk!

Ferenczi György és a Rackák az ország legvidámabb zenekarának vallják magukat. Az akusztikus formáció műsorában összeolvad a magyar kultúra és a rock’n roll forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi verseivel, illetve Jimmy Hendrix zenéjével. A rendkívül energikus produkció – amelyben keveredik a versmegzenésítés, a blues, a népzene a saját dalokkal – bearanyozza a velük töltött tartalmas, információban és humorban gazdag estét. A csapat minden tagja fantasztikus muzsikus: a 2012-ben a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Ferenczi György (szájharmonika, hegedű, ének), Apáti Ádám (Wurlitzer zongora, basszusgitár, ének), Pintér Zsolt (mandolin, ének), Bizják Gábor (Wurlitzer zongora, kürt, ének), Jankó Miklós (cajon, ének).

Pál István „Szalonna” és Bandája a magyar népzenei élet közismert szereplői. Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát-medence legszebb dallamai. Muzsikájuk szerte a világon hirdeti a magyar zene szépségét, a közönség legutóbb a tavalyi Fölszállott a páva televíziós műsor házigazda zenekaraként láthatta őket. Szalonna és zenésztársai minden népzenei területen otthonosan mozognak, a hangszerük mesterei. A bandában a hegedűk mellett egyaránt vezető szerepet játszik a cimbalom és mellette a fúvós hangszerek, mindezt egy robosztus kísérő szekció egészíti ki. A zenekar tagjait a Magyar Állami Népi Együttes zenészeiként Príma Primissima díjjal tüntették ki, Pál István munkásságát 2015-ben Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 2017 óta ő Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője. A zenekar tagjai: Pál István „Szalonna” (hegedű, ének), Pál Eszter (ének), Gombai Tamás (hegedű), Gera Attila (fúvós hangszerek), Karacs Gyula (brácsa), Ürmös Sándor (cimbalom), Doór Róbert (nagybőgő).
Magna Cum Laude
augusztus 16., csütörtök 19.30 óra
Zichy színpad


A Magna Cum Laude az egyik legnépszerűbb magyar pop-rock zenekar, fiatalos, lendületes közönség-kedvenc buli-banda, de komoly, elgondolkodtató dalok előadója is. Minden állomás, Átkozott nők, Színezd újra, Túl későn, Visszhang, Pálinka dal, Vidéki sanzon – csak néhány a zenekar számos sikerdala közül, amelyeket a Zichy színpadon is hallhat majd a fehérvári közönség.

A zenekart egy híján húsz éve, 1999-ben öt gyulai zeneszerető barát alakította meg. Még abban ez évben megnyerték a mezőtúri Wanted zenei tehetségkutató versenyt. A fesztivál után kerek három nap alatt készült el az első, négy számot tartalmazó demó felvétel, amit sikerült eljuttatniuk a nagyobb kiadókhoz. Első albumuk 2003-ban jelent meg, Hangolj át címmel. Az album két számából készült kislemezt és videóklipet játszották a rádió- és zenecsatornák, így a csapat egyre több meghívást kapott. 2006 márciusában jelent meg második albumuk, amely az Év Poplemeze és az Év Szövegírója kategóriában is Fonogram-díjat kapott. 2009 júniusában nagyszabású koncerttel ünnepelték a zenekar 10. születésnapját a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán.

A zenekar eddig összesen hét nagylemezt jelentetett meg, az utolsó 2014-ben készült, ebben az évben a Budapest Arénában koncerteztek a 15. születésnapjukon, több ezer emberrel együtt.
A zenekar tagjai: Mező Misi (ének, gitár), Kara Misa (gitár, zeneszerző), Szabó Tibi (basszusgitár, szövegek), Lesták Marci (billentyű), Török Máté (dob).
Egy este New Yorkban
augusztus 18., szombat 19.30 óra
Zichy színpad


A Királyi Napok könnyűzenei koncertjeinek sorában augusztus 18-án New Yorkba varázsolja a fehérváriakat a Fehérvár Big Band koncertje: a Zichy színpadon a Broadway legnagyobb slágereit hallhatja a közönség.

Broadway, legendás hely. Több mint negyven zenés színház egymás mellett. New York talán legismertebb útján Farkas Gábor Gábriel vezeti végig képzeletben a vendégeket, hogy részesévé váljanak a zenei időutazásnak. A swingkorszaktól elindulva felcsendülnek a Broadway legnagyobb slágerei. George Gershwin és Cole Porter dalai mellett számos örökzöld hangzik fel Pocsai Kriszta, Majsai Gábor és Farkas Gábor Gábriel előadásában. A három énekest az idén áprilisban arany minősítést szerző Fehérvár Big Band kíséri Hámori János vezetésével. A Budapest Táncművészeti Stúdió táncosai lendületes, néhol akrobatikus mozdulataikkal segítenek abban, hogy minél jobban át tudjuk élni azt az érzést, amit úgy nevezünk: SWING.
Szabó Balázs Bandája
augusztus 19., vasárnap 19.30 óra
Zichy színpad


Sajátos, varázslatos zenei világ, amelyben a magyar népzene keveredik a könnyűzene különböző válfajaival és a klasszikus zenei hangszereléssel – ez Szabó Balázs Bandája, akik rendszeres, szívesen látott vendégek Székesfehérváron. Augusztusban, a Királyi Napokon a Zichy színpadon találkozhatunk velük.

Szabó Balázs dalszerző-énekes, multiinstrumentalista zenész, bábszínész és mesemondó. A Suhancos zenekarból való távozása után 2009-től már saját bandája élén énekel, gitározik, hegedül és kavalozik. Miközben gyerekkori álmát váltja valóra (hogy egyszer saját zenekara legyen), rendszeresen és hivatásszerűen él két másik szenvedélyének: a táncháznak, illetve a bábszínészetnek. A magyar népzene, a rock, a pop és a funk határvidékein mozgó Szabó Balázs Bandája eddig három lemezt jelentetett meg: a Megcsalogató és az Átjárók című dupla album után 2014-ben adták ki a legfrissebb dalokból álló nagylemezüket, az Élet elvitelre címűt, amely 2015-ben Az év alternatív albuma kategóriában Fonogram díjat kapott. Négy évvel az utolsó megjelenést követően idén tavasszal új nagylemezzel jelentkeznek, a Rajtad felejtett szavaim című album március végén jelenik meg, amit áprilisban lemezbemutató turné követ.

A zenekar jelenlegi felállása: Szabó Balázs (gitár, hegedű, ének, kaval), Harangozó Sebestyén (gitár, ének), Ölveti Mátyás (cselló, ének), Acsády Soma (basszusgitár), Ferencz László (dob).
Anna and the Barbies, vendég: Kiss Tibi (Quimby)
augusztus 17., péntek 19.30 óra
Zichy színpad


Különleges, egyedi színpadkép, őszinte, életigenlő szövegek, dinamikus, erőtől duzzadó zene, amely a színpadon és a közönségben is hatalmas energiákat szabadít fel – ez az Anna and the Barbies, az egyik legtöbbet koncertező magyar rockbanda. A zenekar 2018. augusztus 17-én, pénteken 19.30 órakor a Székesfehérvári Királyi Napokon ad koncertet, vendégük Kiss Tibi, a Quimby frontembere lesz.

A zenekart 2004 őszén Budapesten alapította Pásztor Anna énekes- és színésznő, valamint testvére, Pásztor Sámuel. A megfelelő zenésztársak megtalálását követően rövid, 2-3 hónapos próbaidőszak után belevetették magukat a pesti klubélet sűrűjébe. Mindjárt a harmadik fellépés egy nagyszabású RnB – Hip-Hop koncert volt a Moulin Rouge-ban, gyönyörű látvány és rengeteg sztárvendég kíséretében. Nem sokkal ezután, egy angol manager segítségével 2005 tavaszán megjelent Passionfruit című angol nyelvű lemezük, amelyre felfigyelt a hazai CLS kiadó: 2007 szeptemberére elkészült az első itthoni lemezük is Medallion címmel, melynek Tangó című dalára klip is készült, ezt a hazai MTV három hónapig napi rendszerességgel játszotta.

2008-ban a zenekar Lenny Kravitz előzenekaraként játszott a Papp László Budapest Sportarénában több ezer néző előtt. 2009-ben Pásztor Anna az Arany Nyíl rockzenei díjkiosztó gálán az „Év Énekesnője” díjat vehette át. 2010-ben ismét a Papp László Sportaréna színpadára léphettek, ezúttal az A-HA zenekarral megosztva azt. A WAN2 rockzenei magazin címlapképnek választotta az ebben az évben megjelent Gyáva forradalmár album borítóképet. 2012-re az egyik legtöbbet koncertező magyar zenekarrá váltak, azóta is városról városra, fesztiválról fesztiválra járnak. Ebben az évben jelent meg negyedik lemezük ÁNEM! címmel, amelyet a közönség mellett a szakma is elismert, az Év legjobb rockzenei albuma kategóriában Fonogram díjat is kapott. 2013 januárjában a lemezen szereplő Márti dala feat. Kiss Tibi (Quimby) több héten át vezette az MR2 Petőfi slágerlistáját.

2014-ben jelent meg Szabadesés című album, év végén telt házas születésnapi koncertet tartottak a Syma Csarnokban. Legutóbbi, Utópia című lemezükhöz különleges koncertsorozatot szerveztek, 2016-ban igazi összművészeti turnét mutattak be az ország különböző pontjain, ahol a cirkuszművészet, kortárs költészet és huszonegyedik századi vizualitás jelent meg Szabó K. István rendezésében. Az utolsó állomáson, a Fővárosi Nagycirkuszban a zenekart is bemutató koncertfilm is készült Álmatlan címmel.

A zenekar 2013 óta nyaranta négynapos szabadság-fesztivált is szervez rajongóinak Woodstock az ugaron címmel az ópusztaszeri Akhal Ménesen. A program egy alig száz fős rajongótáborból nőtte ki magát több napos összművészeti fesztivállá.

Az Anna and the Barbies zenekar tagjai: Pásztor Anna (dalszerző, rap, ének), Pásztor Sámuel (dalszerző, gitár, ének), Vághy Tamás (fuvola, billentyű), Bubnó Márton (dob, ének), Hernádi Dávid (basszusgitár).

Támogatók