Koronázási szertartásjáték

2018. augusztus 18–19. 21.00 óra
(esőnap: 2018. augusztus 21.)
Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely


Koronázási szertartásjáték – II. András
Csillaghullásban álmodó

A Koronázási Szertartásjátékban idén II. András koronázását láthatja a közönség a Nemzeti Emlékhelyen felépített színpadon. A látványos előadásban a színészek mellett táncosok és zenészek, valamint a határon túlról érkező gyermekek is közreműködnek.

Krimibe illő, rejtélyes királyhalál, egész Európát sokkoló kegyetlen királynégyilkosság, ármány és szerelem, szenvedély és lemondás… erről szól ez a sodró lendületű előadás, amely arra is keresi a választ, hogy II. András vajon mindenféle realitástól elrugaszkodó álmodozó pazarló, vagy az Árpád-ház egyik legmodernebb, korát évszázadokkal messze megelőző uralkodója volt? Egy történet, amely csupa szenvedély, csupa kaland, csupa titok… és csupa ragyogás – mert II. András leánya, a később szentté avatott Erzsébet szeretete ragyog e nagy ívű történet fölött.


II. Andrással (1177−1235) nem volt kegyes a történelem. Könnyelmű, az ország javait és birtokait nyakló nélkül osztogató, gyöngekezű uralkodó képét hagyta ránk. Ez az ábrázolása évszázadokon át makacsul tartotta magát. Csak a legutóbbi időben kezd átalakulni ez a kép, és kezdjük árnyaltabban látni – őt és művét. Gyöngekezű uralkodó aligha lehetett, ha harminc éven át irányíthatta az országot. Igaz ugyan, hogy okleveleinek visszatérő fordulata szerint az adományozás legjobb mértéke a mértéktelenség, de mégis, csak most kezdjük megérteni, hogy ezzel a király a saját hatalmi bázisát erősítette, lefektetve a hatalommegosztás addig ismeretlen taktikájának modern alapjait. Ízig-vérig modern uralkodó volt, és mint ilyen, az Árpád-házban előzmény nélküli. Az újdonságok csigázták képzeletét. Az álmokhoz sok pénz kell, II. András gyakran került pénzszűkébe – megreformálta hát a gazdaság rendszerét, és a terményadókról egyre inkább áttért a pénzadókra. Háromszor nősült. Öt gyermeke közül Béla IV. Béla néven követi majd őt a trónon, és lesz a tatárjárás utáni második honalapítónk. Erzsébet lányában az Árpád-ház negyedik szentjét tiszteltjük.

Legyen karnyújtásnyira az élménytől! Tekintse meg közvetlen közelről a Várkörút Múzeum felőli oldaláról a Koronázási szertartásjátékot bevezető, idén első alkalommal, hagyományteremtő céllal megrendezett középkori felvonulást, melyen az előadás színészei és az óriásbábok vesznek részt. A 19 óra 30 perckor kezdődő felvonulás az Országzászló térről indul, és a Nemzeti Emlékhely irányában halad. Kérjük, hogy a felvonulást követően, a szertartásjáték nézőterét a jegyén figyelmébe ajánlott bejárat felől közelítse meg! A "G" és "H" szektorokba szóló jegyekkel a 2. kapunál, a Városház tér felőli lépcsőkön keresztül foglalják el helyüket. A többi (A, B, C, D, E, F, I, J) szektorba a Várkörút irányából és a Táncsics Mihály utca felől, a Nemzeti Emlékhely főbejáratán, az 1. kapun juthatnak el.


 TOVÁBBI INFORMÁCIÓ: www.koronazas.hu

Támogatók