Koronázási Ünnepi Játékok

Hamisítatlan középkori hangulat, vásári életképek, piaci perpatvarok, gólyalábasok, hagyományőrző bemutatók, régizenei együttesek, az Árpád-házi királyokat megismertető családi játékok, élősakk-előadás, számos gyermekjáték, kreatív és kézműves foglalkozások és természetesen a királyi óriásbábok várták a vendégeket a Koronázási Ünnepi Játékok idején, augusztus 20–22. között a székesfehérvári belvárosban. A Zichy-színpadon az István, a király koncert keresztmetszet és az Alba Regia Táncegyüttes Táncünnep című fesztiválzáró estje, a Városháza díszudvarában kertmozi szórakoztatta a közönséget. Esténként az interaktív kirakós játékban 3D-s fénykockákkal játszhattak az Országzászló téren, a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületén pedig 3D épületvetítést láthattak az arra járók.

A három nap izgalmas történelmi kalandokat tartogatott a vendégeknek: a középkori piacon harsány kofák, komédiások, mutatványosok szólították meg az arra járókat, középkori tippeket ajánlottak fertőtlenítésre, sőt, még maszkot is készítettek; ha kellett, bíráskodtak, boszorkányt üldöztek és ördögöt is űztek a Városház téren a Szabad Színház tagjai, akik délutánonként Estefán király életének eseményeit is bemutatták középkori életképekben.

Itt, a téren táborozott a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület is, az íjászbemutatók mellett a kíváncsiak benézhettek a jurtába, volt fegyver- és ruházatkiállítás, de a gabonaőrlés, tésztadagasztás műveleteit is megismerhették az érdeklődők, akik akár a bronz- és ólomöntő, a kovács-, a szobrász-kőfaragó, az ötvös-vésnök és a gölöncsér-keramikus mesterek fogásait is elleshették.
Az Országzászló téren és a Bartók Béla téren mindhárom napon kézműves foglalkozások és fajátékok várták a gyerekeket és a játékos kedvű felnőtteket.
A Zichy liget idén is a hagyományőrzőké lett, az I. András Király Lovagrend, a Fejér Baranta Hagyományőrző Sportegyesület, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje és a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület mindegyik napon harcművészeti bemutatókat tartott.
Sőt, a ligetben lovagolni is lehetett a Fehérvári Huszárok Egyesületével.
Idén még egy helyen lehetett „lovagolni” a ligetbe: a már tavaly is óriási sikert aratott, fából készült akadálypályát ugyanis kiegészítették egy elemmel. A gyerekek egy nyeregszerű alkalmatosságra ülhettek rá, amely egy sínen mozog, a kis lovagjelöltek egy kötél segítségével húzhatták át magukat egyik oldalról a másikra.
Szombaton és vasárnap a Pavane zászlóforgató csoport produkcióját többször is láthatták a programok résztvevői, ezeken a napokon este hatkor a Szárnyas Sárkányok gólyalábas előadásának is részese lehetett a közönség.
A Koronázási Ünnepi Játékok elmaradhatatlan szereplői a királyi óriásbábok, velük több helyen is találkozhattak a belvárosban. Sőt, ismerkedni is lehetett velük, erre idén már két játékot is kínáltak a programot szervező intézmény, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) munkatársai. Az Árpád-házi ágbogozó mellett egy új nyomozós-matricagyűjtős játék várta a családokat. Az óriásbábok leglátványosabb megjelenése ebben az évben is a Fehérvári királyok menete volt: a felvonulás, amelyben a hagyományőrző csoportok is részt vettek, a Zichy ligettől a Szent István térig, az ünnepi közgyűlés helyszínéig tartott.
Augusztus 21–22-én 19 órakor ismét felálltak a fekete és fehér seregek a száz négyzetméteres sakktáblán: a Nemzeti Emlékhelyen a Székesfehérvári SzC I. István Technikumának diákjai mutatták be élő sakkjátszma formájában a középkori Magyarország egyik kiemelkedő ütközetét, az 1278. augusztus 26-án lezajlott morvamezei csatát. Az előadás írója és rendezője Matuz János, az SZKKK művészeti intendánsa.
A kisfesztivál idején esténként 21 órától fényfestések is színesítették a belvárost: interaktív 3D-s kirakós játék volt az Országzászló téren, 3D-s épületvetítés a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületének falán, valamint a Nemzeti Emlékhelyen, a mauzóleum falán.
És ha már fény: egyetlen napon, augusztus 21-én 21 órakor a Zichy-színpad előtt a Circum Aurora légi tűzszínház különleges, látványos bemutatója várta a közönséget.

Fotó: Lőrincz Miklós, Simon Erika (ÖKK), Turáni-Kerkay Zita
További képek: Székesfehérvári Királyi Napok

Támogatók