Középkori forgatag, koronázási ünnepi játékok

Szabad a vásár! – a családoké hétvégén a Belváros: pénteken délelőtt elindult a Koronázási Ünnepi Játékok háromnapos programsorozata. Hagyományőrzők, utcaszínházi előadások, vidám vásári perpatvarok, korabeli mesterségek, megannyi interaktív foglalkoztató, látvány és zene kínál tartalmas szórakozást kicsiknek és nagyoknak.

Középkori dudák, sípok és dobok hangja fogadja a Belvárosba látogatókat: elindult a Koronázási Ünnepi Játékok háromnapos programsorozata.
Szabad a vásár! – ezzel a szlogennel elevenedik meg a középkor a Szabad Színházzal. A Városház tér igazi vásári perpatvarok helyszínévé vált, ahol korhely komédiások, léhűtők és nagyszájú kofák szórakoztatják a járókelőket, és vonják be a családokat egy nagymosásba, megannyi vidám játékba. A középkori köpködő mellett a korabeli hangszerkészítők vagy a fegyverkovácsok is megjelennek, délutánonként utcaszínházi előadásokkal és gólyalábas térjátékkal válik még látványosabbá a sokadalom.
Idén már tizenkilenc történelmi órásbáb vesz részt a Székesfehérvári Királyi Napok eseményein – hogy ki kicsoda, azt az Árpád-házi ág-bog nevű játék segít kideríteni. A családfakutatáshoz nem kell más, mint egy bogozólap (az információs házaknál lehet beszerezni) és némi kitartás, hogy az óriásbábokat végiglátogatva a Városház tértől a Fő utca több állomásán keresztül a Bartók Béla és az Országzászló térig kideríthessük az összetartozó királyi rokonság szálait. A Mátyás király-emlékműnél minden nap délután zenével kísért bemutatóval ismerkedhetünk a bábokkal – a Musica Historica Régizene Együttes közreműködésével.
Aki bemerészkedik a Szent János közbe, az egy valódi sikátorban találja magát: a varázslók és a boszorkányok mágikus eszközökkel, gyógyfüvekkel, bűvészmutatványokkal, jósló hörcsöggel és az elmaradhatatlan seprűparkolóval várják a látogatókat.
A Mátyás király-emlékmű pódiumszínpadánál egész nap játékos zenetéri programok varázsolják el a közönséget. Jobku és Dzsevu világhírű akrobatikus történelemóra-színházának – nemcsak gyerekeknek! – idén II. András a főszereplője. A szellemes utcaszínházi sorozat ötödik epizódja is dalbetétekkel, szkeccsjelenetekkel és rettenetes titkokkal gazdagítja az uralkodó és korának bemutatását, amiből kiderül az is, mi történt az Aranybulla eredeti hét példányával. Az előadásra szombaton és vasárnap a Bartók Béla téren – a Bábosok terén – várják a közönséget. Itt délutánonként interaktív népmese, világjáró marionettek és más mesék szerepelnek a kínálatban.
Sok-sok játék: nem tréfa, a Scola Capitularis Ecclesiae Alba Regiae a középkori iskolákat mutatja be a Zichy liget árnyas fái alatt: a hét szabad művészet titkaiba, fiús erőpróbákba és lányos tevékenységekbe kóstolhatnak bele a gyerekek.

A hagyományőrzők is a ligetben vertek tábort, talpasok, lovasok, harcászati, madarász- és vadászati bemutatók, délelőttönként pedig életképek invitálják a közönséget.

A Koronázási Ünnepi Játékok második napján „üzembe állt” a kaloda és a jó erős rácsok övezte vaskalitka is: az Országalma mellett több „bűnöst” is láttunk bezárva. A jószívű őröknek köszönhetően szerencsére mindenki megszabadult, hogy aztán helyszínről helyszínre bejárja a fehérvári belvárost. Volt mit látni bőven szombaton is: a Városház tér középkori utcarészletében most is hangosak voltak a népek, nem hagyták szó nélkül az arra járókat, akiket időnként le is locsoltak. A gyerekek csudás terményképeket készítettek, a tér másik felén meg iniciálét is festhettek. No és persze játszhattak sokat: a várépítéstől a horgászaton keresztül a célba dobáson át számtalan lehetőség várta a kicsiket nemcsak itt, hanem az Országzászló téren és a Zichy ligetben.

A Bartók Béla tér a Fő utcai nyüzsgés mellett a nyugalom szigete. Az árnyas fák alatt kézműves foglalkozások vártak a gyerekekre, a színpadon meg jó kis műsor: ha Jobku és Dzsevu történelemóra-színháza talán még nem is, a MárkusZínház produkciója, no meg Nyáry Bernadett és Tűzkő Sándor a közönséget is megmozgató tánccal és énekkel fűszerezett mesejátéka mindenképpen igazi gyereknek való program. Utóbbi, A sündisznó című mese a felnőtteket is elvarázsolta: szemtanúi voltunk, hogy több véletlenül arra járó is megállt egy időre, és belefeledkezve figyelte, mi történik a színpadon.

Szombaton is zenétől volt hangos a Belváros, a régizenét játszó csapatok hol itt, hol ott tűntek fel, mindenütt nagy sikert arattak a közönség körében. Az óriásbábok most is felvonultak, bemutatkoztak, rengeteg kép készült az Árpád-házi család tagjairól, akiket amúgy most egy játék segítségével alaposabban is megismerhet az érdeklődő: az Árpád-házi ágbogozó, úgy láttuk, több gyerekes családot is magával ragadott szombaton.

Az esti órákban, a hőség fogytával ismét megtelt a Fő utca emberekkel, ki a Kurul Dobosok átszellemült produkcióját, ki a Zichy színpad fergeteges, a New York-i Brodway hangulatát idéző szvingestjét találta kellemes szombat esti elfoglaltságnak. Egy biztos: annyiféle programot kínált a szombat, hogy unatkozni senkinek nem volt ideje.

Támogatók