Limbo-láz, dinnye és menetelés

A Belváros négy helyszínén térzenével, majd a Városház téren szakalaki bemutatókkal és közös koncerttel várta a VI. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál négy helyőrségi zenekara a Székesfehérvári Királyi Napok résztvevőit. A Magyar Honvédség Budapest, Debrecen, Tata és Székesfehérvár Helyőrségi Zenekara humorral fűszerezett, látványos előadásait hatalmas tapssal köszönte meg a közönség. 
A VI. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztiválon résztvevő zenekarok a város négy pontján adtak térzenét. Az Alba Plaza előtt a Magyar Honvédség Debrecen Helyőrségi Zenekara, a Fő utcán a Mátyás király-emlékműnél a Magyar Honvédség Budapest Helyőrségi Zenekara, az Országalmánál a Magyar Honvédség Tata Helyőrségi Zenekara, az Országzászló téren pedig a Magyar Honvédség Székesfehérvár Helyőrségi Zenekara szórakoztatta a közönséget. A térzenék után a zenekarok bevonultak a Városház térre, ahol a fesztivált megnyitó dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott a katonáknak, hogy évről évre csatlakoznak a város legfontosabb ünnepi rendezvénysorozatához. Felidézte, hogy a Székesfehérvári Királyi Napok megnyitója után örömmel olvasta közösségi oldalán egy Szarajevóban szolgálatot teljesítő katona hozzászólását, aki jelezte, hogy az interneten látták a megnyitót, hazagondoltak és köszönik, hogy ezt megtehették. A város vezetője azt kívánta, hogy a fesztivál jó hangulattal ajándékozza meg a hallgatóságot, és a határokat nem ismerő zene szóljon minden külszolgálatban szolgálatot teljesítő katona felé is.
A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott törzsfőnöke, Schmidt Zoltán dandártábornok beszélt a katonazenészek történelmi múltjáról. Felidézte az 1800-as évek végét, amikor is családjával Székesfehérvárra érkezett Fricsay Richárd alezredes, akit a katonazene kiemelkedő, szimbolikus alakjaként tartunk számon. Fricsay és XXI. századi katonazenész utódai is katonák és művészek egyben. Fegyelem és kötelességteljesítés, szabályok, előírások pontos betartása jellemzi őket, ugyanakkor művészként rendelkeznek az önálló alkotás vágyával, a képzelet, a lélek szárnyalásával, a rögtönzés szabadságával. „A Magyar Honvédség elsődleges feladata a haza szolgálata, de élő kapocsra is szükség van a társadalommal. Erre legjobb eszköz a zene. Székesfehérvár a magyar történelem, a magyar hadtörténelem kiemelkedő helyszíne. Büszke katonaváros szinte alapításától fogva. A katonák számára ma is megtiszteltetés ezen a helyőrségen szolgálni.” A dandártábornok köszönetet mondott Székesfehérvár vezetésének és a város polgárainak, hogy idén is fontosnak tartották a regionális katonazenekari fesztivál megrendezését.
Az ünnepi köszöntőket követően a nagy, összevont zenekari koncert mellett, amiben a négy katonazenekar közösen vett részt, a zenekarok egyesével is bemutatkoztak. Az úgynevezett „gyepshow” különleges látványelemeket is tartalmazott. A 60 éves Debrecen Helyőrségi Zenekar klasszikus szakalaki bemutatóját követően a tatai katonák nemcsak zenei, hanem táncos tehetségüket is megcsillogtatták.
A tavalyi lánykérés után idén is meghitt pillanatoknak lehetett tanúja a közönség, a tatai Májer Bálint katonazenész az ünnepség pillanataiban lett édesapa, Petra nevű lánya 16 óra 21 perckor született. A zenekar igazi örömünnepként, egy hatalmas limbozással zárta produkcióját.
Az évi négyszáz fellépést teljesítő Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Zenekarának karmestere is kivette a részét a verbunkból. A skót dudással bevonuló, Székesfehérvár kulturális életében 120 éve jelen lévő Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar igazi nyári hűsítővel lepte meg a közönséget. A „Watermelon” dallamára dinnyési katonatársuk érkezett egy talicska édes görögdinnyével, amelyet a zene ütemére felszeleteltek, majd harsona- és szaxofonszólókkal kísérve kínálták a közönségnek. Természetesen a siker nem maradt el. A közös koncert is tartogatott meglepetést. Mondvay: Katonazenészek indulóját követően Kodály Zoltán Toborzóját Háry-szvitből egy egészen különleges előadásban hallhatták, hiszen a szólót egy spanyol katona énekelte magyarul. A Székesfehérváron 2015-ben létrehozott NATO Erőket Integráló Elem kötelékében szolgál Alberto González őrnagy, a Spanyol hadsereg főtisztje rendszeresen fellép a fehérvári zenekarral. A VI. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál a Honvéd Banda című népszerű indulójával zárult.

Támogatók