Hagyományok és értékek egy szerethető rendezvénysorozatban

Hagyományosan az Országalmánál kezdődött ma este a város legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Székesfehérvári Királyi Napok. A látványos, zenés rendezvény a történelmi óriásbábok bevonulásával indult, majd reneszánsz kódexlapok elevenedtek meg a színpadon Mátyás király koronázásáról, találkozásáról Beatrixszel és fehérvári építészeti törekvéséről – zenével, fényekkel, tánccal.
A történelmi óriásbábok bevonulásával kezdődött a Székesfehérvári Királyi Napok összművészeti fesztivál. Az ünnepélyes megnyitó közönsége a város reneszánsz emlékeiről láthatott egy rövid filmet, majd a színpadon megelevenedett egy kódex lapja Mátyás király korából. A székesfehérvári, fényes ünnepléssel kísért koronázással, amikor Szécsi Dénes esztergomi érsek ékesítette fel Corvinust a királyi jelvényekkel Szent István bazilikájában, Mátyás és Beatrix találkozásával – és végül a király építészeti törekvésével, hogy nagyszerűbb főoltárt emeltessen a bazilikában.

Zene, fáklyák, reneszánsz hangulat, táncos koreográfiák kísérték a Majoros Róbert által rendezett produkciót. A felemelő eseményen közreműködött Egyed Attila színművész, az Alba Regia Táncegyesület, a Székesfehérvári Balett Színház, a Vox Mirabilis Kamarakórus, Szirtes Edina Mókus és zenésztársai, a középkori furulyaegyüttes és a Bandiera zászlóforgatók.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a sokak által várt Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozatának a küldetéséről azt fogalmazta meg: „Lehet hagyományainkra, értékeinkre és a közös történelmünkre büszkének lenni, ezeket az értékeket vállalni és megmutatni, egyúttal pedig egy szerethető, az emberek arcára sok mosolyt csaló rendezvénysorozatot szervezni, rendezni.” A polgármester a város közösségének a büszkeségéről szólt, ami mindenkit Székesfehérvárhoz, Szent István városához köt. A Mátyás-emlékévhez kapcsolódó előadás mellett kiemelte a rendezvénysorozat főszereplőinek, II. Andrásnak és Szent Erzsébetnek az alakját – akik a következő másfél hét során a Koronázási Szertartásjátékban, illetve múzeumi és színházi kiállításokon is velünk lesznek.  A polgármester kifejezte, hogy a II. András uralkodásához kapcsolódó események emlékeztetnek a város megalapításának 1050., az Aranybulla kibocsátásának 800. évfordulójára – így az idei programsorozat felvezetője lesz a 2022-es ünnepeknek.

Aros János, Árpád-házi Szent Erzsébet szülővárosának, Sárospataknak a polgármestere, a rendezvény díszvendége köszöntőjében a kultúra magyar városának, a virágok városának, a Rákócziak ősi fészkének az üdvözletét tolmácsolta. A Székesfehérvárt és Sárospatakot összekötő rég- és közelmúltbeli eseményeket felidézve azt hangsúlyozta, milyen jó volt látni a Belvárosban sétáló boldog embereket. A közösségnek azt az erényét méltatta, amely a közös ünnepléshez, a történelmi múltról való emlékezéshez kapcsolódik.

A nyitórendezvény zárásaként a két polgármester együtt kapcsolta fel a Városház tér ünnepi fényjátékát: az Országalma körüli led-fény installáció Falvay Miklós tervei alapján készült.

Támogatók