Szikraeső a megnyitón

Dramatikus történelmi játék idézte meg II. András és a nyolcszáz évvel ezelőtt kiadott Aranybulla korát a 2022-es Székesfehérvári Királyi Napok ünnepélyes megnyitóján. Az Élet pecsétje – Rege az Aranybulláról című előadás előtt a Pavane zászlóforgató csoport látványos bemutatóját láthatta a nagyszámú közönség. A fesztiválnyitóra megérkeztek az óriásbábok és két minibáb is.

„… az uralkodó ma már sokkal inkább hírnök, országa akaratának szószólója, aki, ha kell, földig hajol, és népe gyarapodását keresi övéi akaratával egybehangzóan. Ez hát a gondolat, amit kerestem! Foglaltassék írásba itt, Székesfehérváron, a királyok városában – az Úr 1222. évében. Így rendelem, én, II. András, Magyarország 19. királya. Aranyból készüljön rá függő pecsét – jeléül annak, hogy amiről szól, a király és a nemzet egybehangzó, közös akarata, olyan erős szövetség, ami a változó idővel is dacol majd” – témájában az Aranybulla-emlékévhez kapcsolódott a város legnagyobb, legjelentősebb fesztiváljának nyitó előadása, amely látványvilágában is méltó volt az ünnephez.
A Matuz János által írt és rendezett darab felvillantotta II. András korának viszályait, a király szentföldi keresztes hadjáratát, az Aranybulla kiadásához vezető utat: a magyar jogtörténetben meghatározó jelentőségű dokumentum születésének elképzelt pillanatát is átélhette péntek este a közönség a megnyitón, amelyet idén új helyszínen, a Zichy-színpadon rendeztek meg. Az egymást váltó képekben összecsaptak a fekete és fehér hadak, az ősöket idéző démoni sereg és őket elsöprő, az új világot megjelenítő néptáncos fiúk. Középkori hangulatot festett a zene és az élő énekhang, megnyugvást hozott a Szent Erzsébet körül táncoló lányok karéja, az előadás végén a fiúk-lányok közös táncát szikraeső tette még látványosabbá.
Az Aranybulla regéjében II. András szerepében Mihályi Győzőt láthatták a nézők, Szent Erzsébetet Varga Gabriella, a mesélőt pedig Strasszer Domonkos alakította. A darabban közreműködtek az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportjának tagjai, a Step and Style Studio táncosai, a Vasvári Pál Gimnázium diákjai, hallhattuk-láthattuk a MusiColore Énekegyüttest is. Az előadás koreográfusa Majoros Róbert és Tombor Tímea, zenei vezetője pedig Cserta Balázs volt. A Kelj fel, északi szél című dalt Szirtes Edina írta és Varga Gabriella énekelte az előadásban.
Fotó: Lőrincz Miklós, Simon Erika

Támogatók