Próbák itt is, ott is

A fesztiválnyitányra készülnek az Országalma előtti színpadon, a Koronázási szertartásjátékot próbálják a Nemzeti Emlékhelyen – aki esténként a belvárosban jár, biztosan lefékez pár percre, hogy lássa, hallja, mi történik.

Javában tartanak a Székesfehérvári Királyi Napok megnyitójának próbái: a különleges fesztiválnyitányt Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa írta és rendezte. A színpompás megnyitónak pénteken 20.30-kor lehet részese a közönség a Városház téren. Idén IV. Béla király áll az ünnepi események középpontjában, az ő fordulatokban gazdag életének néhány eseménye elevenedik meg a megnyitó színpadán szóban, képben, táncban.

Hétfőn a Megadance Székesfehérvár Táncszínház, Csengey Márton (Béla herceg), Strasszer Domonkos (Krónikás) és Varga Lili (Árpád-házi Szent Margit) próbáiba lestünk be. A produkció további szereplői Juhász Illés (IV. Béla) és Szabó Miklós Bence (Batu kán), további közreműködői az Avar Horda ütősei, a Székesfehérvári Balett Színház és az Alba Regia Táncegyüttes táncosai, valamint a Koronázási Ünnepi Játékok óriásbábjai. Koreográfusok: Egerházi Attila, Majoros Róbert és Rovó Tamás, animáció: Falvay Miklós, zenei vezető: Cserta Balázs.

Szerdán a helyszíni próbák is megkezdődtek. Pénteken 20.30 órakor nagyszabású produkcióval kezdődik a város augusztusi ünnepi eseménysorozata, az Országalma köré épített színpadon IV. Béla fordulatokban gazdag életének néhány eseménye elevenedik meg szóban, képben, táncban. A megnyitó szerves részét képezi a királyi óriásbábok nagy népszerűségnek örvendő felvonulása, amely idén még látványosabbnak ígérkezik a Rovó Tamás vezette Megadance Táncstúdió közreműködésével. A tatárjárás nagy ütközete, a muhi csata táncképekben jelenik meg a Székesfehérvári Balett Színház és az Alba Regia Táncegyüttes táncosainak előadásában. IV. Béla szerepében Juhász Illés színművészt láthatjuk, Szent Margitot Varga Lili színművésznő személyesíti meg, Batu kánt Szabó Miklós Bence, a fiatal Béla herceget Csengey Márton alakítja, a darab krónikása Strasszer Domonkos. A középkori történet modern képi világát Falvay Miklós alkotta meg, a megnyitó zenei vezetője Cserta Balázs, a harci ritmusokat az Avar Horda ütősei biztosítják.

A királyi óriásbáb-család tagjai napközben méltóságteljesen álldogálnak a Nemzeti Emlékhely színpadán, esténként viszont a többi szereplővel együtt próbálnak a közelgő bemutatóra. Szerdán is felgyúltak a fények, a rendező, Szikora János irányításával a tatár sereg mozgását is gyakorolták a fellépők. Az előadásban idén is részt vesznek határon túli diákok, akik közül sokan visszatérők: II. András koronázását is végigélték már Fehérváron. A IV. Béla uralkodását, életét bemutató darabban a címszereplő Lábodi Ádám lesz, őt is hallottuk a próbán, ahogyan Mihályi Győző összetéveszthetetlen hangját is – ő eddig minden előadásban szerepelt. A király felesége, Laszkarisz Mária alakját Kubik Anna jeleníti meg, Varga Lilit láthatjuk Szent Margitként, a tatár sereg vezérét, Batu kánt pedig Sághy Tamás alakítja augusztus 17–18–19-én a 21 órakor kezdődő előadásokon.

Támogatók