Lakodalom a tóparton

Több éves hagyomány már, hogy a Székes­fehér­vári Királyi Napok programjában a Népművészeti Fesztivál is helyet kap. Néphagyományok, szoká­sok és viseletek, dalok, táncok és mesék – a feszti­válra érkező együttesek, csoportok interaktív programjai, bemutatói minden korosztályt megszólítanak a belvárosban.

Az eredetileg a belvárosba tervezett Népművészeti Fesztivál a bizonytalan idő miatt a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Csónakázó-tó melletti épületébe költözött 2022. augusztus 20-án, szombaton. Háromszáz táncos érkezett az ünnepre Fehérvárra, hogy az Iker Józsefné néptáncpedagógus, koreográfus által rendezett programban megmutassa a Sárköz hagyományait, szokásait, viseleteit, táncait.

A falusi mosoda lavórjaiban ugyan most nem volt víz, de a dalok, az asszonyok pletykái így is nagy tetszést arattak. Ahogyan a falusi ivó is, a kurta kocsma, ahol a kocsmárosné kínálta az itókát, a férfiak, legények iszogattak, daloltak, versenyre keltek verbunkosban.
A közönséget is megmozgató része volt a programnak a gyerekbál, ahol az aprócska táncosoktól kezdve a nagyobbakig bemutatták azokat a koreográfiákat, amelyeket ebben a tanévben megtanultak a Tehetség Művészeti Iskola telephelyein Pakstól Cecén át egészen Zuglóig, aztán közös tánctanulásra hívták a nézőket.
Az esemény leglátványosabb része a menyasszony-öltöztetés volt: öt lány, öt tájegység szépséges viseletét öltötte magára – segítséggel persze. A közönség „megleshette”, milyen alsóruhát viseltek az ifjú arák a nagy napon, és megszámolhatta, hány alsószoknya került a gazdagon hímzett, gyönyörű, színes, rakott szoknyák alá, amelyek közül nem egy a déd- és ükmamák ládában őrzött kelengyéjéből került elő és ma is féltett kincsként vigyázzák azokat az utódok.
A néptáncosok aztán délután mégis megérkeztek a belvárosba: a Fehérvári királyok menetében ők is felvonultak, elhozták a lakodalmas hangulatot a Fő utcára, ahol két helyen is muzsikáltak, táncoltak a csoportok az óriásbábokat váró hatalmas tömeg örömére.
Fotó: Kerkay Zita, Bácskai Gergely

Támogatók