Néptánc, játék, zene

Elkezdődött a XXIV. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál: a Székesfehérvárra érkezett tánccsoportok kézműves foglalkozásokkal, térzenével, táncházzal készülnek, esténként a Zichy-színpadon lépnek fel, és idén sem maradnak el a hagyományos felvonulások, gálaműsorok sem. [A képgaléria folyamatosan bűvül.]

Negyedszázada megunhatatlan

Nyolc ország: Brazília, Kanada, Kolumbia, Indonézia, Macedónia, Szlovákia, Tajvan és Törökország táncosainak, no és a házigazda Alba Regia Táncegyüttesnek tapsolt vasárnap este a fehérvári közönség a XXIV. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál nyitó gáláján, de a közönség szívét már az ezt megelőző hagyományos felvonuláson elrabolták a csoportok. A következő napokban, augusztus 15-ig a Malom utcai Táncházban a folkesteken és a Zichy-színpadon is láthatjuk majd az együtteseket.

A Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál nyitó felvonulása minden évben olyan esemény, amit nem szabad kihagyni. A résztvevő együttesek viseleteikkel kiszínezik a Fő utcát, a muzsikusoknak köszönhetően zene árad végig a belvároson, az utcatánccal pedig olyan hangulatot teremtenek a táncosok, amit sokáig nem felejt el az ember. Egy híján huszonöt éve, hogy először rendezte meg Fehérváron az Alba RegiaTáncegyesület a fesztivált, amelyet azonnal a szívébe zárt a közönség – és ez az érzés nem múlik azóta sem. Az első alkalommal a házigazdák mellett finn és kanadai táncosok léptek színpadra, az eltelt években a világ minden tájáról érkeztek már hozzánk csoportok, hogy megmutassák magukat. A fesztivált hirdető plakátokról kiderült: 75 ország 195 táncegyüttesének jóval több mint ötezer tagjával találkozhatott már a fehérvári táncszerető közönség.

Ebben az évben is sokfelől érkeztek a Királyi Napokra a vendégek: a következő napokban Brazília, Kanada, Kolumbia, Indonézia, Macedónia, Szlovákia, Tajvan és Törökország, valamint a házigazda együttes mellett a miskolci és a debreceni néptáncosok is színpadra lépnek. Vasárnap este mindenkitől csak egy rövid ízelítőt kapott a közönség, a felvonuláson az utcatáncba kicsit és nagyot is igyekeztek bevonni a csoportok: a Városház téren az indonéz lányok mosolya volt ellenállhatatlan, a Fő utcán meg a török férfiaké, a Mátyás király-emlékműnél pedig a kolumbiai csoport lendülete hozta mozgásba az ottani nézőket. Közös táncra persze lesz még alkalom, a folkesteken a bemutatók után lehet ismerkedni a lépésekkel, a táncosokkal, akik – ahogyan azt már megszokhattuk – ételeikkel is megismertetik a közönséget.

A fesztivál nyitó napjának délutánján a megyei néptánccsoportok is bemutatkozási lehetőséget kaptak a Mátyás király-emlékműnél felállított színpadon. A tikkasztó hőség miatt a vártnál talán kevesebben látták a színvonalas műsort, amelyben a fehérvári Táncol"Kodó" és az Ikarus Senior Táncegyüttes mellett a szabadbattyáni Sárrét, a dunaújvárosi Vasas együttese, a Litéri Zöldág Kulturális Egyesület csoportjai és a Mezőföld Virágai Szólótáncverseny díjazottjai is felléptek.

A Mátyás király-emlékműnél a fesztivál következő napjain délutánonként az együttesek zenekarai adnak térzenét, délelőttönként pedig a gyerekeket várják ide, hogy a külföldi csoportok tagjaival gyerekjátékokat tanuljanak, játszanak.

Karnevál a Fő utcán

A néptáncfesztivál esti színpadi bemutatói mellett délelőttönként a királyi játéktér, délután térzene várja a belvárosban járókat, a Táncházban pedig gyerekjátszót tartanak a külföldi együttesek – valamelyik napszakban biztosan belefutunk valahol a táncosokba, és ennek – úgy láttuk hétfőn is – mindenki örül.


A rekkenő hőség ellenére sokan táncoltak a macedón és a kolumbiai együttes tagjaival kedden délelőtt a Mátyás király-emlékműnél. A nyelvi különbségek nem akadályoztak senkit, a mosoly most elég volt, hogy mindenki tudja, mit kell tennie. A zene és most a tánc is összeköt – mint minden közhely, ez is igaz ezekben a napokban. A Táncházban Brazília, Kanada és Tajvan együttesei várták a közönséget közös mókázásra, innen aztán az előbbi két csoport a belváros felé vette az irányt, hogy a délelőtti helyszínen hazájuk zenéjével szórakoztassák az éppen arra járókat. No meg azokat, akik a végre árnyékos oldalon jó előre elfoglalták már a székeket, hogy kényelmesen élvezhessék a muzsikát. A kanadai zenészek és énekesek hangulatos dalait a végén a táncosok is „aláfestették”, ritmusos sztepp-szerű táncukat tapssal kísérte a közönség is.

A brazil csoport már a színpad mellett is nagy feltűnést keltett, színes jelmezeikben már messziről felhívták magukra a figyelmet – szépen meg is szaporodott a nézők, hallgatók száma a színpadnál. Sokan készítettek közös fotót a messziről jött táncosokkal. A brazil zenészek a maskarába öltözött táncosokkal együtt pillanatok alatt karneváli hangulatot varázsoltak az Ady Endre utca torkolatába, gyerekek és felnőttek ugráltak, forogtak velük felszabadultan. A fülbemászó ritmusokat még a színpadtól távolabb is hallottuk – sokan fütyörészték, dudorászták még akkor is, amikor a műsor már véget ért. De amikor az egyik színpad elhalkul, a másik feléled: a Zichy-színpadon kedden is sokan nézték végig a műsort – a tajvani együttes légies, ifjú táncosai épp úgy sikert arattak, mint a macedón együttes feszes, közösen járt táncai.

Házhoz vitték a fesztivál hangulatát

A szerda délelőtti gyerekjátszót ugyan még elmosta az eső, de délutánra előbújt a nap, gyorsan meg is telt a belváros: a Mátyás király-emlékműnél a macedón, a tajvani és az indonéz együttes zenekara muzsikált, a Zichy-színpadon pedig a brazilok és szlovákok mellett a házigazda Alba Regia Táncegyüttes csoportjai mutatták be műsorukat.


Az egészen biztos, hogy ez utóbbinak is köszönhetően sokasodtak meg a nézők a színpad előtt, megtelt a nézőtér, a lelátó is, és rengetegen álldogáltak a kivetítők előtt. Bizonyosan igaz az, hogy aki nem táncol, annak testvére, gyereke, szülője vagy nagyszülője, barátja vagy éppen csak a szomszédja tagja valamelyik csoportnak, szóval muszáj jönni, megnézni, hogyan és mit táncol idén az ARTE. Aki éppen pihent, az kiszaladt a korláton túlra, hogy adjon egy puszit a neki kedveseknek, aztán ment is gyorsan vissza, nehogy lemaradjon a következő koreográfiáról. A közönség hálás tapssal jutalmazta a táncosokat, akiket láthatunk még a csütörtöki gálán, no meg majd 20-án, amikor az ARTE fergeteges tánc világnapi produkciójával áll a Zichy-színpadra – az tényleg kihagyhatatlan! A külföldi együttesek a színpadon kívül is felléptek: kedden a szlovákok a Szent Kristóf- házban, szerdán a macedón együttes az Egyesített Szociális Intézmények Maroshegyi Tagintézményében, a török táncosok pedig a Viktória Rehabilitációs Központban mutatkoztak be a lakóknak. A Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál házigazdája, az Alba Regia Táncegyüttes számos fesztiválon járt az elmúlt években.

A külföldi fellépéseken többször is felkérték őket, hogy a hivatalos program mellett vállaljanak el kisebb bemutatókat is – ezeken az alkalmakon olyan intézményekben jártak, ahol megváltozott munkaképességű, sérült emberek éltek. Olyanok, akik csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem juthatnának el egy fesztiválra, nem élhetnék át az élményt, amelyet egy-egy ilyen esemény nyújt. Ezek a fellépések az együttes tagjai számára is mindig emlékezetes pillanatokat szereztek, ez adta az ötletet, hogy itt, Fehérváron is meghonosítsák az ilyen fellépéseket. Az ARTE tavaly először szervezte meg, hogy a Királyi Napok meghívott együttesei közül néhányan elmenjenek a városi intézményekbe. A kezdeményezést idén is folytatták – ennek köszönhető a három fellépés, amellyel a táncosok szó szerint házhoz vitték a fesztivált. A szlovák együttes vezetője a helyi sajtónak elmondta: a Királyi Napokon negyedszer szerepelnek, de ilyen fellépésen először vettek részt. Külföldi útjaikon azonban volt már részük hasonlóban, így örömmel vettek részt Fehérváron is ezen a bemutatón. A szerdai bemutatók hasonlóan jó hangulatúra sikerültek a török és a macedón együttessel.

A Zichy-színpadon az albások fellépése után a brazilok karneváli hangulatú bemutatóját láthatta a közönség, és a Rimaszombatról érkezett, Fehérvárra már szinte hazajáró szlovák együttes is ma lépett itt fel. A Táncházban, a folkesten Kolumbia mellett Kanada táncosai adtak műsort és hívták aztán táncba a közönséget, amelynek legkitartóbb tagjai az éjszakába nyúlóan élvezhették a Besh o Drom együttes zenéjét.

Csütörtökön a hagyományos zárófelvonulással és a résztvevő együttesek bemutatóival zárul a XXIV. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál.

Támogatók