Óriásbábok

2022. augusztus 12–21.


A Székesfehérvári Királyi Napok egyedülálló jellegzetessége a magyar középkor kiemelkedő alakjait megszemélyesítő közel öt méter magas óriásbábok megjelenése a rendezvényeken.

Az első Koronázási Ünnepi Játékokra, 2013-ban Géza fejedelem és felesége, Sarolt, Szent István király, Gizella királyné, Szent Imre herceg és Asztrik püspök óriásbábjai készültek el Somogyi Győző, Kossuth-díjas grafikus és festőművész, valamint Grosschmid Erik, Blattner Géza-díjas bábtervező tervei alapján.

A második alkalommal, 2014-ben hozzájuk csatlakozott öt új báb: Szent László király, I. Géza király, Salamon király, valamint Szent László felesége, Adelhaid és a lányuk, Piroska alakjával bővült a történelmi személyek panteonja.

A következő évben, 2015-ben Könyves Kálmánnal és öccsével, Álmos herceggel egészült ki az Árpád-házat bemutató „képeskönyv”. Ebben az évben először a bábok is szerepet kaptak a szertartásjátékban a színpadon.

A negyedik koronázási alkalomra, 2016-ra II. István és II. (Vak) Béla király alakja is ott magasodott már a királyi óriásbáb-család tagjai között. A bábok felvonulása minden évben nagy közönségsikert aratott a városban.

Az ötödik szertartásjáték főszereplője, 2017-ben III. Béla király volt, az ő alakja mellé felesége, a szépségéről híres Antiochiai Anna alakját formálták meg a készítők.

2018-ban II. András király koronázására készült Székesfehérvár, az ő történetét mutatta be a szertartásjáték a Nemzeti Emlékhelyen. Az Aranybullát kiadó király és lánya, Szent Erzsébet alakjával gyarapodott 19 fősre az óriásbáb-család.

A Székesfehérvári Királyi Napok jelképévé lett bábcsalád 2019-ben két új taggal, a Koronázási szertartásjáték főszereplője, IV. Béla és szentté avatott leánya, Margit alakjával 21 tagúra nőtt.
2022-ben ismét új tagok születtek: az óriásbáb-család IV. (Kun) László és III. András királyokkal már 23 tagú lett.

Támogatók