Székesfehérvári Királyi Napok: 2020. augusztus 14–23.

A megszokottnál szerényebben, de az ünnephez méltó keretek között emlékezik Székesfehérvár idén az állam- és városalapító szent királyra. A Koronázási Ünnepi Játékok során középkori hangulatot teremtünk: hagyományőrző csapatok, régizenészek járják az utcákat, gólyalábasok is mókáznak a látogatók között a belvárosban. Augusztus 20-tól négy napon át jelen lesznek az óriásbábok a Fő utcán. Az Ágbogozó játékban közelebbről is megismerhetik az Árpád-házi királyokat, a Zichy ligetben lesz lovagi torna és számos gyermekfoglalkozás, kreatív játék. Augusztus 20-án és 21-én ismét a középkori élő sakk előadásban a száz négyzetméteres fekete-fehér táblán a muhi csatát elevenítik fel fehérvári középiskolások. A Barátság mozi ingyenes kertmozijában augusztus 13–16. között esténként közönségsiker filmeket láthatnak a nézők, és újra lesz vetítés a Városháza Díszudvarában is.

Részletes program

(Kérjük, kísérjék figyelemmel online felületeinket, a programot folyamatosan frissítjük!)

  

Augusztus 13., csütörtök

21.00  Kertmozi: Seveled – magyar romantikus vígjáték (Zichy liget, esőnapok: augusztus 25. és 26.)

 

Augusztus 14., péntek

10.00–19.00  Nyitott Városháza – A koronázási jelképek mellett a történelmi Városháza termei is megtekinthetők augusztus 24-ig minden nap.  (Városház tér)

17.00  A jövő régészeti leletei – Miklós János keramikus kiállításának megnyitója. A tárlat megtekinthető szeptember 18-ig, keddtől péntekig 10.00–18.00 óráig (Pelikán Galéria)

18.00  Fogadalmi szentmise – A szentmisén a helyszín adottságai és a járványügyi intézkedések miatt személyesen csak regisztrációs jeggyel lehet részt venni, további információ: www.szfvar.katolikus.hu. A szentmisét élőben közvetíti a Fehérvár Televízió, követhető a www.szekesfehervar.hu oldalon is. 

19.00  Körmenet a Magyar Szent Család ereklyéivel a Nemzeti Emlékhelyre. Szent István sírjánál dr. Cser-Palkovics András polgármester mond beszédet, majd Spányi Antal megyés püspök mondja el a felajánló imát.

21.00  Titkos túra – esti fáklyás séta idegenvezetéssel (Belváros) (Belépődíjas, információ: www.visitszekesfehervar.hu)

21.00  Kertmozi: Emma – angol-amerikai romantikus vígjáték (Zichy liget, esőnapok: augusztus 25. és 26.)

 

Augusztus 15., szombat

9.30  Az Osszárium ünnepélyes megnyitása, virágelhelyezéssel. A megnyitót követően Libor Csilla antropológus tart szakvezetést. Az Osszárium augusztus 23-ig ingyenesen látogatható 9.00–20.00 óráig. – Augusztus 23-ig minden nap 14.00: „… a halál árnyékában járok” – Mit rejtegetnek számunkra a Királyi Bazilika csontvázai? – Szakvezetés Libor Csilla antropológussal. A szakvezetések ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek, jelentkezés: bejelentkezes@szikm.hu (Nemzeti Emlékhely)

10.00  Demeter Zsófia Megpróbáltatás után: városfejlődés című könyvének bemutatója (Városháza, Díszterem)

11.00  Ha a falak mesélni tudnának… A Szűz Mária prépostság-templomának építés- és kutatástörténete: Reich Szabina régész szakvezetése. A szakvezetés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezés: bejelentkezes@szikm.hu (Nemzeti Emlékhely)

16.00  Megemlékezés a Magyar Királyi 3. Szent István Gyalogezred emléknapja alkalmából (Lánczos Kornél Gimnázium, Budai út 43.)

17.00  ELMARAD! Művészkorzó a belvárosban – 17. 00 Váradi Eszter Sára és Keller János műsora | 18.00 Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület harcművészeti bemutatója | 19.00 ARSO kamarakoncert (Városház tér, Fő utca, Zichy liget)

18.00  Nagyboldogasszony-napi ünnepi szentmise, a misét celebrálja: Spányi Antal megyés püspök (Szent Imre-templom)

19.30  II. Sziget-koncert – Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertje. Műsor: Vivaldi: B-moll versenymű négy hegedűre; Mozart: h-moll szimfónia; Fauré: Pavane (Csónakázó-tó – esőnap: augusztus 16., vasárnap 19.30)

21.00  ELMARAD, ESŐNAP: AUGUSZTUS 25. Kertmozi: Tudsz titkot tartani? – amerikai romantikus vígjáték (Zichy liget, esőnapok: augusztus 25. és 26.)

 

Augusztus 16., vasárnap

10.00  Családi piknik a Zichy ligetben – Az árnyas fák alatt igazi családi kikapcsolódás várja a vendégeket, gyermekfoglalkozások, kórusmuzsika, balettelőadás és kertmozi is lesz a hangulatos helyszínen.

11.00  A Szedtevette zenekar gyermekjátszó táncháza Kneifelné Laczkó Krisztina vezetésével
12.30  Varró János hangszerbemutatója
17.00  Megzenésített versek Cserta Gábor és Cserta Balázs előadásában
18.00  A Duo Redwhite cselló duó kiskoncertje
19.30  A Vox Mirabilis Kamarakórus kiskoncertje
20.30  Zárt függönyök és Bolero – a Székesfehérvári Balett Színház produkciói
21.30  Kertmozi: 10 nap anyu nélkül – francia vígjáték
10.00-19.00 között: óriásbábok a Városház tértől a Zichy ligetig, kézműves foglalkozások, fajátékok a Zichy ligetben, vásár, MOL Fehérvár FC játékai

14.00  Király(ny)i Napok a Táncházban – Az Alba Regia Táncegyesület az idén elmaradó Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivált egy „csipetnyi”, „mini fesztivállal” pótolja. A programok belépődíjasak. Jegyértékesítés: július 20., hétfőtől munkanapokon 9.00– 17.00 óra között a Táncház portáján (Székesfehérvár, Malom u. 6.). Fizetés a helyszínen készpénzben vagy bankkártyával lehetséges. Információ: www.artefolk.hu,  www.facebook.com/www.artefolk.hu/. A 4NAPOS támogatójegy ára 11 000 forint, a támogatójegy bemutatója minden műsoron és családi programon részt vehet.   (Malom utca, belépődíjas)

14.00  „Most jöttem Gyuláról…” – Fotókiállítás és megemlékezés Pesovár Ferenc születésének 90. évfordulója alkalmából a Táncház előtt
15.00 és 18.00 „Hagyományérzők”: az Alba Regia Táncegyüttes műsora a Nagyteremben
21.00  Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák koncertje az udvaron
23.00  Folkkocsma a Galiba zenekarral az udvaron

 

Augusztus 17., hétfő

16.30  A 20. század egyik leghíresebb magyar művészének nyomában: Aba-Novák Vilmos a királyok városában – Gärtner Petra művészettörténész tárlatvezetése a mauzóleumban. A szakvezetés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezés: bejelentkezes@szikm.hu (Nemzeti Emlékhely)

17.00  Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíj, Deák Dénes-díj és Deák Dénes-ösztöndíj ünnepélyes átadása (Bory-vár)

19.00  Király(ny)i Napok a Táncházban: „Határon innen” – Folkest, fellépők: Fláre Beás zenekar (Devecser), Tököli Délszláv Nemzetiségi Együttes, Alba Regia Táncegyüttes 20 éves Senior csoportja. Koncert és táncház a KOLO Együttessel a Nagyteremben. 23.00-tól Folkkocsma a Tilinkó zenekarral az udvaron  (Malom utca, belépődíjas)

 

Augusztus 18., kedd

16.30  A 20. század egyik leghíresebb magyar művészének nyomában: Aba-Novák Vilmos a királyok városában – Gärtner Petra művészettörténész tárlatvezetése a mauzóleumban. A szakvezetés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezés: bejelentkezes@szikm.hu (Nemzeti Emlékhely)

18.00  Szent István-Emlékérem- és -díj átadása (Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház)

18.00  Király(nyi)i Napok a Táncházban  (Malom utca, belépődíjas)

18.00  Az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola műsora a Nagyteremben
19.00  „Újra száll a páva Székesfehérvárra” – közreműködnek a „Fölszállott a páva” 2019. évi gyermek évadának szereplői: Urbán Verbunk Kiskamasz csoportja, Gödöllő, Zselic AMI Dönöge csoportja, Szenna, Alba Regia AMI Pulutyka csoportja és Trenka Máté a Nagyteremben
21.00  Kertmozi: Pesti balhé – magyar akcióvígjáték (Jegyvásárlás a Barátság mozi honlapján)

 

Augusztus 19., szerda

15.45 Nagy Benedek: A szőlőműves című szobrának megkoszorúzása a Noé-hegyi Szent István Borrend részvételével (Fiskális út – Pozsonyi út körforgalom)

16.00  Művészkorzó az Öreghegyen (Bory tér)

16.00  Főnix Rock and Roll SE, Felicita KTSE
17.00  Borlovagrendek bemutatkozása, műsora
17.15  Polgármesteri köszöntő, az új kenyér megszentelése és boráldás
17.30  Borrendi avatás a Köfém Nyugdíjasklub Férfikara részvételével
18.00  Váradi Eszter Sára és Füredi Nikolett műsora
A programot a Sub Rosa Régizenei Együttes utcazenéje zárja
16.00–19.00 óra között: gyerekprogramok a Bory téren

16.30  A 20. század egyik leghíresebb magyar művészének nyomában: Aba-Novák Vilmos a királyok városában – Gärtner Petra művészettörténész tárlatvezetése a mauzóleumban (Nemzeti Emlékhely)

17.00  Király(ny)i napok a Táncházban  (Malom utca, belépődíjas)

17.00  Kézműves foglalkozás és népi gyermekjátszó Galiba zenekarral a Tükrös teremben
21.00  Coco Loco zenekar koncertje, közben: „Csak egy tánc volt…” – az Alba Regia Táncegyüttes rendhagyó slágermúzeuma az udvaron és a Nagyteremben

19.00  A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar térzenéje (Városház tér, Fő utca)

 

Augusztus 20., csütörtök

10.00–19.00  Szent István ünnepén megjelennek a királyi óriásbábok a belvárosban, „akik” a Városház tértől a Zichy ligetig fogadják a látogatók hódolatát. Az Ágbogozó játék segítségével az érdeklődők közelebbről is megismerhetik az Árpád-házi királyokat, lesz lovagi torna, királyi nyomozás és több gyermekfoglalkozás is.

Mesterségek Ünnepe – másként: a Fehérvári Kézművesek Egyesületének kézműves bemutatói, kézműves vásár; fa körhinta és kovácsbemutató, a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület mesterségbemutatói (Városház tér)

Hagyományos fajátékok, a M-ART egyesület mesterségbemutatói, kézműves foglalkozás, viselet-kiállítás, Fejér megye nemzetiségi tánccsoportjainak bemutatkozása (Országzászló tér)

Fa lovagi torna, légtornászok, díszlet városkapu. Játékos és kézműves foglalkozások: Jár a malom, jár (a magtól a kenyérig: cséplés, szelelés, őrlés, szitálás, dagasztás, játék kiskemencében kisütés), terményválogatás, kézműves foglalkozás szalmából, népi babakonyha, óriásmalom társasjáték, Élet a tanyán (kukorica, búza, szalma, 16 fából készült állat, ki mit eszik, kerekeskút, teknők, etetők, itatók), napközben több alkalommal zenél a Musica Historica Régizenei Együttes (Zichy liget)

10.00  Kisvonatos Bory-vár kirándulás idegenvezetővel (Belváros) (Belépődíjas, információ: www.visitszekesfehervar.hu)

10.30  Szent István-napi ünnepi szentmise – A szentmisét bemutatja és az új kenyeret megáldja: Spányi Antal megyés püspök (Szent Imre-templom)

15.00 és 19.00  Középkori élő sakk – Sakktábla száz négyzetméteren, látványos összecsapások, történelmi múltidéző kicsiknek és nagyoknak: a muhi csata története elevenedik meg egy valós sakkjátszma lépéseit követve. A játék szereplői fehérvári középiskolások, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai, az előadás írója és rendezője Matuz János. (Nemzeti Emlékhely)

16.00  Köthetők-e Szent István királyhoz Fehérvár titokzatos kőerődítései? A régészeti és a természettudományos kutatások eredményei – Szücsi Frigyes előadása (Nemzeti Emlékhely)

17.00  Tiszteletadás Szent István szarkofágjánál (Nemzeti Emlékhely)

18.00  Ünnepi közgyűlés  – beszédet mond és a város kitüntetéseit átadja dr. Cser-Palkovics András polgármester (Szent István tér, esőhelyszín: Városháza Díszterme)

Sötétedéstől: a Hajnal Mozgástér légtornászainak tüzes produkciója (Zichy liget előtt, a Mátyás király körúton)

Sötétedéstől: a Méhkas Dia Project fényfestése a Városháza épületén (Városház tér)

 

Augusztus 21., péntek

10.00–19.00  Koronázási Ünnepi Játékok

Hagyományőrző csapatok harcászati és táborélet-bemutatói (Várfal park)

Kézműves vásár, hagyományőrző csapatok harcászati és táborélet-bemutatói, régizenei együttesek, gólyalábasok fellépései (Városház tér)

Családi programok, játékok, kézműves foglalkozások (Országzászló tér)

Fa lovagi torna, középkori kaszinó, kézműves foglalkozások, vásár, díszlet városkapu, királyi óriásbábok, régizenei együttesek (Zichy liget)

Királyi óriásbábok és régizenei együttesek a Városház tértől a Zichy ligetig, Ágbogozó játék

15.00 és 19.00  Középkori élő sakk – Sakktábla száz négyzetméteren, látványos összecsapások, történelmi múltidéző kicsiknek és nagyoknak: a muhi csata története elevenedik meg egy valós sakkjátszma lépéseit követve. A játék szereplői fehérvári középiskolások, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai, az előadás írója és rendezője Matuz János. (Nemzeti Emlékhely)

10.00  Áron Nagy Lajos festőművész emlékművének avatása (Áron Nagy Lajos tér)

17.00  Kisvonattal a Sóstóra – családi kirándulás városnézéssel és ökotúrával (Belváros) (Belépődíjas, információ: www.visitszekesfehervar.hu)

21.00  Kertmozi: Amíg a lagzi el nem választ – spanyol romantikus vígjáték (Városháza, Díszudvar) (Belépődíjas, információ: www.baratsagmozi.hu, esőnap: augusztus 23. vagy 24.)

21.00  Titkos túra – esti fáklyás séta idegenvezetéssel (Belváros) (Belépődíjas, információ: www.visitszekesfehervar.hu)

21.00  Koronázási szertartásjáték:  IV. (Kun) László, a törékeny gyémánt (Aranybulla emlékmű) (Belépdíjas, információ: www.koronazas.hu)

 

Augusztus 22., szombat

10.00–19.00  Koronázási Ünnepi Játékok

Hagyományőrző csapatok harcászati és táborélet-bemutatói (Várfal park)

Kézműves vásár, hagyományőrző csapatok harcászati és táborélet-bemutatói, régizenei együttesek, gólyalábasok fellépései, Tudor játék táblás játékai és iniciáléfestés, népi fajátékok, kosaras körhinta (Városház tér)

Családi programok, játékok, kézműves foglalkozások (Országzászló tér)

Fa lovagi torna, középkori kaszinó, kézműves foglalkozások, vásár, díszlet városkapu, királyi óriásbábok.régizenei együttesek (Zichy liget)

Királyi óriásbábok és régizenei együttesek a Városház tértől a Zichy ligetig, Ágbogozó játék

21.00  Kertmozi: Pesti balhé – magyar akció vígjáték (Városháza, Díszudvar) (Belépődíjas, információ: www.baratsagmozi.hu, esőnap: augusztus 23. vagy 24.)

21.00  Koronázási szertartásjáték:  IV. (Kun) László, a törékeny gyémánt (Aranybulla emlékmű) (Belépdíjas, információ:  www.koronazas.hu)

 

Augusztus 23., vasárnap

10.00–19.00  Koronázási Ünnepi Játékok

Hagyományőrző csapatok harcászati és táborélet-bemutatói (Várfal park)

Kézműves vásár, hagyományőrző csapatok harcászati és táborélet-bemutatói, régizenei együttesek, gólyalábasok fellépései, Tudor játék táblás játékai és iniciáléfestés, népi fajátékok, kosaras körhinta (Városház tér)

Családi programok, játékok, kézműves foglalkozások (Országzászló tér)

Fa lovagi torna, középkori kaszinó, kézműves foglalkozások, vásár, díszlet városkapu, királyi óriásbábok.régizenei együttesek (Zichy liget)

Királyi óriásbábok és régizenei együttesek a Városház tértől a Zichy ligetig, Ágbogozó játék

21.00  Koronázási szertartásjáték:  IV. (Kun) László, a törékeny gyémánt (Aranybulla emlékmű) (Belépdíjas, információ: www.koronazas.hu)

 

A programok ingyenesek, a belépődíjas rendezvényeket jeleztük. A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

 

Támogatók