Középkori óriás sakk: A három király csatája

2021. augusztus 21-22. 19 óra
Nemzeti Emlékhely (Koronázó tér 1.)


Újra összecsap a világos és a sötét sereg a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen: a Székesfehérvári SzC I. István Technikum 35 diákja száz négyzetméteres sakktáblán mutatja be élő sakkjátszma formájában a középkori Magyarország egyik kiemelkedő ütközetét, az 1278. augusztus 26-án lezajlott morvamezei csatát. A magyar és kun segédcsapatok döntő szerepet játszottak abban a győzelemben, amely Európa legbefolyásosabb családjai közé repítette az addig jószerével ismeretlen, kis osztrák uralkodói házat, a Habsburg-házat.

2019-ben mutatkozott be a nagyközönség előtt Székesfehérvár új művészeti programja, a történelmi élő sakk, amelyet először az Emlékhelyek napján, majd a Székesfehérvári Királyi Napok ideje alatt még hat alkalommal láthatott a közönség.  Az óriási sakktáblán a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai a sakk játékrendszerében játszották el a középkori magyar történelem leghíresebb csatáját, az 1241-ben lezajlott muhi csatát. Tavaly a tópartisok megismételték nagy sikerű produkciójukat a bemutató eredeti helyszínén, a Nemzeti Emlékhelyen.

A kezdeményezés 2021-ban új seregekkel és csatával folytatódik: idén Kun László és kora kerül a figyelem fókuszába, a hozzá köthető, a  Székesfehérvári SzC I. István Technikum diákjai által eljátszott csata pedig a híres második morvamezei csata. Hogy miről nevezetes csata ez? Leginkább arról, hogy a magyar és kun segédcsapatok döntő szerepet játszottak a győzelemben, amely Európa legbefolyásosabbjai közé repítette az addig jószerével ismeretlen, kis osztrák uralkodó családot, a Habsburg-házat.

II. Ottokár cseh király egyre erősödő hatalmától félve a német fejedelmek 1273-ban egy sváb grófot, Habsburg Rudolfot választottak királynak. Mivel a cseh főnemesség és Ottokár között nem volt felhőtlen a viszony, Rudolf úgy gondolta, egy háborúval lezárhatja a vitás kérdést. Tudatában volt viszont annak, hogy egymaga nem tud akkora haderőt kiállítani, amely sikerrel vehetné fel a harcot a csehekkel és az őket támogató csapatokkal, ezért az ifjú magyar királyhoz, IV. (Kun) Lászlóhoz fordult segítségért, aki nehézlovasokkal és kunokból álló könnyűlovasságával is Rudolf segítségére sietett. Az összecsapás 1278. augusztus 26-án zajlott Dürnkrut városánál, a Morva folyó mellett, ahol IV. László a magyar csapatok mögül, egy dombról követte a csatát. Az ütközet győztes megvívása eldöntötte a Német-római Császárság trónjáért folytatott hatalmi kérdést.

A középkori sakkszínház hadtörténész szakértője idén is dr. Veszprémy László hadtörténész, középkorkutató, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatója, sakkszakértője pedig Fehérvári István,  a Fejér Megyei Sakkszövetség főtitkára. A zenei vezető Cserta Balázs, a harcművészeti instruktor Kellner László, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákja, az előadás írója és rendezője Matuz János, az SZKKK művészeti intendánsa.

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) történelmi kutatásokon alapuló előadása színpompás szórakoztató programnak is bizonyult: a sakkszínházat a Magyar Sakkszövetség felvette a 2024-es sakkolimpia programjai közé – a tervek szerint a budapesti Hősök terén 10 ezer ember láthat majd egy nagyszabású sakkszínházi előadást.

Szereplők 2021-ben:

KÖZÉPKORI ÉLŐ SAKK
A három király csatája – a morvamezei csata

Szereplők:
Kun László, magyar király: Rásky Gergő
Kézai Simon, magyar mesélő: Varjas Benjamin
Saumburki Brunó kancellár, cseh mesélő: Bíró Mózes

Világos sereg:
Miklós, magister camere, szekérnagy (A-GYALOG): Májer Fanni
Osl nembéli Péterfia Dénes (B-GYALOG): Nagy Dóra
Aba nembéli Amádé (C-GYALOG): Dömsödi Leila
Mortunus fia Mortunus (D-GYALOG): Mezőfi Martin
Gutkeled István (A-BÁSTYA): Göbölös Gábor
Bura, kun kapitány (B-HUSZÁR): Lukács Balázs
Baksa nembéli Simonfia György (C-FUTÓ): Pénzes Dorina
Habsburg Rudolf (KIRÁLY): Hamburger Nikander
Csák Máté (VEZÉR): Lakatos Patrik
Törtel, kun előkelő (F-FUTÓ): Rózsavölgyi Ádám
Heinrich baseli püspök (G-HUSZÁR): Vasas Alexandra
Ulrich von Heunburg (H-BÁSTYA): Régi Csenge
Walter Ramswag (E-GYALOG): Szalai Laura
Emmerbergi Berthold (F-GYALOG): Gödri Dóra
Wülfing von Stubenberg dómkáplán (G-GYALOG): Kovács Dorina
Ulrich von Capellen (H-GYALOG): Nagy Leila

Sötét sereg:
Czernini Smilo (A-GYALOG): Gebe Evelin
Miroslav Goll (B-GYALOG): Preszter Blanka
Henricus Italicus (C-GYALOG): Lukács László
Zdenek Kavka (D-GYALOG): Bakos Martina
Bechingi Tóbiás (A-BÁSTYA): Kellner László
Herbord von Füllenstein (B-HUSZÁR): Spanner Leila
Wittelsbachi Heinrich (C-FUTÓ): Kovács Petra
Nagy Ottokár (KIRÁLY): Déri Máté
Milota Dedics (VEZÉR): Boros Mátyás
Miklós, Ottokár fia (F-FUTÓ): Cseszneki Martin
Konrad von Hardegg (G-HUSZÁR): Gáspár Antal
IV. Brandenburgi Ottó, a nyilas (H-BÁSTYA): György Jázmin
Jaroslav Pekar (E-GYALOG): Matyeák Zoé
Vaslav Susta (F-GYALOG): Molnár Violetta
Mirkó Dudik (G-GYALOG): Korina Stichmann
Jan Korda (H-GYALOG): Soproni Gréti

A darab szereplői a Székesfehérvári SzC I. István Technikum diákjai
Hadtörténész szakértő: dr. Veszprémy László
Sakkszakértő: Fehérvári István
Harcművészeti instruktor: Kellner László
Felkészítő tanár: Molnár Anikó
Zenei vezető: Cserta Balázs

Írta és rendezte: Matuz János

Támogatók