Székesfehérvári Királyi Napok 2019. augusztus 9–20.

Fényjátékok, középkori élő sakk, IV. Béla koronázása, fúvós zenekarok találkozója, népművészeti és néptáncfesztivál, könnyűzenei koncertek – augusztusban ismét színes, gazdag program várja a vendégeket a Székesfehérvári Királyi Napokon.

A királyok városának legfontosabb ünnepe köré szervezett programokra hangolnak a júliusi hétvégék, szombatonként zenés kísérettel vonulnak fel az óriásbábok a Fő utcán. A Székesfehérvári Királyi Napok jelképévé lett bábcsalád idén két új taggal, a Koronázási szertartásjáték főszereplője, IV. Béla és szentté avatott leánya, Margit alakjával 21 tagúra nő. A tavaly megismert Ágbogozó játék segítségével velük is közelebbről megismerkedhetnek a látogatók.

A programsorozat egyik újdonsága lesz az élő középkori óriássakk, amely egy valódi sakkjátszma alapján idézi fel IV. Béla uralkodásának egyik fontos pillanatát, a muhi csata történetét.

A korábbi évek középkori játékai mellett idén a gyerekek lovagi tornán próbálhatják ki magukat: a fából ácsolt, akadályokkal nehezített pálya végén egy felvonóhíd várja majd a bátrakat.

A fények most sem hiányoznak a programsorozatból: a megnyitót, ahol az Alba Regia Táncegyüttes és a Székesfehérvári Balett Színház táncosait is láthatja a közönség, fényjáték teszi emlékezetessé, de lesz látványos mapping a Törvényszék épületén, és fényvetítés a belvárosi házak falán.

A könnyűzenei koncertek idén is kihagyhatatlan programeleme a Székesfehérvári Királyi Napoknak, különleges zenei élményeket ígérnek a rajongóknak.

2019-ben is Fehérváron táncol a világ a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválon. A házigazda Alba Regia Táncegyüttes mellett Törökországból, Tajvanról, Brazíliából, Kanadából és Indiából is érkeznek csoportok.

Az augusztusi rendezvénysorozat befejező napján, a népművészeti fesztiválon a Balaton-felvidék, Baranya és Vas megye hagyományaival, viseleteivel ismerkedhetnek a vendégek.

Támogatók