Szent István ünnepe

2020. augusztus 20.Szent István ünnepe (Belváros) – augusztus 20.

10.00–19.00  Szent István ünnepén megjelennek a királyi óriásbábok a belvárosban, „akik” a Városház tértől a Zichy ligetig fogadják a látogatók hódolatát. Az Ágbogozó játék segítségével az érdeklődők közelebbről is megismerhetik az Árpád-házi királyokat, lesz lovagi torna, királyi nyomozás és több gyermekfoglalkozás is.

Mesterségek Ünnepe – másként: a Fehérvári Kézművesek Egyesületének kézműves bemutatói, kézműves vásár; fa körhinta és kovácsbemutató, a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület mesterségbemutatói (Városház tér)

Hagyományos fajátékok, a M-ART egyesület mesterségbemutatói, kézműves foglalkozás, viselet-kiállítás, Fejér megye nemzetiségi tánccsoportjainak bemutatkozása (Országzászló tér)

Fa lovagi torna, légtornászok, díszlet városkapu. Játékos és kézműves foglalkozások: Jár a malom, jár (a magtól a kenyérig: cséplés, szelelés, őrlés, szitálás, dagasztás, játék kiskemencében kisütés), terményválogatás, kézműves foglalkozás szalmából, népi babakonyha, óriásmalom társasjáték, Élet a tanyán (kukorica, búza, szalma, 16 fából készült állat, ki mit eszik, kerekeskút, teknők, etetők, itatók), napközben több alkalommal zenél a Musica Historica Régizenei Együttes (Zichy liget)

10.00  Kisvonatos Bory-vár kirándulás idegenvezetővel (Belváros) (Belépődíjas, információ: www.visitszekesfehervar.hu)

10.30  Szent István-napi ünnepi szentmise – A szentmisét bemutatja és az új kenyeret megáldja: Spányi Antal megyés püspök (Szent Imre-templom)

15.00 és 19.00  Középkori élő sakk – Sakktábla száz négyzetméteren, látványos összecsapások, történelmi múltidéző kicsiknek és nagyoknak: a muhi csata története elevenedik meg egy valós sakkjátszma lépéseit követve. A játék szereplői fehérvári középiskolások, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai, az előadás írója és rendezője Matuz János. (Nemzeti Emlékhely)

16.00  Köthetők-e Szent István királyhoz Fehérvár titokzatos kőerődítései? A régészeti és a természettudományos kutatások eredményei – Szücsi Frigyes előadása (Nemzeti Emlékhely)

17.00  Tiszteletadás Szent István szarkofágjánál (Nemzeti Emlékhely)

18.00  Ünnepi közgyűlés  – beszédet mond és a város kitüntetéseit átadja dr. Cser-Palkovics András polgármester (Szent István tér, esőhelyszín: Városháza Díszterme)

Sötétedéstől: a Hajnal Mozgástér légtornászainak tüzes produkciója (Zichy liget előtt, a Mátyás király körúton)

Sötétedéstől: a Méhkas Dia Project fényfestése a Városháza épületén (Városház tér)

 
Támogatók