Szent István ünnepe

Koronázási Ünnepi Játékok, ünnepi szentmise kenyéráldással, tiszteletadás Szent István szarkofágjánál, Fehérvári királyok menete, ünnepi közgyűlés, István, a király koncert keresztmetszet – Székesfehérvár méltó módon emlékezett meg államalapítónkról.

 

Az ünnepi, hosszú hétvége a Koronázási Ünnepi Játékok ideje: középkori piac, hagyományőrzők, régizenészek, kreatív játékok, kézműves foglalkozások, az óriásbábokhoz kapcsolódó családi játékok, fényvetítés és 3D kirakó a Fő utcán, élő sakk előadás, koncert a Zichy-színpadon –  mindenki talált kedvére való programot.
Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén a város papságával együtt celebrált szentmisét első uralkodónk fejereklyéjének és a Szent Korona hiteles másolatának jelenlétében Spányi Antal püspök a Szent Imre-templomban. A szentmise után a főpásztor megáldotta az új kenyeret mint a családi jólét és a jövő jelképét, majd Isten áldását kérte valamennyi magyar család kenyerére és életére.
A hagyományoknak megfelelően az államalapítás ünnepén Szent István király emléke előtt tisztelgett Székesfehérvár a Nemzeti Emlékhelyen is. Az Osszáriumnál dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet, amelyben felhívta a figyelmet az államalapító király és a keresztény kultúrkör értékrendjére, a múlt, a vallás, a hagyományok megőrzésének fontosságára.

A megemlékezést követően a résztvevők csatlakoztak a 21 óriásbábbal, hagyományőrző csapatokkal és régi zene együttesekkel induló Fehérvári királyok menetéhez, majd közösen sétáltak át a Szent István térre, ahol az augusztus 20-i programok ünnepi közgyűléssel folytatódtak.
A díszközgyűlés kezdetén a Fehérvár fanfár hangzott el a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar előadásában, majd a résztvevők közösen énekelték el a Himnuszt. Ezt követően az ünnepi hangulatot megidéző műsorban Gizella királyné fohásza hangzott el István királyhoz, melyet Matuz János, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ művészeti intendánsa állított össze a Zsoltárok könyve szövegei alapján. A szövegrészleteket Kneifel Nóra, a 2019-es Versünnep győztese mondta el. A fohász alatt Bach G-dúr cselló szvitjének Menuet tételét Kárász András Péter, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar szólócsellistája előadásában hallhatták a résztvevők. Az ünnepi műsort követően dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere mondta el ünnepi beszédét, majd átadták a Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata által alapított önkormányzati díjakat és kitüntető címeket, melyekkel a Közgyűlés az élet különböző területein, Székesfehérvárért sokat tett polgárok munkáját ismeri el.
Szörényi Levente és Bródy János István, a király című rockoperájának rendkívül látványos koncertváltozata zárta az augusztus 20-i ünnepi programokat Székesfehérváron. A Zichy-színpad előtt óriási közönség énekelte együtt a szereplőkkel – Feke Pállal, Szomor Györggyel, Serbán Attilával, Sándor Péterrel, Herczeg Flórával, Simon Boglárkával és Novák Péterrel – a rockopera legnagyobb slágereit.

Fotó: Lőrincz Miklós, Turáni-Kerkay Zita, Molnár Artúr (ÖKK), Simon Erika (ÖKK)
További képek: Székesfehérvári Királyi Napok

Támogatók