Megtartották az olvasópróbát

A jubileumi 10. Koronázási Szertartásjáték olvasópróbájával kezdetét vette az utolsó Árpád-házi király, III. András életét feldolgozó Az utolsó aranyágacska című gigaprodukció. Augusztus 8-án délelőtt a Nemzeti Emlékhelyen (amely egyúttal helyszíne is az előadásnak) egy szál virággal és főhajtással tisztelegtek az alkotók. Ezt követően a kompánia átvonult a Szent István Király Múzeum Rendház épületébe, ahol az olvasópróbával megkezdődött a munka. Az előadást augusztus 19-én, 20-án és 21-én láthatja a közönség a Székesfehérvári Királyi Napok keretében.

A Nemzeti Emlékhelyen az alkotók az Osszárium előtt egy szál virággal emlékeztek meg az Árpád-ház tagjairól. A Vörösmarty Színház igazgatója, dr. Szikora János felidézte, hogy a szertartásjátékok az elmúlt tíz évben mintegy 300 évet öleltek fel és kilenc király élettörténetét mutatták be. Mivel elég kevés írásos emlék maradt fenn, így az alkotó fantázia és a képzelet nagyobb szerepet kapott, hogy megjelenítse színpadon az uralkodói családok sorsát.
Az olvasópróba ezúttal egy különleges helyszínen, a Szent István Király Múzeumban volt, ahol a Királyok és szentek – Az Árpádok kora kiállítás is látható. A tárlat és a szertartásjáték több ponton is összekapcsolódik, de nagyon erős szál, hogy a kiállítás utolsó helyiségében Árpád-házi Boldog Erzsébet sírfedele látható, míg a darabban III. András életét lányának, Erzsébetnek a visszaemlékezésein keresztül ismerhetjük meg – hívta fel a figyelmet a rendező, dr. Szikora János.
A X. Koronázási szertartásjáték, a III. András – Az utolsó aranyágacska főbb szerepeiben Sarádi Zsoltot (III. András), Varga Lilit (Boldog Erzsébet), Sághy Tamást (II. András), Ballér Biankát (Estei Beatrix), Mihályi Győzőt (Lodomér, váradi püspök) és Varga Gabriellát (Morosini Tomasina) láthatja a közönség. A színpadon megjelenő közel kétszáz fős szereplőgárda tagjai a Vörösmarty Színház művészei mellett a város színjátszói, kórusai és a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei Színjátszó Táborának húsz résztvevője. Az előadást augusztus 19-én, 20-án és 21-én láthatja a közönség a Székesfehérvári Királyi Napok keretében.
Forrás: Vörösmarty Színház

Támogatók