Hozzánk érkezik a világ

A XXIII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválon a házigazda Alba Regia Táncegyüttes idén kilenc külföldi tánccsoportot lát vendégül Székesfehérváron.

A meghívott együttesek:
    Baskír Köztársaság / Folk dance group "DUSTAR"
    Bulgária / Folk dance group "ZARYA"
    Csehország / Folklore group "ROSENKA"
    Franciaország / "LOU TRELUS ISTRES" Danses et Musiques de Provence
    Görögország / "ALONAKI"
    India / "RAAGA" Cultural Group of Performing Art
    Indonézia / LISES STKIP
    Mexikó / Ballet Folklórico "GUIJARRO"
DUSTAR

Az 1982-ben alapított néptáncegyüttes három csoportból áll és összesen száz emberből. Az együttes rendszeres díjazottja számos városi, országos és külföldi fesztiválnak is. Táncaik autentikus néptáncukkal telítettek, izgalmas trükkökkel színesítve. A csoporttagok életkora 14 és 22 éves kor között mozog. Mind tanuló vagy dolgozó emberek, akik emellett szentelik életüket a táncnak.

ZARYA

A ZARYA néptáncegyüttest Tsolo Tsolov, az együttes első művészeti vezetője és koreográfusa alapította 1963-ban, amihez később számos zenész és hivatásos művész csatlakozott. Az együttest vezetője és koreográfusa 2017 óta Ivaylo Dimitrov. Az csapat 2005-ben felvételt nyert a bulgáriai CIOFF szekció tagjai közé, és ezt a pozíciót a különböző életkorú és foglalkozású táncosok kemény munkájának hála, az együttesnek azóta is sikerült megtartania. A táncosok az évek során több száz koncerten és fesztiválon vettek részt Bulgáriában és világszerte is, amik nagy részén különböző díjakkal gazdagodtak. Az együttes Bulgária minden néprajzi régióját bemutató repertoárt állított össze hagyományos táncaikból, köztük az ország leghíresebb koreográfusai által összeállított produkciókkal.

ROSENKA

A Rosenka Néptáncegyüttes Csehország legjelentősebb néptánccsoportjai közé tartozik. Bemutatott táncaikat két részre oszthatjuk. Táncaik egy részét a hagyományos cseh és a határon túli, szlovák eredetű táncok alkotják. Ezeket színesítik, az általuk legalább ugyanennyire fontosak tartott, humoros, játékos táncszínházi koreográfiáik. Különböző nemzetközi néptánc fesztiválok és néprajzi események rendszeres fellépői. Tehetségük bemutatására lehetőségük adódott eddig többek között Olaszországban, Portugáliában, Szlovákiában, Németországban, Spanyolországban és Szlovéniában.

LOU TRELUS

Az együttes a dél-franciaországi Istresből érkezett, és provance-i táncokat adnak elő. Nagyon lelkesek és elhivatottak hagyományos táncaik és zenéik más nemzetekkel való megismertetésében. Az összesen 35 táncosból és zenészből álló csoport színes és változatos műsorral és különböző jellegzetes viselettel érkezik városunkba. Érdekesség, hogy a táncosokat kísérő zenészek egyszerre két hangszeren is játszanak, a „galoubet”-en, ami egy kis fuvolaszerű hangszer, valamint a „tambourin”-on, ami pedig egy nagy dob. Az elmúlt években előadásaikkal eljutottak, többek között Oroszországba, Bulgáriába, Olaszországba, Németországba, Belgiumba, Lengyelországba, Törökországba és Brazíliába.

ALONAKI

A görög Alonaki kulturális egyesületet 1985-ben alapították Halkidán, egy szigeten, Athén közelében. Az egyesület célja, hogy segítsen megőrizni és továbbadni örökségüket, a görög nemzeti táncokat és zenéket. Összetételük életkorilag széles skálán mozog és több mint 500 tagot számlálnak. Az egyesület elnöke Dimitris Lianostathis professzor. A hozzánk érkező táncegyüttes 20 és 30 év közötti fiatal nőkből és férfiakból áll. Görögország különböző régióinak táncát alkalmuk nyílt már bemutatni Máltában, Franciaországban, Romániában, Bulgáriában, Mexikóban, Csehországban, Portugáliában és számos saját belföldi fesztiváljukon is.

RAAGA

A 2008 óta fenn álló együttes alaptevékenységei a következő generáció tanítása és az előadóművészet. Hazai és nemzeti szinten is ismert, visszatérő fellépői számos néptáncfesztiválnak. Jártak már többek között Franciaországban, Cipruson, Spanyolországban, Olaszországban és az USA-ban.

LISES STKIP

Az együttes körülbelül hatvan főt számlál, akik mind tanulók. Ők táncosok, zenészek és az együttes munkáját segítő munkatársak. Hazai és külföldi fesztiválok visszatérő fellépői. Előadásaikon Indonézia különböző régióinak autentikus népzenéjével és néptáncával kápráztatják el a publikumot.

GUIJARRO

Az 1993-ban alakult néptáncegyüttes kezdetben középiskolai tanulókból állt és iskolai rendezvényeken léptek fel. Vezetőjük és koreográfusuk Jorge Guijarro Martinez professzor, aki azóta is összetartja az együttes működését. Rendszeres fellépői Mexikónak és több külföldi országnak is. Céljuk minél jobban megismerni és megőrizni gyökereiket, valamint világszerte terjeszteni a mexikói kultúrát. A néptáncegyüttes több szerkezeti változáson is átesett az évek során. Középiskolai csapatból kiemelkedően teljesítő együttessé nőtte ki magát, számos rangos mexikói versenyen bizonyítva. A táncosokat a szintén nemzetközi hírnevű El Arado zenekar kíséri. A nézők egy nagyszerű zenészi kísérettel kiegészített táncegyüttest láthatnak a színpadon.

Támogatók