Véget ért a néptáncfesztivál

Véget ért a Székesfehérvári Királyi Napok keretében megrendezett XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál. Ma este valamennyi táncegyüttes és a házigazda albások részvételével a Táncháztól indult a hagyományos felvonulás, amely a Belvárost és annak környékét érintve a Zichy színpadig tartott. A fergeteges záró gálát tömegek kísérték figyelemmel a nézőtérről és a Hotel Magyar Király előtti térről. 

Az Nemzetközi Néptáncfesztivál több mint két évtizede szerves részét képezi az államalapításhoz kapcsolódó ünnepi programoknak Székesfehérváron. Az elmúlt 23 évben 60 ország 150 együttesének mintegy 5000 szereplője táncoltatta meg a királyi várost. Idén is roppant színes volt a kínálat, a világ számos pontjáról érkeztek résztvevők. A Baskír Köztársaságot a Dustar, Bulgáriát a Zarya, Csehországot a Rosenka, Franciaországot a Lou Trelus képviselte, míg Görögországból az Alonaki, Indiából a Raaga, Indonéziából a Lises Stkip és Mexikóból a Guijarro táncegyüttes vett részt a programban. A szombati megnyitót királyi gyermekjátszók, királyi játékterek, térzenés programok, esti gálák és éjszakába nyúló nemzetközi folkestek követték. Szerdán este parádés záró programmal ért véget a fesztivál.
A hagyományos felvonulás a házigazda Alba Regia Táncegyüttes vezetésével, valamennyi nemzetközi csoport részvételével a Táncházból indult, majd a Malom utca – Mészöly Géza utca – Mátyás király körút – Alba Pláza – Liszt Ferenc utca – Városház tér – Fő utca útvonalon haladt végig. A csoportok a Belvárosban meg-megálltak, és „táncszigeteket” alkotva mulattatták a közönséget. Útjukat végigkísérte az érdeklődők tömege, a gálának helyet adó Zichy színpadnál, a csordultig megtelt nézőtérről pedig hatalmas tapssal üdvözölték a táncosokat. „A tánc arra tanít, hogy tiszteljük a másfajta embereke
t. A tánc segít, ha háborog az ember lelke, vagy éppen ha nagyon jókedve van. Tánc közben megszűnik a világ, nem létezik más, csak a zene, a mozdulat és a megnyugvás.” – hangsúlyozta bevezető gondolataiban Kneifelné Laczkó Krisztina, a fesztivál műsorvezetője.
Az elmúlt napok világkörüli táncos utazásának zárásaként a csoportok tízperces blokkokban búcsúztak a királyi várostól, és köszönték meg Székesfehérvár vendégszeretetét, a fesztiválszervezők odaadó, kitartó munkáját..

Támogatók