XXIII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál

A Fejér megyei tánccsoportok interaktív bemutatói után 18.00 órakor a Belvárosban felvonulással, utcatánccal és 19.00 órakor a Zichy színpadon a hagyományos nyitógálával kezdődött a XXIII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál.

23 év, 72 ország, 180 együttes és közel 5500 fellépő a Székesfehérvári Királyi Napok XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál mérlege. 2018-ban a koronázóvárosban, a házigazda Alba Regia Táncegyüttes 8 ország hagyományőrző együttesét és számos hazai művészt lát vendégül az augusztus 11-15-ig tartó néptáncfesztivál keretében.
A rangos táncfesztivált, ahogy mindig, idén is flashmobos felvonulással nyitották meg az együttesek, akik az Alba Pláza - Városház tér - Mátyás király körút útvonalon végighaladva, országaik hagyományos táncával és zenéjével invitálták a közönséget egészen a Zichy- színpadig, hogy ízelítőt nyújtsanak az elkövetkezendő pár nap belvárosi és Táncházban rendezett programjaira. A színpadon az együttesek felvonulása után, dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte mind a táncosokat, mind a nézőtéren helyet foglalókat. A polgármester a nézőknek jó szórakozást kívánt, nemcsak a néptáncfesztivál, hanem az egész Székesfehérvári Királyi Napok idejére, az ide érkezőket pedig kérte, hogy vigyék hírül hazájukba az egykori koronázó város jóhírét.
A Zichy-színpadon elsőként a Baskír Köztársaság 1982-ben alapított, 100 tagot számláló DUSTAR csoportja mutatkozott be, akiktől lágy dallamokra eljárt, virágokat megidéző női táncokat, majd energikus, szerelmi háromszöget bemutató, páros táncot láthatott a közönség.
Bulgária ZARYA táncegyüttese követte a sort, akik 2005b óta a bolgár CIOFF-szekció tagjai, akiktől az első este 3 táncot felölelő csokrot láthatott a nagyérdemű. A lendületes férfi, az aratást bemutató táncokat női táncokat egy autentikus bolgár párostánc követte.
A Nemzetközi Néptáncfesztivál szinte állandó vendége Franciaország valamely régiójának hagyományőrző csoportja, ez idén sincs másképp: a dél-franciaországi LOU TREULES táncosai egy XIX. századi provance-i bálba repítették a nézőket az első bemutatkozásuk alkalmával.
A díszes, élénkszínű ruhákban, a saját társadalmi sokszínűségüket bemutató, Indiai RAAGA kulturális és előadócsoport egy autentikus körtánccal lépett fel. A táncosokat egzotikus énekszóval egy 6 tagú zenekar kísérte.
A rövid ázsiai kalandozás után a Görögországból érkezett ALONIKI táncosai ismét Európába kalauzolták vissza a nézőket, akik az Égei-tenger vidékéről görög lánctáncokat mutattak be.
Az idei év talán legkülönlegesebb együttese, a Mexikóból érkezett GUIJARRO néptánccsoport üde színfolt a fesztiválon fellépők között, hiszen az amerikai kultúra képviselőitől igazi azték harci táncnak lehettek tanúi a nézők. A színpadon az őserdőben élő törzsek harcok előtti életképe elevenedett meg. A táncosok bemutatták az extatikus hangulatot, példázták a harcosok fegyelmét, szigorát és megidézték az ősi isteneket, a sikeres csatára készülve.
Utolsó előttiként Csehország ROSENKA csoportja lépett színpadra, akik vérpezsdítő európai dallamokra, férfi verbunkot, lassú és friss csárdást, majd páros forgatóst jártak.
Az estét természetesen a méltán sikeres házigazda, az Alba Regia Táncegyüttes zárta, akiktől új koreográfiájukat, Küküllő-menti táncokat láthattunk a Galiba Zenekar kíséretében.
Az este a színpadi program befejeztével még nem ért. véget, a Táncházban Folkjammal folyatódott, fergetes hangulatú programmal.

Támogatók