Koronázási Ünnepi Játékok – 2023

Kalandokkal teli, izgalmas időutazás a középkorba – ezt ígéri a Koronázási Ünnepi Játékok három napja 2023. augusztus 18–20. között. Audienciát tart a királyi óriásbáb-család, lovagok bajvívnak, zenészek muzsikálnak, mesterek szorgoskodnak az utcán, a középkori piacon kofák és korhelyek hangoskodnak, boszik és jósok csalogatnak jövőbe látni, esténként tűzzsonglőrök varázsolnak fényt az éjszakába.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

KORONÁZÁSI ÜNNEPI JÁTÉKOK
2023. augusztus 18–20. 

Kérjük, kísérjék figyelemmel online felületeinket, a műsort folyamatosan frissítjük!

A programok ingyenesek, a belépődíjas rendezvényeket jeleztük. A műsorváltoztatás jogát a szervezők fenntartják.

 A Székesfehérvári Királyi Napok Facebook-oldala  »

MINDHÁROM NAPON, 10.00–19.00

KÖZÉPKORI PIACTÉR – Vásári életképek, piaci perpatvarok, kofák, komédiások, mutatványosok; játékok, interaktív előadások a közönség bevonásával (Városház tér)

TÖRTÉNELMI ÖLTÖZŐ – Gyöngyös-gombos, suhogó selymek, fényes lovagi öltözékek várják viselőiket! (Városház tér)

MAGYAR HAGYOMÁNYŐRZŐ FAMŰVESEK – Fúrjon, faragjon, fűrészeljen: ismerje meg a famegmunkálás hagyományos kéziszerszámait! (Városház tér)

MESTERSÉGEK „UTCÁJA” – Érmeverés, nemezelés, kosárfonás papírvesszővel, papírmerítés, kaligráfia: próbálja ki! (Fő utca)

JÓSOK ÉS BOSZORKÁNYOK SIKÁTORA – Kártyavetés, hörcsögjósda: egész napos foglalkozások Váradi Eszter Sárával, Keller Jánossal, Jónás Andival és Németh Mariann-nal (Szent János köz)

MESETÉR – Kézműves foglalkozások, színpadi műsorok, játékok kicsiknek és nagyoknak (Országzászló tér)

NÉPI JÁTÉKOK ÉS KÉZMŰVESSÉG – Sárkányűző varázskard, középkori zászló, korona, gyöngyös párta, lovacska, gyöngyös kistáska, szalagos-fonatos fejdísz. A szökőkút körül egész nap régi fajátékok várják a gyerekeket. (Varkocs-szobor)

LOVAGI TORNA – Fából épült, 30 méter hosszú ügyességi pálya ifjú lovagjelölteknek (Zichy liget)

HAGYOMÁNYŐRZŐK TÁBORA – Próbálja ki, hogyan éltek és harcoltak őseink! (Zichy liget)

ZENÉSZEK, GÓLYALÁBASOK, ZÁSZLÓFORGATÓK, TÁNCOSOK – A nagyérdemű közönség szórakoztatására középkori dallamokat játszó muzsikusok, gólyalábas komédiások, zászlóforgatók és középkori táncosok járják a belvárost három napon át.

ÁRPÁD-HÁZI ÁGBOGOZÓ és AZ ÁRPÁD-HÁZIAK NYOMÁBAN játék az óriásbáboknál, az Országzászló téren. A játékfüzetek elérhetőek a Virágórával szemben található információs faháznál.

BŐVEBBEN AZ ÁLLANDÓ PROGRAMOKRÓL »


AUGUSZTUS 18., PÉNTEK

10.00–19.00 Kézműves foglalkozások gyerekeknek (Országzászló tér és Varkocs-szobor)

10.00–19.00 Óriásbábok kiállítása (Országzászló tér)

10.00–18.00 Reneszánsz élet – Hétköznapok Beatrix udvarában. Test- és szépségápolás, öltözködés és kézimunka, udvari tevékenységek, konyhaművészet (Városház tér)

10.00 Keleti Szél zenekar (Városház tér)

10.00 Musica Historica együttes (Zichy liget)

10.00 Sub Rosa régizenei együttes (Országzászló tér)

10.30 Tabulatúra Régizene Együttes (Fő utca)

10.30 Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület (Zichy liget)

11.00 Ispotály – Kardvágástól a sebgyógyításig: középkori kórház (Zichy liget)

11.00 Bordó Sárkány Régizene Rend (Városház tér)

11.00 Musica Historica együttes (Mercure Székesfehérvár Magyar Király)

11.30 Gólyalábasok felvonulása (Fő utca)

11.30 Keleti Szél zenekar (Országzászló tér)

11.30 Fejér Baranta Hagyományőrző Sportegyesület (Zichy liget)

12.00 Pavane történelmi táncegyüttes (Zichy liget)

12.30 Tabulatúra Régizene Együttes (Országzászló tér)

12.30 Musica Historica együttes (Fő utca)

13.00 Sub Rosa régizenei együttes (Zichy liget)

13.30 Tabulatúra Régizene Együttes (Városház tér)

13.30 Pavane zászlóforgatók (Mercure Székesfehérvár Magyar Király)

14.00 Keleti szél zenekar (Mercure Székesfehérvár Magyar Király)

14.00 Kalandozó Komédium: Zsarátnok zsoldosai – tüzérségi tárlat (Zichy liget)

14.30 Magyar Királyi Kardforgatók Rendje (Zichy liget)

14.30 Pavane zászlóforgatók (Városház tér)

15.00 Kerekerdő – Paár Julcsi családi mesekoncertje, táncházzal (Országzászló tér)

Paár Julcsi énekest számos neves nép- és világzenei formáció tagjaként, vagy vendégeként ismeri a koncertközönség, több nemzetközileg is sikeres, toplistás album kapcsolódik a nevéhez, különleges hangszíne, zenei és előadói felkészültsége kiemeli produkcióit a többi közül. Kerekerdő című koncertjén megelevenedik a mesebeli táj, a varázslatos történet, melynek a hallgatóság is szerves részévé, szereplőjévé válik. Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisujjamnyi legény, akit úgy hívnak; Jancsi. Jancsi bármennyire is apró, álmait követve nyakába veszi a világot, és bejárja a Kerekerdőt. Bármerre téved különös lényekkel, furcsa emberekkel találkozik, de a dal bátorítja, a tánc továbbviszi útján. Közreműködnek: Paár Julcsi – ének, mese; Hegedűs Máté – hegedű; Könczei Bálint – brácsa, harmónika, Szabó Dániel – cimbalom; Bognár András – nagybőgő; Dajka Ilka – tánc; Csiki Gergely – tánc

15.00 Musica Historica együttes (Városház tér)

15.00 Sub Rosa régizenei együttes (Fő utca)

15.00 Bordó Sárkány Régizene Rend (Mercure Székesfehérvár Magyar Király)

15.00 Gólyalábasok felvonulása (Zichy liget)

15.30 Ostromjáték Szent László Vitézeivel (Zichy liget)

16.00 Bordó Sárkány Régizene Rend (Zichy liget)

16.30 Sub Rosa régizenei együttes (Városház tér)

16.30 Fehérvári Huszárok Egyesülete (Zichy liget)

17.00 I. András Király Lovagrend (Zichy liget)

17.00 Fabók Mancsi Bábszínháza: A háromágú tölgyfa tündére (Országzászló tér)

Sűrű erdő közepében gazból gyütt boszorkány őriz ódon tölgyfába zárott három tündérleányt. Fabók Mancsi meséje arról beszél, hogy éretlenke, de jó lelkületű királyi fiú mint szabadítja meg ezeket, mint veszejt el közülük kettőt, s mint szeret meg egyet halálosan. De kettejük boldogságára várni kell türelmesen: hiszen a gazból gyütt boszorkányt sem kell félteni! Ámító fondorlatossággal széjjel szakítja az egymásnak teremtetteket, a tündérleányt több ízben elveszejti, s haj, mi kegyetlenségeket nem mível! De, hogy a szép, szelíd, tartózkodó, s kezdetekben erőtlen tündérleány mint kap erőre, s az éretlenke királyi fiúból mint válik igaz, nyitott szemekkel élő királyi személy, s hogy kettejük fényes szerelme legyőzi-e a sötét fondorlatokat, azt csak azok láthatják, kik megtekintik az előadást.

17.00 Egyisten. – Álom-játék – előadják a Színművészeti Egyetem hallgatói bábok közreműködésével (Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert)

Egyetlen kérdés, mely örökre meghatározza egy nemzet sorsát: felvenni a keresztény vallást, vagy sem? A történelemkönyvek lapjairól jól ismerjük Szent István államalapító tevékenységét, ám édesapja, Géza fejedelem, már korábban megtette az első lépést a keresztény Magyarország felé. Komoly és jelentős döntést kellett meghoznia, az ilyen döntések pedig mindig áldozatokkal járnak, és akik ezeket a döntéseket meghozzák… nos, azok is csak emberek. Morális tépelődés a jövő és a múlt árnyaival, 40 percben. Írta és rendezte: Ferenczy-Nagy Boglárka, előadják: a Színművészeti Egyetem hallgatói a tavaly megismert három vállbáb közreműködésével.

17.00 Tabulatúra Régizene Együttes (Mercure Székesfehérvár Magyar Király)

17.30 Pavane zászlóforgatók (Városház tér)

17.30 Keleti Szél zenekar (Zichy liget)

18.00 Gólyalábasok előadása (Városház tér)

18.00 Bordó Sárkány Régizene Rend (Fő utca)

18.00 Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület (Zichy liget)

18.30 Pannon mesék – fejezetek Székesfehérvár és Estefán király életéből (Városház tér)

20.00 Mare Temporis tűzzsonglőrök (Városház tér)

20.30 Parádé – táncszínházi est egy felvonásban a Boban Marković Orkestar és a Székesfehérvári Balett Színház közreműködésével (Zichy-színpad) (Kedvezőtlen időjárás esetén az előadás elmarad.)

21.00 Lobbanáspont Tűzzsonglőr Egyesület (Városház tér)

21.30 Kertmozi: Amikor szerelembe estünk – mb. amerikai romantikus film, 94 perc, 2023 (12) (Bartók Béla tér) (Jegyvásárlás: www.baratsagmozi.hu) (Kedvezőtlen időjárás esetén a vetítés elmarad, a jegyárat visszafizetik.)


AUGUSZTUS 19., SZOMBAT

10.00–19.00 Kézműves foglalkozások gyerekeknek (Országzászló tér és Varkocs-szobor)

10.00–19.00 Óriásbábok kiállítása (Országzászló tér)

10.00–18.00 Reneszánsz élet – Hétköznapok Beatrix udvarában. Test- és szépségápolás, öltözködés és kézimunka, udvari tevékenységek, konyhaművészet (Városház tér)

10.00 NETZ-es Gyerekek – interaktív előadás zenével és tánccal (Országzászló tér)

A Netz Produkció egyedi társulat, amely professzionális táncosokból, zenészekből, illetve előadóművészekből alakult 2010-ben. A repertoár bőségét, sokszínűségét mutatja, hogy az egész estét betöltő előadásaik mellett interaktív gyerekműsorokat visznek színre, melyek bármely korosztály számára átdolgozhatóak. Az egyik legsokoldalúbb társaság műfajában a magyarországi kultúrpalettán. Céljuk a magas minőségi szórakoztatás. A Netz-es gyerekek műsorának lényege: nagy öröm, ha a felnőtt nem felejti el, hogy ő is volt gyerek, és még tud úgy örülni, nevetni, játszani, ahogy rég. Pláne, ha saját gyermekeivel teheti ezt meg!

10.00 Szent István Torna – bajvívó bajnokság két fegyvernemben: kard és pajzs versenyszám (Városház tér)

A középkori hagyományokat, tradíciókat felidéző bajvívó bajnokság Székesfehérvár belvárosában, a Városház téren. Két nap, két különböző fegyvernem: augusztus 19-én és 20-án a Magyar Buhurt Szövetség nyolc versenyzője méri össze tudását, végül mindkét napon bajnokot avatunk. Az érdeklődők kipróbálhatják a fegyvereket, megnézhetik a vérteket. Ha a Lovagregény téged is elvarázsolt, akkor itt a helyed!

10.00–17.00 A kard művészete – az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület bemutatói a Díszudvarban (Szent István Király Múzeum – Rendház)

Középkori fegyverek és viadalok testközelből a Szent István Király Múzeum Díszudvarán! Az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület történelmi európai harcművészeti interaktív bemutatója és foglalkozások az egyesület tagjaival.

10.00 Egy királylány sírja – múzeumpedagógiai foglalkozás a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusaival (Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert) (Kedvezőtlen időjárás esetén a program elmarad.)

A Szent István által alapított és a koronázási paláston is megörökített egykori koronázóbazilika története számos titkot rejt a látogatók előtt. Az élő szereplős történelmi foglalkozás keretében a Anjou-családból származó, Magyarországot európai nagyhatalommá tevő lovagkirály, Nagy Lajos király korába látogathatnak el az érdeklődők. Az időutazás során megismerkedhetnek a 14. századi épülettel, a korszak történelmével, és legfőképp a kor emberével. A foglalkozáson különleges szerepet kap egy királylány története.

10.00 Fejér Baranta Hagyományőrző Sportegyesület (Zichy liget)

10.00 Keleti Szél zenekar (Fő utca)

10.00 Bordó Sárkány Régizene Rend (Mercure Székesfehérvár Magyar Király)

10.30 Pavane zászlóforgatók (Mercure Székesfehérvár Magyar Király)

10.30 Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület (Zichy liget)

11.00 Fehérvári Huszárok Egyesülete (Zichy liget)

11.00 Musica Historica együttes (Fő utca)

11.00 Sanyi, én és a gyerekek – interaktív népmese kicsiknek és nagyoknak a Díszudvarban (Szent István Király Múzeum – Rendház)

11.30 Tabulatúra Régizene Együttes (Országzászló tér)

11.30 Magyar Királyi Kardforgatók Rendje (Zichy liget)

12.00 Bordó Sárkány Régizene Rend (Fő utca)

12.00 I. András Király Lovagrend (Zichy liget)

12.30 Ispotály – Kardvágástól a sebgyógyításig: középkori kórház (Zichy liget)

12.30 Sub Rosa régizenei együttes (Országzászló tér)

12.30 Musica Historica együttes (Városház tér)

13.00 Keleti Szél zenekar (Városház tér)

13.00 Tabulatúra Régizene Együttes (Fő utca)

13.30 Gólyalábasok előadása (Országzászló tér)

14.00 Pavane történelmi táncegyüttes (Országzászló tér)

14.00 Sub Rosa régizenei együttes (Fő utca)

14.00 Szent István torna – bajvívó bajnokság két fegyvernemben: hosszúkard versenyszám (Városház tér)

15.00 Musica Historica együttes (Fő utca)

15.00 Gólyalábasok vonulása (Zichy liget)

15.30 Tabulatúra Régizene Együttes (Fő utca)

15.30 Kalandozó Komédium: Zsarátnok zsoldosai – tüzérségi tárlat (Zichy liget)

16.00 Bordó sárkány – koncert és táncház (Országzászló tér)

A Bordó Sárkány zenekar saját meghatározása szerint „középkori világzenét” játszik. Az autentikus, magyar és európai középkori dalokat és táncokat ötvözik saját alkotói elképzeléseikkel. A középkori hangulatba ültetett Bordó Sárkány dalok a mai kor világzenei hangzásvilágához igazodó, táncra perdítő, erőteljes dinamikai felfogásban szólalnak meg. A zenekar XX. századi krónikás címmel jelentette meg negyedik stúdióalbumát 2021 augusztusában. A hangzást tekintve, a kizárólag akusztikus hangszerek és tradicionális feldolgozások miatt a régizenei sound továbbra is elvitathatatlan, de rengeteg rockos, néhol a klasszikus progresszív rockot idéző megoldást is hallhatunk, a mai fül számára fogyasztható köntösben. A zenekar tagjai: Dickman Roland (középkori duda és síp, blockflöte, moldvai furulya, ütőhangszerek, ének), Kiss Ernő (cister, mandocello), Fábi János (hegedű, középkori síp, középkori duda, ének), Szlama László (koboz, citera, középkori síp, ének), Szőke Miklós Márk (dobok, ütőhangszerek)

16.00 Pavane zászlóforgatók (Zichy liget)

16.00 Öreghegyi Mulatság – zenés, táncos műsorok, utcabál, kenyér- és boráldás, gyermekfoglalkozás (Bory tér) (Esőhelyszín: Öreghegyi Közösségi Ház)

16.30 Gólyalábasok vonulása (Fő utca)

16.30 Sub Rosa régizenei együttes (Városház tér)

17.00 Keleti Szél zenekar (Fő utca)

17.00 Középkori divatbemutató (Városház tér)

A bemutató Szelessné Csizmadia Márta iparművész reneszánsz ruháit, valamint a középkori élő sakk jelmezeit vonultatja fel. Az iparművész a viseletek tervezésénél figyelembe vette Magyarország különleges földrajzi és történelmi helyzetét: itt az itáliai reneszánsz divatjegyek keveredtek a kun és török kultúra jellegzetességeivel. Ahogy a népviseletben is kialakultak tájegységre jellemző öltözetek, úgy volt változatos a magyar reneszánsz viselet is, sok egyéni ötlettel gazdagítva. A középkori katonák viselete, fegyverzete nyomán készültek a középkori élő sakk jelmezei, amelyeket a bemutatón közelebbről is szemügyre vehetnek az érdeklődők. (Kedvezőtlen időjárás esetén a program elmarad.)

18.00 Egyisten. – Álom-játék – előadják a Színművészeti Egyetem hallgatói bábok közreműködésével (Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert)

Egyetlen kérdés, mely örökre meghatározza egy nemzet sorsát: felvenni a keresztény vallást, vagy sem? A történelemkönyvek lapjairól jól ismerjük Szent István államalapító tevékenységét, ám édesapja, Géza fejedelem, már korábban megtette az első lépést a keresztény Magyarország felé. Komoly és jelentős döntést kellett meghoznia, az ilyen döntések pedig mindig áldozatokkal járnak, és akik ezeket a döntéseket meghozzák… nos, azok is csak emberek. Morális tépelődés a jövő és a múlt árnyaival, 40 percben. Írta és rendezte: Ferenczy-Nagy Boglárka, előadják: a Színművészeti Egyetem hallgatói a tavaly megismert három vállbáb közreműködésével.

17.00 Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület (Zichy liget)

17.30 Ostromjáték Szent László Vitézeivel (Zichy liget)

18.00 Musica Historica együttes (Fő utca)

18.00 Pavane zászlóforgatók (Városház tér)

18.30 Pannon mesék – fejezetek Székesfehérvár és Estefán király életéből (Városház tér)

20.00 Charlie koncert (Zichy-színpad) (Kedvezőtlen időjárás esetén a koncert elmarad.)

20.00 Aserdus Tűzzsonglőr Társulat (Városház tér)

21.00  Korona-túra – Kalandozás a koronázási szertartásjátékok varázslatos birodalmában (Aranybulla-emlékmű) (Regisztráció: www.vorosmartyszinhaz.hu)

A produkcióban a nézők azokba az érdekes eseményekbe pillanthatnak be, amelyek megelőzték, illetve követték egykor a koronázások templomi ceremóniáját. Öt stáción át vezetett a király útja: a Királykút, a királyi palota, a préposti palota, a Szent Péter-templom és végül Szent Márton temploma voltak ennek a beavatási rítusnak az állomásai. Az épületek és a történetek nyomába ered 17 határon túlról érkezett diák, akik a Rákóczi Szövetség szervezésében immár hat éve rendszeres résztvevői a Koronázási Szertartásjátékoknak: Szikora János rendező irányításával és a Vörösmarty Színház színészei segítségével megidézik azokat a történeteket, amelyeket ezekhez az eseményekhez kötött az emlékezet. A helyszín ugyancsak a történelmet idézi: a Csúcsos-hegy Aranybulla-emlékművének varázslatos környezetében kialakított 150 fős szabadtéri színpad várja az érdeklődőket. A részvétel ingyenes, regisztrálni a www.vorosmartyszinhaz.hu honlapon lehet.

21.30 Kertmozi: Putifár tanár úr – mb. francia vígjáték, 90 perc, 2023 (12) (Bartók Béla tér) (Jegyvásárlás: www.baratsagmozi.hu) (Kedvezőtlen időjárás esetén a vetítés elmarad.)


AUGUSZTUS 20., VASÁRNAP

9.00–10.00 Szent István Torna – bajvívó bajnokság két fegyvernemben: kard és pajzs versenyszám – első rész (Városház tér)

A középkori hagyományokat, tradíciókat felidéző bajvívó bajnokság Székesfehérvár belvárosában, a Városház téren. Két nap, két különböző fegyvernem: augusztus 19-én és 20-án a Magyar Buhurt Szövetség nyolc versenyzője méri össze tudását, végül mindkét napon bajnokot avatunk. Az érdeklődők kipróbálhatják a fegyvereket, megnézhetik a vérteket. Ha a Lovagregény téged is elvarázsolt, akkor itt a helyed!

10.00–19.00 Kézműves foglalkozások gyerekeknek (Országzászló tér és Varkocs-szobor)

10.00–19.00 Óriásbábok kiállítása (Országzászló tér)

10.00–17.00 Rozetta: A rózsa szimbóluma – múzeumpedagógiai foglalkozás a  Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusaival a Díszudvarban (Szent István Király Múzeum – Rendház)

10.00 Kovácsovics Fruzsina családi koncertje (Országzászló tér)

Kovácsovics Fruzsina az első Csillag születik műsor döntőse volt. Két sikeres, felnőtteknek szóló album után döntött úgy, dalaival ezentúl a gyerekeket szeretné szórakoztatni. A legkisebbeknek szóló két lemeze kedvező fogadtatásra talált: a zenei szakma mindkét albumot az Év Gyermek Albumának választotta és Fonogram-díjjal jutalmazta. Fruzsi az éneklés mellett óvodapedagógusként dolgozik, így élete fontos szereplői a gyerekek. Koncertjein derűs, interaktív utazásra hívja a kicsiket (és a gyermeklelkű felnőtteket): a nézőtér játszótérré változik, van közös táncolás és éneklés, Fruzsi bemutatja a legérdekesebb madarakat, bevezet a hangszerek különleges világába, énekel a horgászás rejtelmeiről, egy barkácsoló denevérről és egy meg nem értett légyről, megtanítja a pingvintáncot, és elmeséli azt is, mi mindenre jó a hepperedeppe-heppendre varázsige.

10.00 Magyar Királyi Kardforgatók Rendje (Zichy liget)

10.00 Sub Rosa régizenei együttes (Fő utca)

10.00 Musica Historica együttes (Mercure Székesfehérvár Magyar Király)

10.30 I. András Király Lovagrend (Zichy liget)

10.30 Szent István-napi ünnepi szentmise (Szent István-székesegyház)

11.00 Keleti Szél zenekar (Fő utca)

11.00 Pavane történelmi táncegyüttes (Országzászló tér)

11.00 Bordó Sárkány Régizene Rend (Zichy liget)

11.30 Sub Rosa régizenei együttes (Országzászló tér)

11.30 Musica Historica együttes (Fő utca)

11.30 Ostromjáték Szent László Vitézeivel (Zichy liget)

12.00 Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület (Zichy liget)

12.00 Szent István Torna – bajvívó bajnokság két fegyvernemben: kard és pajzs versenyszám – második rész (Városház tér)

12.30 Pavane zászlóforgatók (Városház tér)

12.30 Gólyalábasok  felvonulása (Országzászló tér)

12.30 Keleti Szél zenekar (Zichy liget)

13.00 Sub Rosa régizenei együttes (Zichy liget)

13.00 Musica Historica (Városház tér)

13.00 Bordó Sárkány Régizene Rend (Országzászló tér)

13.30 Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület (Zichy liget)

14.00 Szent István Torna – bajvívó bajnokság két fegyvernemben: hosszúkard versenyszám (Városház tér)

14.00 Keleti Szél zenekar (Országzászló tér)

14.00 Gólyalábasok felvonulása (Fő utca)

14.00 Pavane zászlóforgatók (Zichy liget)

14.30 Bordó Sárkány Régizene Rend (Fő utca)

14.30 Fehérvári Huszárok Egyesülete (Zichy liget)

15.00 Fejér Baranta Hagyományőrző Sportegyesület (Zichy liget)

15.30 Ispotály – Kardvágástól a sebgyógyításig: középkori kórház (Zichy liget)

16.00 Kalandozó Komédium: Zsarátnok zsoldosai – tüzérségi tárlat (Zichy liget)

16.00 Masni és Pocó – Mihályi Réka családi koncertje (Országzászló tér)

A Fonogram-díjas énekesnő, Mihályi Réka jó ismerőse a közöségnek. A Masni és Pocó című produkcióban szereplő dalok szórakoztató szövegei és a profi, zenei aláfestés jó kikapcsolódást ígér a kisgyermekes családok számára. Az előadást két bábművész, Szabados Böbe és Szilner Olivér közjátéka kíséri.

16.20 Pannon Fabeln – Stephan, Ungarns erster König (a Pannon mesék német és magyar nyelvű előadása) (Városház tér)

16.30 Fehérvári királyok menete – történelmi felvonulás az óriásbáb-család 23 tagjával, hagyományőrzőkkel, korhű ruhába öltözött régizenészekkel, önkéntesekkel (Koronás Park – Városház tér – Szent István tér) (Kedvezőtlen időjárás esetén a program elmarad.)

A Székesfehérvári Királyi Napok egyik legkedveltebb eseménye a 23 tagú óriásbáb-család felvonulása. A látványos, színes menetben az óriáskirályokat hagyományőrző csapatok tagjai és régizenei együttesek kísérik a belvároson át az ünnepi közgyűlés helyszínéig. A rendezvény jelképének számító királyi óriásbáb-család tagjai a Koronázási Ünnepi Játékok három napja alatt is jelen lesznek az Országzászló téren.

16.30 Gólyalábasok előadása (Zichy liget)

17.00 Tiszteletadás Szent István szarkofágjánál – ünnepi beszédet mond dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke (Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert)

18.00 Ünnepi közgyűlés – ünnepi beszédet mond és Székesfehérvár kitüntetéseit átadja dr. Cser-Palkovics András polgármester (Szent István tér) (Esőhelyszín: Városháza, Díszterem)

20.00 Bánk bán – az opera koncertszerű előadása az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közreműködésével (Zichy-színpad) 

21.00 Lobbanáspont Tűzzsonglőr Egyesület (Városház tér)

 
 

AZ ÁLLANDÓ PROGRAMOKRÓL RÉSZLETESEN: 


MESETÉR

Országzászló tér

Az Országzászló tér a gyerekek kedvére Mesetérré alakul: zenés, mesés előadások, táncházak és játékok szórakoztatják majd a legkisebbeket három napon keresztül az óriásbábok társaságában. Paár Julcsi Kerekerdő mesekoncertje, Fabók Mancsi Bábszínháza, a Bordó Sárkány koncertje és táncháza, Kovácsovics Fruzsina és Mihályi Réka műsora, valamint a Netz-es Gyerekek családi örömzenéje és örömtánca kicsiknek és nagyoknak is jó élmény lesz. A kézműves foglalkozásokon korona, karkötők, fejdíszek, ékszerek, fátyol, lovacska, illatbatyu és levendulás illatzsákok készülnek, lesz lúdtollal írás, iniciálé készítés és bőrözés is.

Színpadi programok:

Augusztus 18., péntek

10.00 Sub Rosa régizenei együttes | 11.30 Keleti Szél zenekar | 12.30 Tabulatúra Régizene Együttes | 15.00 Kerekerdő – Paár Julcsi családi mesekoncertje, táncházzal | 17.00 Fabók Mancsi Bábszínháza: A háromágú tölgyfa tündére

 Augusztus 19., szombat

10.00 NETZ-es Gyerekek – interaktív előadás zenével és tánccal | 11.30 Tabulatúra Régizene Együttes | 12.30 Sub Rosa régizenei együttes | 14.00 Pavane történelmi táncegyüttes | 16.00 Bordó Sárkány – koncert és táncház

Augusztus 20., vasárnap

10.00 Kovácsovics Fruzsina családi koncertje | 11.00 Pavane történelmi táncegyüttes | 11.30 Sub Rosa régizenei együttes | 12.30 Gólyalábasok felvonulása | 13.00 Bordó Sárkány Régizene Rend | 14.00 Keleti Szél zenekar | 16.00 Masni és Pocó – Mihályi Réka családi koncertje

 

ÁRPÁD-HÁZI ÁGBOGOZÓ és AZ ÁRPÁD-HÁZIAK NYOMÁBAN

Országzászló tér

A rendezvény jelképének számító királyi óriásbáb-család tagjai mindhárom napon az Országzászló téren fogadják az „alattvalókat”: délelőtt 10 órától este hétig Géza fejedelem és a felesége, Sarolt, Szent István és felesége, Boldog Gizella, fiuk, Szent Imre herceg, Asztrik püspök, Szent László és felesége, Adelheid, lányuk Piroska, I. Géza, Salamon király, Könyves Kálmán, Álmos herceg, II. István és II. (Vak) Béla, III. Béla és felesége, Antiochiai Anna, II. András és lánya, Szent Erzsébet, IV. Béla és lánya, Szent Margit, IV. (Kun) László és az utolsó Árpád-házi uralkodó, III. András várja a látogatókat.

Azoknak, akik közelebbi ismeretséget is szeretnének kötni a 23 tagú óriásbáb-család tagjaival, két játékot is ajánlunk. Az elmúlt években nagy sikert aratott az Árpád-házi ágbogozó – a családfakutató játéknak kortól függetlenül bárki részese lehet. A bábok melletti táblákon fontos információkat találnak az érdeklődők, amelyek segítenek „kibogozni” a családi kapcsolatokat, hogy szépen sorban megismerkedjünk az egész családdal – a matricagyűjtő játék végére mindenkiről kiderül, ki milyen rokonságban állt a másikkal és milyen szerepe volt a történelemben. Legalább ilyen szórakoztató Az Árpád-háziak nyomában című játékunk is, amellyel ugyancsak játékos formában szerezhetünk történelmi ismereteket az uralkodó család tagjairól.

A füzeteket az Országzászló téren és az információs faházban találják meg.

 

SZABAD A VÁSÁR! – KÖZÉPKORI PIAC ÉS VÁROSI ÉLET

Városház tér

Középkori sokadalom a Szabad Színházzal, benne: piaci perpatvarok, vásári életképek, pergő nyelvű kofák és borvirágos pofák, ravasz kalmárok és rémhírkeltő pletykások, korhely komédiások és dévaj mutatványosok, léhűtő igricek és naplopó bikficek, megszállottak és mániások, tolvajok, javasasszonyok, bűbájosok, lidérclátók, csodatévő latrok, öngyógyító felcser és középkori tébolydája, ördögűző ismeretterjesztő előadások, középkori tippek-trükkök fertőtlenítésre, Szent László-fű, sárkányfű és járványmaszk árusítása. Ünnepi boszorkányos vízi- és légiparádé, vízfakasztás, szomj-oltópont kialakítás, rekvizítum- és kegytárgykiállítás, múltba nézés, jövőbe tekintés. Kocsmai tivornya, tolvajkergetés, perpatvar oszlatás, pellengérre állítás, középkori bíráskodás, helyi ítéletalkotás, ember- és asszonyfaragó műhelyek.  

Játékok: zsákrakás, rőzsehordás, ördögjárás, sorsjátékok, medvetáncoltatás, vásári játékok.

Korcsma színház – csapszék pódium: interaktív előadások a közönség bevonásával, arczoskodó versennyel, vásári konzultációval, bűbájfokozó ételekkel és italokkal, valamint mesterséges tintalligencia és csuklás elhárító kísérletekkel. 

Esténként Pannon mesék – fejezetek Székesfehérvár és Estefán király életéből, középkori életképekben.

 

RENESZÁNSZ ÉLET HÉTKÖZNAPOK BEATRIX UDVARÁBAN

Városház tér, csak pénteken és szombaton

A reneszánsz korba viszi el a látogatókat a Koronázási Ünnepi Játékok első két napján a Mare Temporis csapata. A reneszánszban az eszménykép a fiatal szépség volt, ezért a nők minden tőlük telhetőt megtettek annak érdekében, hogy a fiatalságukat, vagy legalábbis annak a látszatát minél jobban megőrizzék. De hogyan zajlott a fürdés, testápolás a 15. században, és milyen praktikákat használtak, hogy a hajuk aranyszőke legyen és a bőrük hófehér? A különböző kenőcsök, porok és szépítőszerek felfedezése a 21. századi nőknek is sok érdekességet kínál. A szépítkezés nem ér véget a test ápolásánál, így betekintést kaphatunk az 1480–90-es évek itáliai divatjába is, legyen szó nemeshölgyekről, polgárasszonyokról vagy szolgálókról.

Zene és tánc? Játékok? A reneszánsz a vidámság kora gyereknek és felnőttnek egyaránt. A csapat tagjai síppal, dobbal, fürge lábbal mutatják be, hogyan mulattak kicsik és nagyon, gazdagok és szegények. Aki pedig megfáradt, elméjét is tornáztathatja a korabeli társasjátékok segítségével.

Az udvari élethez persze kellett étel és ital, konyhai eszköz is. Milyen fűszereket használtak? Mi volt Mátyás király kedvenc eledele? A látogatók megismerhetik a reneszánsz gasztronómia világát, amely napjaink ízlésének is megfelel.

 

JÓSOK ÉS BOSZORKÁNYOK SIKÁTORA

Szent János köz

Egész napos foglalkoztató programok Váradi Eszter Sárával, Keller Jánossal, Jónás Andival és Németh Mariann-nal.

A Boszi sikátorban a hagyományokhoz híven lesz kártyavetés, játékos szerelmi jóslás, a hörcsögök pedig már tanulják a varázsigét, hiszen ismét működik majd népszerű hörcsögjósdánk is! Azok, akik idén megfordulnak nálunk, két gyönyörű boszorkánytól saját, személyre szóló mesét is kaphatnak ajándékba. A kis boszorkánytanoncok csodaszép emlékkel térhetnek haza, ha elkészítik nálunk egyedi kézműves ajándékaikat. Akik szeretnének szintén boszorkány jelmezbe bújni, nálunk ezt is megtehetik egy fotó erejéig, utána pedig hűsítés gyanánt belekortyolhatnak az élet, vagy akár a bölcsesség vizébe is! A sok varázslat és bűbáj után pedig még szerencsehozó körtáncot is lejtünk a táncos lábú boszorkányjelöltekkel.

 

LOVAGI TORNA

Zichy liget

Az ifjú lovagok ebben az évben is kipróbálhatják magukat a fából épített, közel 30 méter hosszú lovagi ügyességi pályán. A lovagjelölteknek óvatos léptekkel, az akadályokat megkerülve kell végigküzdeni magukat a pályán, hogy a végén a várkapu lenyílhasson és hős vitézként ünnepelje a bátor jelentkezőt a város apraja és nagyja.

 

HAGYOMÁNYŐRZŐK TÁBORA – HARCÁSZATI BEMUTATÓK

Zichy liget

A tábori élet mindennapjainak bemutatása mellett látványos összecsapások is várják a látogatókat a Zichy ligetben: hangos ágyútűz, botokkal és karikás ostorral, kardokkal, szablyákkal és lándzsával vívott párbajok, íjászbemutatók keltik életre a múlt csatáit. A bátrabbak akár páncélt is ölthetnek, kézbe vehetik, ki is próbálhatják a korhű fegyvereket. Idén két újdonsággal is találkozhatnak itt a látogatók: az Ispotályban kiderül, hogy mi is történt a kardvágástól a sebek gyógyításig, Szent László Vitézeivel pedig akár ostromjátékot is játszhatnak majd a középkorba utazó látogatók.

AUGUSZTUS 18., PÉNTEK

10.30 Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület | 11.00 Ispotály – Kardvágástól a sebgyógyításig | 11.30 Fejér Baranta Hagyományőrző Sportegyesület | 14.00 Kalandozó Komédium: Zsarátnok zsoldosai – tüzérségi tárlat | 14.30 Magyar Királyi Kardforgatók Rendje | 15.30 Ostromjáték Szent László Vitézeivel | 16.30 Fehérvári Huszárok Egyesülete | 17.00 I. András Király Lovagrend | 18.00 Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület 

AUGUSZTUS 19., SZOMBAT

10.00 Fejér Baranta Hagyományőrző Sportegyesület | 10.30 Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület | 11.00 Fehérvári Huszárok Egyesülete | 11.30 Magyar Királyi Kardforgatók Rendje | 12.00 I. András Király Lovagrend | 12.30 Ispotály – Kardvágástól a sebgyógyításig | 15.30 Kalandozó Komédium: Zsarátnok zsoldosai – tüzérségi tárlat | 17.00 Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület | 17.30 Ostromjáték Szent László Vitézeivel

AUGUSZTUS 20., VASÁRNAP

10.00 Magyar Királyi Kardforgatók Rendje | 10.30 I. András Király Lovagrend | 11.30 Ostromjáték Szent László Vitézeivel | 12.00 Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület | 13.30 Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület | 14.30 Fehérvári Huszárok Egyesülete | 15.00 Fejér Baranta Hagyományőrző Sportegyesület | 15.30 Ispotály – Kardvágástól a sebgyógyításig | 16.00 Kalandozó Komédium: Zsarátnok zsoldosai – tüzérségi tárlat 

 

ZENÉSZEK, GÓLYALÁBASOK, ZÁSZLÓFORGATÓK, TÁNCOSOK

A nagyérdemű közönség szórakoztatására középkori dallamokat játszó muzsikusok, gólyalábas komédiások, zászlóforgatók és középkori táncosok járják a belvárost három napon át.

AUGUSZTUS 18., PÉNTEK

VÁROSHÁZ TÉR: 10.00 Keleti Szél | 11.00 Bordó Sárkány | 13.30 Tabulatúra | 14.30 Pavane zászlóforgatók | 15.00 Musica Historica | 16.30 Sub Rosa | 17.30 Pavane zászlóforgatók | 18.00 Gólyalábasok előadása | 18.30 Pannon mesék

FŐ UTCA: 10.30 Tabulatúra | 11.30 Gólyalábasok felvonulása | 12.30 Musica Historica | 15.00 Sub Rosa | 18.00 Bordó Sárkány

ORSZÁGZÁSZLÓ TÉR: 10.00 Sub Rosa | 11.30 Keleti Szél | 12.30 Tabulatúra

MERCURE SZÉKESFEHÉRVÁR MAGYAR KIRÁLY: 11.00 Musica Historica | 13.30 Pavane zászlóforgatók | 14.00 Keleti szél | 15.00 Bordó Sárkány | 17.00 Tabulatúra 

ZICHY LIGET: 10.00 Musica Historica | 12.00 Pavane történelmi táncegyüttes | 13.00 Sub Rosa | 15.00 Gólyalábasok felvonulása | 16.00 Bordó Sárkány | 17.30 Keleti Szél

 

AUGUSZTUS 19., SZOMBAT

VÁROSHÁZ TÉR: 12.30 Musica Historica | 13.00 Keleti Szél | 16.30 Sub Rosa | 18.00 Pavane zászlóforgatók | 18.30 Pannon mesék

FŐ UTCA: 10.00 Keleti Szél | 11.00 Musica Historica | 12.00 Bordó Sárkány | 13.00 Tabulatúra | 14.00 Sub Rosa | 15.00 Musica Historica | 15.30 Tabulatúra | 16.30 Gólyalábasok felvonulása | 17.00 Keleti Szél | 18.00 Musica Historica

ORSZÁGZÁSZLÓ TÉR: 11.30 Tabulatúra | 12.30 Sub Rosa | 13.30 Gólyalábasok előadása | 14.00 Pavane történelmi táncegyüttes | 16.00 Bordó Sárkány koncert és táncház

MERCURE SZÉKESFEHÉRVÁR MAGYAR KIRÁLY: 10.00 Bordó Sárkány | 10.30 Pavane zászlóforgatók

ZICHY LIGET: 15.00 Gólyalábasok felvonulása | 16.00 Pavane zászlóforgatók

 

AUGUSZTUS 20., VASÁRNAP

VÁROSHÁZ TÉR: 12.30 Pavane zászlóforgatók | 13.00 Musica Historica | 16.20 Pannon mesék

FŐ UTCA: 10.00 Sub Rosa | 11.00 Keleti Szél | 11.30 Musica Historica | 14.00 Gólyalábasok felvonulása | 14.30 Bordó Sárkány

ORSZÁGZÁSZLÓ TÉR: 11.00 Pavane történelmi táncegyüttes | 11.30 Sub Rosa | 12.30 Gólyalábasok felvonulása | 13.00 Bordó Sárkány | 14.00 Keleti Szél

MERCURE SZÉKESFEHÉRVÁR MAGYAR KIRÁLY: 10.00 Musica Historica

ZICHY LIGET: 11.00 Bordó Sárkány | 12.30 Keleti Szél |13.00 Sub Rosa | 14.00 Pavane zászlóforgatók | 16.30 Gólyalábasok előadása

 
A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Támogatók